C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Advertisements

PROTEOSYNTÉZA A BIODEGRADACE
Příprava a vlastnosti tuků
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Úpravy krmiv.
LIPIDY.
LIPIDY.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Metody oddělování složek směsí
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
Antibiotika.
Biosyntéza polyketidových antibiotik ve streptomycetách Laboratoř molekulární biologie aktinomycet.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
CZ.1.07/1.1.10/
Sloučeniny v organismech
Sacharidy ve výživě ryb
TUKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
J. Weiser Laboratoř mikrobiální proteomiky Proteomika jako nástroj ke studiu fyziologických regulací u bakterií.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Drtič.
Metabolismus bakterií
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Antimikrobiální látky
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Molekulární biotechnologie č.11
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Iontová rovnováha obratlovců
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Mikroorganismy v životním prostředí
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
AMR v chovech prasat Rezistence k antimikrobiálním látkám u vybraných patogenů prasat Kateřina Nechvátalová Z. Kučerová, K. Nedbalcová, P.Alexa Výzkumný.
Antimykotika.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Zelenina, … Dodatky, ….
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
Vypracoval: JAN HRUBAN
Základní hydrometalurgické operace
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Vážková analýza - gravimetrie
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 06 – Terapeutika a farmaceuticky významné látky Petr Zbořil

Osnova prezentace Produkce antibiotik. Penicilin, etapy vývoje produkčních podmínek. Biosyntetické dráhy, ovlivnění produkce. Polosyntetické peniciliny. Tetracykliny. Biosyntéza, produkce, izolace.

Antibiotika Definice Význam Látky (přirozeného původu) působící v malých koncentracích na mikroorganizmy (ev. vyšší organizmy), především bakterie (Bakteri)cidní účinek (Bakterio)statický účinek Význam Lékařství humánní i veterinární Zemědělství a potravinářství

Antibiotika Dělení podle Účinku – inhibovaného organizmu Struktury Úzké a široké spektrum Antibakteriální, -fungální, protozoální … Struktury Producenta Zejména plísně a aktinomycety, i další – rostliny (fytoncidy) Mechanizmu působení Syntéza stěny Membrány NK Proteosyntéza

Účinnost ATB ANTIBIOTIKA Antibiotika jsou látky, které přirozeně produkují různé mikroorganismy na svoji ochranu – selektivně inhibují růst jiných mikroorganismů nebo na ně působí přímo toxicky. Selektivní působení je jedním ze základních faktorů použití antibiotik v humánní (příp. i veterinární) medicíně – toxický či inhibiční účinek se projevuje pouze vůči určitým mikroorganismům, ale ne vůči člověku. Dalším typickým znakem je působení ve velmi nízké koncentraci. Z tisíců různých antibiotik, které se v přírodě tvoří, se komerčně využívají jen některé. Hlavní antibiotika používaná v lékařské praxi jsou shrnuta v následující tabulce:

Struktury a producenti ATB

Mechanizmy působení ATB

Antibiotika Základní požadované vlastnosti Účinné v nízkých koncentracích Specificita Šíře spektra Resistence Neškodné pro ošetřovaný organizmus (apod.) Přímý účinek – projev intoxikace Alergie Residua

Penicilin b-Laktamová struktura

Penicilin Historie Problémy Řešení U nás za války – I. Málek a kol., utajení před Němci Problémy Nízká produkce, povrchový růst Řešení Nové kmeny Mutace

Penicilin Historie – etapy I. 1928-39, malý zájem, obtížná produkce, nízké výtěžky (P. notatum), konkurence sulfonamidů II. 1939-41, potřeba účinných léčiv na bojištích, intenzivní výzkum a vývoj III. 1942-45, laboratorní výsledky převedeny do výroby, povrchová kultivace P. chrysogenum IV. 1943-52, vývin submerzní fermentace, zlepšení technologie izolace. Prekurzorování – objeveno při výzkumu stimulace produkce kukuřičným výluhem (vliv přítomného fenylacetátu, pak i jiné deriváty)

Penicilin Biosyntéza

Epimerace L-Val AaCysVal IPN – Penicilin G Další deriváty Fenoxymetyl – PV Heptyl – PK

Penicilin Produkce Naočkování spor do bohatého media – růst 7 dní při 24 oC Přeočkování do inokulačního fermentoru 1 – 2 dny, nárůst mycelia Přeočkování do produkčního fermentoru 6 – 7 dní Izolace

Penicilin Významné komponenty media Podmínky Zdroj C – sacharidy (laktosa, glukosa) Zdroj N aj. – kukuřičný výluh Minerální soli, odpěňovadlo – olej Podmínky Intenzivní vzduchování a míchání Obtíže pro viskozní prostředí vláknitých struktur Limituje velikost fermentorů Prekurzory – přídavek zčásti hned, zbytek přítokem

Penicilin Produkční fáze Penicilin je vylučován do media I. 0-2 dny, trofofáze. Růst mycelia, spotřeba sacharidu a N, pH roste z 5,5-6 k 7. Málo penicilinu II. 2.-5. den, idiofáze. Růst ustává, rychlá produkce penicilinu, pokles sacharidu, pH ca 7 III. 5.-6 (7). den. Produkce penicilinu klesá (později i rozklad), začíná autolýza mycelia, uvolnění NH3 Penicilin je vylučován do media Ca 1% zůstává v myceliu Ca 65% C využito pro zisk energie, 25% na růst a 10% na syntézu penicilinu

Penicilin Produkce penicilinu Jiné podmínky, doba kultivace

Penicilin – schema výroby

Penicilin Izolace Filtrace (bubnový filtr) Ochlazení – kolem 0 oC Okyselení – pH 2 – kontinuálně Extrakce – protiproudem (organické rozpouštědlo) Neutralizace – alkalický vodný roztok Extrakce do vody Okyselení a extrakce do nepolární fáze Zahuštění, krystalizace (jako draselná sůl), ev. další čištění

Penicilin

Penicilin

Penicilin Polosyntetické peniciliny Deriváty kys. 6-aminopenicilanové, jiné než přírodní Uvolnění 6-APK z přírodního penicilinu enzymaticky 6-APK též vedlejším produktem fermentace, kolísavé zastoupení Penicilinamidasa je jedním z faktorů rezistence, E. coli, imobilizovaná Acylace směsnými anhydridy nebo chloridy kyselin Charakteristika Menší účinnost (nutné vyšší dávky), vyšší cena – celkem až 20x dražší terapi Odolné vůči b-laktamase, též inhibují Rozšiřují výběr, širší spektrum účinnosti

Penicilin Polosyntetické peniciliny

Tetracykliny Deriváty

Tetracykliny Biosyntéza polyketidovou cestou Analogie s FAS

Antibiotika KS AT TH KR ACP ketosyntasa acyltransferasa thiohydrolasa ketoreduktasa ACP

Antibiotika

Tetracykliny Schema PKS typ I

Antibiotika

Tetracykliny Vznik metylmalonylCoA

Tetracykliny Fermentační produkce Obdobná jako u penicilinu Producenti Streptomyces aureofaciens - ClTC, S. rimosus – oxyTC Zdroje C Sacharidy – glukosa, sacharosa, škrob Jantaran, tuky Zdroje N Amonné soli, kukuřičný výluh (0,2%), arašídová moučka (2%) Minerální komponenty Fosfáty a sírany Ca a Mg soli – srážení TC sníží toxicitu pro mikroorganizmus

Tetracykliny Izolace Podobné penicilinu Extrakce do butylacetátu ve formě Ca(ev. Mg)-komplexů, pH 8 Reextrakce do vody zředěná kys. sírová

Děkuji za pozornost