SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Židé za 2.světové války….
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Židovská genocida V letech 1941 – 1945 bylo vyvražděno na židů 2/3 evropského židovského obyvatelstva 15% osob z celkového počtu zemřelo v ghettech.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Protektorát Čechy a Morava
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_10 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluHolocaust Anotace Prezentace vysvětluje pojem holocaust.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nacismus Michal Kolář.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Protektorát Čechy a Morava
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 11. Velká vlastenecká válka Název sady: Osobnosti a události českých.
Holocaust byla nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování osob židovské národnosti. V širším smyslu.
Protektorát Čechy a Morava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
18. Pascalův zákon, hydraulika
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
13. Výroba kohoutu (Flobert)
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 6. Totalitní režimy
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
8. Mnichovská konference
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Transkript prezentace:

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 13. Holocaust Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 24.2.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pronásledování a hromadné vyvražďování osob označených jako Židé, prováděné nacistickým Německem a jeho spojenci v době druhé světové války.

HOLOCAUST = označení pro systematické a státem provozované pronásledování a hromadné vyvražďování osob označených jako Židé prováděné nacistickým Německem a jeho spojenci v době druhé světové války.

Během této genocidy bylo zavražděno kolem 6 milionu Židů.

Součástí nacistické ideologie byl antisemitismus = projev nenávisti vůči Židům, jejich osočování za podvádění, ziskuchtivost a snahy o ovládání ostatních národů.

14. 9. 1935 vydány norimberské zákony – občanem říše s veškerými politickými právy se mohl stát pouze příslušník německé krve, tedy nikoliv Žid, bylo stanoveno, kdo má být považován za Žida.

Židé byli napadáni a šikanováni na ulicích, okrádáni o svůj majetek, vystěhováváni z bytů a dokonce vyháněni za hranice.

Adolf Eichmann Hermann Göring 20. 8. 1938 nechal Adolf Eichmann ve Vídni zřídit Ústřednu pro židovské vystěhovalectví, na rozkaz Herrmanna Göringa byla v Německu 21. 1. 1939 založena Říšská ústředna pro židovské vystěhovalectví.

Židé za naději na možnost emigrace zde museli odevzdat téměř veškerý svůj movitý i nemovitý majetek. 930 židovským uprchlíkům na palubě lodi Sv. Louis byl odepřen vstup na Kubu, do Spojených států a Kanady, a loď byla nucena k návratu do Evropy

Vrchol protižidovských incidentů = křišťálová noc 9. 11 Vrchol protižidovských incidentů = křišťálová noc 9. 11. 1938 – celoněmecký pogrom, během něhož shořela většina synagog, byly demolovány židovské obchody.

Mnoho Židů bylo zabito či odvlečeno do koncentračních táborů, dokončuje se arizační proces.

Od 1. 1. 1939 museli všichni Židé povinně přijmout doplňující dané jméno Israel (pro muže) a Sara (pro ženy). Červenec 1938 – nařízeno zavedení zvláštních průkazů pro Židy, cestovní pasy německých a rakouských Židů musely být označeny razítkem „J“ (Jude – Žid).

Později museli Židé starší 10 let nosit na pravé paži pásku s Davidovou hvězdou.

Dalším stupněm protižidovské politiky mělo být vystěhování Židů, které se změnilo v násilné deportace do ghett. Po obsazení Polska byli Židé soustředění v ghettech v Generálním gouvernementu.

20. 1. 1942 – konference v Berlíně – Wannsee: Reinhard Heydrich 20. 1. 1942 – konference v Berlíně – Wannsee: rozhodnuto o konečném řešení židovské otázky – podle Reinharda Heydricha měli být Židé soustředěni v pracovních táborech na obsazeném východních území.

Tyto tábory byly používány k různým účelům: pracovní tábory, sběrné tábory (Terezín, …), které sloužily jako dočasná „přestupní“ stanice, a vyhlazovací tábory stavěné primárně pro masové vraždění

Chelmno

Osvětim

Majdanek

Sobibor

Trebllinka

Masové vraždění začalo na dobytých územích Polska a SSSR hromadnými popravami střelnými zbraněmi, které prováděly speciální jednotky Einsatzgruppen.

Postupně využíván nový způsob vraždění – mobilní plynové komory, v nichž byly oběti zabíjeny výfukovým plynem.

