Podmínky učení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Svoji metodu šířila po celém světě,
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Projekt Inkluzívní škola. Kurikulární reforma Možnosti Motivace učitelů Dovednosti Tradice.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Matematika pro stavební obory 6. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
I NOVATIVNÍ P ROSTŘEDÍ P RO U ČENÍ Innovative Learning Environments (ILE) deset základních principů pro vše, co obklopuje efektivně učící se jedince ve.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Didaktické zásady edukačního procesu
Nadané děti.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Pedagogická diagnostika
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Komunikace učitele se žáky
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Pedagogika a psychologie
Jak na jazyky.
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Podmínky učení

Podmínky učení závisí na třech oblastech

- související s učícím se 1. KDO se učí? - související s učícím se dítětem 2. CO se učí? - související s obsahem učiva 3. KDE se učí? - související s okolnostmi za jakých se učí

KDO SE UČÍ?

a) Učební zaměřenost - učení na základě zájmů, potřeb, motivace b) Citové stavy - konflikty, hádky, dobrá nálada ….. c) Schopnosti - obecné rozumové schopnosti - specifické schopnosti

d) Vlastnosti jedince – cílevědomost, pečlivost, ale i lenost, lajdáctví e) Dosavadní zkušenosti, vědomosti, dovednosti, návyky f) Zpětnovazebná informace - nejsou předkládány hotové poznatky, ale je nutné je vyhledat

CO SE UČÍ?

a) Náročnost učebního obsahu - přiměřeny schopnostem dítěte - uplatňujeme zásadu posloupnosti a aktivity b) Pochopení učiva c) Spojení teorie s praxí

Domov KDE SE UČÍ ? Škola

a) Domov – rodina - činnost dítěte je s porozuměním sledována (žák ví, že někomu záleží na tom, aby se naučilo) - neměl by se bát chybovat - optimálně vybavené prostředí

b) Kolektiv dětí ve třídě - dobrý kolektiv – spolupráce, zájem, motivace - špatný kolektiv – posměch, konflikty mezi dětmi – klesá zájem,

c) Osobnost učitele - neustále se sebevzdělávat - umí poradit, vysvětlit, zdůvodnit - povzbudit, uklidnit, být trpělivý - dodržuje pedagogické zásady - neustále se sebevzdělávat - být pro žáka vzorem

Zdroje a použitá literatura http://www.kkvysociny.cz/modul_akce/poskoledo.aspx http://familycrafts.about.com/library/color/blschbooksappl.htm http://www.lourdes.k12.or.us/annualreport.html http://www.techdigest.tv/broadband/ http://market1-1.webnode.cz/album/povolani/ucitelka2-gif/ http://www.onlineomalovanky.cz/omalovánka-puzzle-skupina-dětí-dva-chlapci-a-dívky_3517.html http://www.onlineomalovanky.cz/omalovánka-celá-rodina-na-procházku-slavit-den-otců_3440.html

Helus, Zdeněk a kol. Pedagogická psychologie pro 3.ročník středních pedagogických škol. 1.vyd. Praha: SPN, 1986. 156 s. Ducháčková, Olga a kol. Pedagogika pro střední pedagogické školy. 1.vyd. Praha: SPN, 1979. 263 s.