AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halogenidy.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Názvosloví halogenidů
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Dvouprvkové sloučeniny
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
HALOGENIDY.
Jak vznikají soli.
Názvosloví binárních sloučenin
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Jak se tvoří názvy halogenidů
Halogeny a halogenidy.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
 Chemicky se halogenidy odvozují jakožto soli tzv. halogenovodíkových kyselin (HF - kyseliny fluorovodíkové, HCl - kyseliny chlorovodíkové, HBr - kyseliny.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Soli a jejich chemické vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Halogenidy.
Autor: Stejskalová Hana
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_13 TÉMA: CH – 8.A – Halogenidy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1616 1

Anotace Výuková prezentace slouží žákům 8.roč.ZŠ k získání přehledu o základních pravidlech názvosloví halogenidů, o jejich vlastnostech, přípravě a využití. Získané vědomosti jsou na závěr prezentace ověřeny opakováním, které formou soutěže posiluje fixaci učiva.

HALOGENIDY jsou zpravidla dvouprvkové sloučeniny halogenů s dalším prvkem (převážně kovovým) jsou to soli halogenovodíkových kyselin oxidační číslo atomů halogenů v halogenidech je -I (protože přijímají vždy jeden elektron) názvosloví halogenidů je vždy dvouslovné; podstatné jméno je tvořeno z názvu halogenu připojením přípony –id fluorid, chlorid, bromid, jodid

přídavné jméno je odvozeno z názvu příslušného kovu a koncovky podle jeho oxidačního čísla měďnatý CuII stříbrný AgI

chlorid měďnatý CuIICl-I2 Příklady chlorid měďnatý CuIICl-I2 chlorid stříbrný AgICl-I Součet oxidačních čísel všech atomů obou prvků v molekule se rovná nule.

Vlastnosti a použití Chlorid sodný NaCl je bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě v přírodě se vyskytuje jako nerost – sůl kamenná (halit) v běžném životě je znám jako kuchyňská sůl získává se odpařováním mořské vody (jejíž je hlavní součástí) a těžbou podzemních ložisek vzniklých z pravěkých moří je třetím nejvíce zastoupeným minerálem v tělech savců a nejdůležitějším v jejich tělních tekutinách

Chlorid draselný KCl je také bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě a slané chuti v přírodě se vyskytuje jako nerost sylvín plamen barví fialově na rozdíl od NaCl, který ho zbarvuje žlutě používá se jako surovina pro výrobu téměř všech draselných sloučenin, např. hydroxidu draselného (KOH), uhličitanu draselného (K2CO3) a kovového draslíku

nezastupitelné použití nachází v elektro-chemických měřících přístrojích jako surovina k výrobě draselných hnojiv v potravinářství jako zesilovač chuti (E 508) jako součást bolest tlumících zubních past pro citlivé zuby

Příprava halogenidů halogenidy můžeme připravit různými chemickými reakcemi: přímou syntézou z prvků, tj. reakcí halogenu s kovem, např. a) měď (Cu) reaguje s chlorem (Cl2) za vzniku chloridu měďnatého Cu + Cl2 → CuCl2 b) hořčík (Mg) reaguje s bromem (Br2) za vzniku bromidu hořečnatého Mg + Br2 → MgBr2

c) hliník (Al) reaguje s jodem (I2) za vzniku jodidu hlinitého 2 Al + 3 I2 → 2 AlI3 - reakcí halogenovodíkových kyselin s kovy, např. kyselina chlorovodíková (HCl) reaguje se zinkem (Zn) za vzniku chloridu zinečnatého a vodíku Zn + 2 HCl → ZnCl2 + H2 reakcí halogenovodíkových kyselin s hydroxidy (neutralizace), např. kyselina chlorovodíková (HCl) reaguje s hydroxidem draselným (KOH) za vzniku chloridu draselného a vody KOH + HCl → KCl + H2O

Opakování Jaké je oxidační číslo atomu halogenu v halogenidech? Napiš vzorec chloridu měďnatého. Čemu se musí rovnat součet oxidačních čísel všech atomů v molekule? Rozpouštěním zinku v kyselině chlorovodíkové vznikne "letovací voda", napiš rovnici této reakce.

Opakování - odpovědi Jaké je oxidační číslo atomu halogenu v halogenidech? - I Napiš vzorec chloridu měďnatého. CuCl2 Čemu se musí rovnat součet oxidačních čísel všech atomů v molekule? nule Rozpouštěním zinku v kyselině chlorovodíkové vznikne "letovací voda", napiš rovnici této reakce. Zn + 2 HCl → ZnCl2 + H2

Citace www.office.microsoft.com File:Halite-282334.jpg. In Wikipedia: the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 09:48, 27 April 2010 [cit. 2012-01-18]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halite-282334.jpg>. Soubor:Sylvin_(aka).jpg. In Wikipedia: the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 24. 6. 2007, 17:40 [cit. 2012-01-18]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sylvin_(aka).jpg>. archiv autora