Operační systémy Emanuel Soule.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Software start počítače a operační systém.
Software – aplikace, programy
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
Operační systém Linux.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je Linux? Základní pojmy
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Operační systémy I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
PHP PHP a MySQL - 15 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
GNU/Linux BRUNO PFOHL. Co je to Linux ?  Operační systém založený na Linuxovém jádru  Vychází z myšlenek unixového jádra a proto se občas můžete setkat.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
WebOS – operační systém (nejen) pro mobilní přístroje Lukáš Jelínek AIKEN s.r.o. -
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Operační systémy UNIX © Milan Keršláger
UNIX 2. Současné unixové systémy © Milan Keršláger
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systémy Současné unixové systémy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Srovnání operačních systémů
Tato prezentace byla vytvořena
Vývoj mobilních aplikací a jejich výhody
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Linux UBUNTU Robert Mohos, 3IT.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
hledat organizovat citovat
Operační systémy 1.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Karel Ondřej ZEAL s.r.o.
Operační systémy.
Git Git je v informatice distribuovaný systém správy verzí vytvořený Linusem Torvaldsem pro vývoj jádra Linuxu.
Linux Course Mohammad Ali Borhani.
Transkript prezentace:

Operační systémy Emanuel Soule

Druhy OS Unix Linux Ubuntu

Unix Vznik 2. polovina šedesátých let (1969) Autoři Denis Ritchie a Ken Thompson Vyvinut jako systém pro zpracování textů

Hlavní výhody Unixu Jednoduchý Víceuživatelský Víceúlohový Univerzální

Desktop na počátcích 90.let

Historie Unixu a OS založený Unixu

Linux Autor Linus Torvalds (zpočátku pro autora koníček) Vznik v roce 1992 Unixový systém Šířen v podobě distribucí Volně šiřitelný software

Používá unixové jádro Torvalds nejprve navrhoval název „Freax“ Ari Lemmke pojmenoval Linux Název ze jména autora Linuse a koncovky „x“ , odkazující na Unix Vývoj neustále pokračuje pod vedením Torvaldse

Spouštěcí nabídka v prostředí GNOME

Ubuntu Je Linuxová distribuce Sponzorována firmou Canonical Ltd Název ze zuluského pojmu Ubuntu („lidskost ostatním“) Pravidelně vychází nové verze Velmi stabilní operační systém

Spolupráce s Debianem a GNOME Zaměřuje se na praktické použití Volná přístupnost Všechny verze zdarma Snadný přechod z jedné verze na další

5 otázek k prezentaci Eduardo Saveri a Sean Parker Kdo jsou autoři unixu? Eduardo Saveri a Sean Parker Denis Ritchie a Ken Thompso Denis Ritchie a Ari Lemmke v jakém jazyce byl unix napsán? V Javě V C V Unix Universal Language (UUL) Kdo je Autor linuxu? Eduardo Saverin Linus Torvalds Linux Torvalds

5 otázek k prezentaci Ari Lemmke Steve Jobs Linus Torvalds Kdo pojmenoval linux? Ari Lemmke Steve Jobs Linus Torvalds Co je ubuntu? Upravený windows Linuxová distribuce Placený operační systém

Zdroje http://www.linuxexpres.cz/duel/linux-versus-windows-pracovni-prostredi-a-ovladani http://vseohw.net/clanky/software/linux-vyber-distribuce https://cs.wikipedia.org/wiki/Ubuntu https://cs.wikipedia.org/wiki/Unix https://cs.wikipedia.org/wiki/Linux https://cs.wikipedia.org/wiki/Linuxov%C3%A1_distribuce