Rytířská hrdinská epika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Téma: Středověká literatura
Byzantská církev a kultura
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
KLASICISMUS.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_01_CJL_012_Zrn Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Eposy v národních jazycích
Gotická kultura a vzdělanost
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Raný středověk 5. – 11. století
Science fiction & fantasy
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Středověk Úvod.
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Česky psaná literatura
VY_32_INOVACE_ 18 - Rytířská kultura
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Evropská středověká literatura
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Románská kultura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
R OMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.02 2.Číslo.
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Starověká literatura (Opakování) ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_103 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
EU peníze středním školám
Významní představitelé renesanční literatury
STŘEDOVĚKÁ LITERATURA - 1.
Středověká literatura
Středověká literatura - úvod
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Literatura vlády Karla IV.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Byzantská říše.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Význam křesťanství ve středověku
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Rytířská hrdinská epika ve středověké literatuře

Vytvořily se 2 kulturní oblasti Počátek středověku Spojuje se s rokem 476 – pád západořímské říše Vytvořily se 2 kulturní oblasti a) západní (římská) s vlivy latinské vzdělanosti b) východní (byzantská) s vlivy řecké vzdělanosti

Znaky středověké literatury: Nepůvodnost námětů, opakování již dříve zpracované látky Citování celých pasáží, především z Bible Anonymita autorů Neúplnost památek (mnohé se dochovaly jen ve zlomcích) Umění odmítalo "pohanství" antiky, zároveń však z antiky bohatě čerpalo a leckdy i navazovalo

V raném středověku byla literatura doménou církve Byla tvořena v klášterech, chrámech, zpracovávala náboženská témata

Laicizace Od 11. století se literatura odpoutává od závislosti na církvi a náboženství – dochází k laicizaci (zesvětštění) literatury.

Jde o oslavu ideálního středověkého šlechtice – rytíře a jeho ctností: - věrnost králi - statečnost, udatnost - šíření a obhajoba křesťanství - úcta k ženě – paní vlastního srdce - pomoc chudým, vdovám, sirotkům

Vzniká nový literární žánr – hrdinská, rytířská epika Literatura se prosazuje v národních jazycích

Nejvýznamnější památky:

Francouzský cyklus Chansons de geste – písně o činech - vyprávějí o činech rytířské družiny Karla Velikého - nejznámější je Píseň o Rolandovi, která oslavuje činy rytíře Rolanda

Španělský epos Píseň o Cidovi - pojednává o hrdinství Cida v bojích proti nevěřícím Maurům

V německých zemích se objevuje Píseň o Nibelunzích - cyklus příběhů o statečném Siegfriedovi

Keltský cyklus o králi Artušovi - na jeho dvoře v kamelotu se scházeli rytíři, kteří usilovali najít svatý grál

Tristan a Izolda - vyprávění o tragické lásce dvou milenců

S díly středověké hrdinské rytířské epiky se pak setkáváme v průběhu celého středověku, klasicismu, romantismu i v moderní době.

Sochrová M.: Český jazyk a literatura, Fragment 2007 Odkazy: http://mm.denik.cz/42/99/nb090311rytiri_denik_clanek_solo.jpg http://www.autokaleidoskop.cz/files/200809/20080911-194622.jpg http://historyofscience.com/G2I/timeline/images/charlemagne.jpg http://pisen-o-nibelunzich.navajo.cz/pisen-o-nibelunzich-5.jpg http://www.nimix.net/activos/galeria/BU02%20El%20Cid.%20Francisco%20Javier%20Ruiz%20g.jpg http://www.uhigh.ilstu.edu/english/arthur/book1/Chapter%2021/king_arthur_3.jpg http://user.phil-fak.uni-duesseldorf.de/~holteir/companion/Navigation/Topics/Arthur/PicturesArthur/arthurtapestry.jpg http://merlin.mysteria.cz/original/puvod/grail.gif http://i.zpravy.cz/pes/06/051/pnesd/HPE12b8cb_zristam_tristram.gif http://www.medieval-castles.org/pictures/pictures/medieval_castle_pic.jpg http://www.verslista.hu/zene_elemei/3zenekor_elemei/gotika_elemei/trubadur.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/William_IX_of_Aquitaine_-_BN_MS_fr_12473.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://ilaria.veltri.tripod.com/bards/minnesanger.JPG&imgrefurl=http://ilaria.veltri.tripod.com/overviewbards.html&usg=__VsM1n-2u4wKI5TkAeE1ogLZzARY=&h=250&w=216&sz=16&hl=cs&start=3&tbnid=Ko8SnofS75VRVM:&tbnh=111&tbnw=96&prev=/images%3Fq%3Dminnesanger%26gbv%3D2%26hl%3Dcs%26sa%3DG http://wpcontent.answers.com/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Codex_Manesse_Walther_von_der_Vogelweide.jpg/250px-Codex_Manesse_Walther_von_der_Vogelweide.jpg http://www.guerriers-avalon.org/images/Cw/LeutholdvonSeven.jpg http://internetshakespeare.uvic.ca/Library/SLT/images/Rouen.JPG http://www.ulib.niu.edu/rarebooks/France1400recto.jpg http://blog.pecia.fr/public/The_Hague__KB__78_D_38_II.jpg Sochrová M.: Český jazyk a literatura, Fragment 2007