Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Abiotické podmínky života
Dusík, fosfor.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
CHEMICKÁ VAZBA.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Voda Co o ní víme?.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Plyny.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Složky krajiny a životní prostředí
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
Kyslík.
Krajina a životní prostředí
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Mezimolekulové síly.
Atmosféra.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vzduch Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země - atmosféru - sahající až do výše asi 1000 km.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Atomy a molekuly.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Země a život, vývoj života
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Mezimolekulové síly.
Jak se atomy spojují.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor Mgr. Jiří Mejda Datum 23. 1. 2012 Název VY_32_INOVACE_06_CH7 Téma Složení vzduchu Ročník Sedmý

Složení vzduchu Anotace: Materiál je připraven jako interaktivní materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru. Ovládání je řešeno skrz hypertextové odkazy.

Složení vzduchu – kliknutím vyber Ostatní plyny Kyslík Dusík

Dusík Ve vzduchu je dusíku 78% Dusík, chemická značka N (lat. Nitrogenium) je plynný chemický prvek, tvořící hlavní složku zemské atmosféry. Patří mezi biogenní prvky, které jsou základními stavebními kameny živé hmoty. Dusík je plyn bez barvy, chuti a zápachu. Není toxický ani jinak nebezpečný. Dusík je v atmosféře tvořen dvouatomovými molekulami, které jsou spojené velmi pevnou trojnou vazbou. Tato trojná vazba má za následek jeho nízkou reaktivitu. Dusík je inertní plyn, to znamená, že reaguje s jinými chemickými sloučeninami pouze za vysokých teplot a tlaků. Za laboratorní teploty reaguje pouze s lithiem a plutoniem. Za vysokých teplot se však dusík slučuje s většinou prvků - např. s kyslíkem okolo teploty 2 500 °C. Zpět na výběr Konec

Kyslík Kyslík (chemická značka O, latinsky Oxygenium) je plynný chemický prvek, tvořící druhou hlavní složku zemské atmosféry. Je biogenním prvkem a jeho přítomnost je nezbytná pro existenci většiny živých organizmů na této planetě. Kyslík je velmi reaktivní permanentní plyn, nezbytný pro existenci života na naší planetě. Slučování kyslíku s ostatními prvky se nazývá hoření, pokud je látka zahřátá na zápalnou teplotu. Jde prakticky vždy o exotermní reakci, která vede k uvolnění značného množství tepelné a světelné energie. Produkty hoření se nazývají oxidy, dříve kysličníky. Na Zemi je kyslík velmi rozšířeným prvkem. V atmosféře tvoří plynný kyslík 21 objemových %. Voda oceánů, které pokrývají 2/3 zemského povrchu je hmotnostně složena z 90 % kyslíku. V zemské kůře je kyslík majoritním prvkem, je přítomen téměř ve všech horninách. Jeho obsah je odhadován na 46 – 50 hmotnostních %. V hlubších vrstvách zemského tělesa zastoupení kyslíku klesá a předpokládá se, že v zemském jádře je přítomen pouze ve stopách. Zpět na výběr Konec

Ostatní plyny Zpět na výběr Konec Z ostatních plynů jsou nejdůležitější vzácné plyny, oxid uhličitý a vodní pára Oxid uhličitý (dříve kysličník uhličitý) je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může v ústech mít slabě nakyslou chuť. Je těžší než vzduch. Oxid uhličitý se podílí na vzniku skleníkového efektu. Celkově má však na skleníkovém efektu nižší vliv než vodní pára[1][2], která se na něm podílí z více než 60 procent Vodní pára je nejvýznamnější skleníkový plyn, její skleníkový efekt je víc než 10 000× vyšší než u oxidu uhličitého, způsobující jeho jak kladnou tak zápornou zpětnou vazbu. Z 99,9 % se nalézá v zemské troposféře. Kondenzací vodní páry vznikají oblaka, mraky a dešťové a sněhové srážky, vodní pára je též hlavní příčinou vzniku blesků či nejčastější a nejvíce zastoupený vulkanický plyn Inertní plyny (neboli netečné plyny či vzácné plyny) jsou členy 18. skupiny (dříve nulté skupiny) periodické tabulky. Mezi vzácné plyny patří helium, neon, argon, krypton, xenon, radon. Všechny mají plnou valenční slupku, která je příčinou jejich nízké reaktivity. Všechny jsou plynné látky, bez barvy a zápachu. Chemická reaktivita těchto plynů je přesto velmi malá, protože mají zcela zaplněné valenční orbitaly s2p6 (helium pouze s2). Všechny se vyskytují v podobě jednoatomových částic. Mají nízké teploty tání a varu (helium dokonce za normálního tlaku nelze převést do tuhého stavu). Svými vlastnostmi je nejunikátnější helium, které za velmi nízkých teplot kapalní. V kapalném stavu má supratekuté a supravodivé vlastnosti. Zpět na výběr Konec

Citace – odkazy jsou platné k 22.1.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Dus%C3%ADk – dusík http://cs.wikipedia.org/wiki/Kysl%C3%ADk – kyslík http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_uhli%C4%8Dit%C3%BD – oxid uhličitý http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_p%C3%A1ra – vodní pára http://cs.wikipedia.org/wiki/Inertn%C3%AD_plyn – vzácné plyny