Od začátku r. 1942 vznikala vyhlazovací centra vybavená plynovými komorami, kde se k zabíjení používal jedovatý plyn Cyklon B.

V českých zemích se holocaust odehrával pod vedením okupačních úřadů V českých zemích se holocaust odehrával pod vedením okupačních úřadů. Před 2. světovou válkou žilo na dnešním území ČR více než 118 000 Židů, 26 tis. se podařilo do r. 1941 emigrovat. Oběti Židovské genocidy v procentech

V letech 1941 – 1945 bylo do různých táborů deportováno více než 81 tisíc Židů, značná část židovského obyvatelstva nenastoupila do transportů, ale podílela se na ilegální odbojové činnosti či se ukrývala, mnozí ukončili svůj život dobrovolně.

Konečné řešení židovské otázky si v Protektorátu Čechy a Morava vyžádalo téměř 80 tisíc lidských životů.

Oběti holocaustu si svět připomíná 27. 1 Oběti holocaustu si svět připomíná 27. 1. – den osvobození Osvětimi Rudou armádou

Otázky o opakování: Definuj pojem holocaust 2. Co je to antisemitismus? 3. Co obsahovaly norimberské zákony? 4. Co bylo podstatou tzv. konečného řešení židovské otázky? 5. Uveď příklad filmu, knihy nebo jiného díla, které je spojeno s tematikou holocaustu

Zdroje pro textovou část www.holocaust.cz cs.wikipedie.org/wiki/Holokaust Matějíčková, Jana. Holocaust uherskobrodských Židů v letech 1939 – 1943. Diplomová práce. Brno 1993

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 4 - [cit. 2008-22-11]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rows_of_bodies_of_dead_inmates_fill_the_yard_of_Lager_Nordhausen,_a_Gestapo_concentration_camp.jpg> Snímek 5 - [cit. 2011-18-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-680-8285A-26,_Budapest,_Festnahme_von_Juden.jpg>. Autor: Bundesarchiv Snímek 6 - [cit. 2009-07-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nuremberg_laws.jpg> Snímek 7 - [cit. 2011-08-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-680-8285A-08,_Budapest,_Festnahme_von_Juden.jpg>. Autor: Bundesarchiv Snímek 7 - [cit. 2007-09-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:GermanPoliceTormentingJew.JPG> Snímek 8 - [cit. 2012-30-03]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eichmann,_Adolf.jpg> Snímek 8 - [cit. 2008-16-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_102-13805,_Hermann_G%C3%B6ring.jpg>. Autor: Bundesarchiv Snímek 9 - [cit. 2008-07-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jewish_refugees_aboard_the_SS_St._Louis_in_Cuba.jpg> Snímek 10 - [cit. 2008-29-09]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Interior_of_the_Zerrennerstrasse_synagogue_after_its_destruction_on_Kristallnacht-97573.jpg> Snímek 10 - [cit. 2008-16-11]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Burning_Synagoge_Kristallnacht_1938.jpg> Snímek 11 - [cit. 2008-15-11]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jewish_refugees_at_Croydon_airport_1939.jpg> Snímek 13 - [cit. 2012-12-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yellowbadge_logo.svg> Snímek 14 - [cit. 2008-19-02]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stroop_Report_-_Warsaw_Ghetto_Uprising_06b.jpg> Snímek 15 - [cit. 2008-14-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_146-1969-054-16,_Reinhard_Heydrich.jpg>. Autor: Bundesarchiv Snímek 22 - [cit. 2009-29-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:WW2-Holocaust-Europe.png>. Autor: Dennis Nilsson Snímek 26 - [cit. 2006-06-03]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CyklonB.jpg> Snímek 27 - [cit. 2012-15-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Holocaustdeathtoll%25.png> Snímek 28 - [cit. 2012-28-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Selection_Birkenau_ramp.jpg> Snímek 29 - [cit. 2010-25-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-N0827-318,_KZ_Auschwitz,_Ankunft_ungarischer_Juden.jpg>. Autor: Bundesarchiv Snímek 30 - [cit. 2010-02-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_192-208,_KZ_Mauthausen,_Sowjetische_Kriegsgefangene.jpg>. Autor: Bundesarchiv