EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek, 1.4.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.04/Be.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
KAREL ČAPEK.
KLASICISMUS EMPÍR.
Samuel Beckett - Čekání na Godotta
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Victor Hugo ( ).
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Husserlova teorie přirozeného světa
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Filozofie 20. století – Francouzský existencialismus
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Absurdní drama charakteristika.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Albert Camus Barbora Vaňková.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Tento směr si kladl za cíl podat nový obraz člověka. Aktualizoval člověka, realitu a předmětný svět. V samotných dílech se však nejvýrazněji zrcadlí tíživý.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek.
William Shakespeare.
Martin Heidegger. Rok narození 1889 –C–C–C–Ch. Chaplin –L–L–L–L. Wittgenstein –A–A–A–A. Schickelgruber.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Karel Čapek.
INFORMEL Jana Bobčíková.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Paul Ricoeur Zuzana Svobodová. Paul Ricœur Valence – Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v.
Světová literatra mezi světovými válkami
Existencionalismus, neorealismus
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
ABSURDNÍ DIVADLO 10. března 2016 (Pavel Trtílek).
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaFilozofie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Kultura v předválečném Československu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS 10. března 2016, Pavel Trtílek.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Německá próza mezi válkami
Albert Camus ( ).
Transkript prezentace:

EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek, 1.4.2010

vznik – po 1. světové válce v Německu rozvoj: Francie, Německo Dělení: teistický filosofie: Karl Jaspers drama: Gabriel Marcel ateistický filosofie: Martin Heidegger drama: J.-P. Sartre, A. Camus

představitelé měli zřídka jednotné názory: návaznost na: Nietzsche, Kierkegaard, Husserl, Heidegger (ale i na autory: Kafka, Dostojevskij) představitelé měli zřídka jednotné názory: podstatou byl jedinec „izolovaný“ od společnosti plný úzkosti z nesmyslnosti existence svými činy volí své bytí jako svobodu (Camus: možnost zvolit si cokoli – i smrt) člověk „odsouzen ke svobodě“ pesimismus (jediná jistota je smrt)‏

Existenciální drama bývá považováno za předstupeň absurdního divadla – je to však omyl: 1) ED udržuje klasickou stavbu dramatu 2) ED klade otázky a odpovídá na ně (absurdní divadlo je klade též, už však neodpovídá)‏

JEAN-PAUL SARTRE (1905 – 1980)‏

Umělecká tvorba (hry): Mouchy (1943) spjat s událostmi roku 1968 Filosofická tvorba: Bytí a nicota (1943) Umělecká tvorba (hry): Mouchy (1943) Za zavřenými dveřmi (též jako S vyloučením veřejnosti; 1944) Počestná děvka (1946) Špinavé ruce (1948) Ďábel a Pánbůh (1951)

Uragán nad cukrem (kniha reportáží o kubánské revoluci) Sartre na Kubě: setkání s Che Guevarou (1960)‏ Uragán nad cukrem (kniha reportáží o kubánské revoluci)

ALBERT CAMUS (1913 – 1960)‏

1957: Nobelova cena Filosofická tvorba: Mýtus o Sisyfovi (1942) Člověk revoltující (1951) ‏ „Absurdno vzniká z rozporu mezi tázajícím se člověkem stojícím tváří v tvář mlčícímu, nerozumnému světu.“ (Mýtus o Sisyfovi)‏

malba: Franz von Stuck (1920)

Umělecká tvorba (próza): Cizinec (1942) Mor (1947) Exil a království Umělecká tvorba (hry): Caligula (1938) Stav obležení (1948) Spravedliví (1949) Mor

DOPORUČENÁ LITERATURA: Camus, Albert – Mýtus o Sisyfovi. Praha, 1995. Hyvnar, Jan – Francouzská divadelní moderna. Praha, 1996. Černý, Václav – První a druhý sešit o existencialismu. Praha, 1992.