Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Advertisements

Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
VY_32_INOVACE_81.  Datum :duben 2012  Autor : Šárka Šubertová  Materiál je určen pro 3. ročník čtyřletého oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ VÝROBY a pro 2.ročník.
VY_32_INOVACE_84. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_32_INOVACE_95.  Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA 
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Složené úrokování Tematická oblast
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Sloupkový diagram Tematická oblast
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Střídavý proud.
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Násobení lomených výrazů
PaedDr. Jozef Beňuška
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dělení lomených výrazů
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Interference na tenké vrstvě
PaedDr. Jozef Beňuška
Obvod a obsah rovnoběžníku
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Intenzita elektrického pole
Mechanické kmitání a vlnění
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu Tematická oblast FYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření 15. 8. 2012 Ročník 2. ročník čtyřletého a 6. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsah Procvičení vztahů pro rychlost a zrychlení, řešení úloh Způsob využití Postupným procházením stránek v prezentaci zopakujeme potřebné vztahy, vyřešíme vzorovou úlohu a ostatní úkoly řeší žáci samostatně. Autor Mgr. Petr Zezulka Kód VY_32_INOVACE_28_FZEZ11 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Rychlost kmitavého pohybu Pro okamžitou rychlost kmitavého pohybu s nulovou počáteční fází platí: v = ω 𝑦 𝑚 cos ωt Výraz 𝑣 𝑚 = ω 𝑦 𝑚 vyjadřuje maximální hodnotu rychlosti, tzv. amplitudu rychlosti V rovnovážné poloze (y = 0) je rychlost hmotného bodu největší a při amplitudě výchylky (y = 𝒚 𝒎 , y = - 𝒚 𝒎 ) je rychlost hmotného bodu nulová.

Zrychlení kmitavého pohybu Pro okamžitou hodnotu zrychlení kmitavého pohybu s nulovou počáteční fází platí: a = - 𝜔 2 𝑦 𝑚 sin ωt = - 𝜔 2 y Výraz 𝑎 𝑚 = 𝜔 2 𝑦 𝑚 vyjadřuje maximální velikost zrychlení, tzv. amplitudu zrychlení Zrychlení harmonického pohybu je přímo úměrné výchylce a v každém okamžiku má opačný směr (ve vztahu vyjádřeno znaménkem mínus).

Hmotný bod kmitá harmonicky s amplitudou výchylky 10 cm a s periodou 3 s. Počáteční fáze kmitání je nulová. Určete velikost rychlosti a zrychlení v okamžiku, kdy okamžitá výchylka je 4 cm. Z rovnice pro okamžitou výchylku y = 𝑦 𝑚 sin ωt zjistíme nejprve časový okamžik, kdy je okamžitá výchylka 4 cm: 4 = 10 sin ( 2 π 3 t) 0,4 = sin ( 2 π 3 t) 2 π 3 t = 0,13 π 2 3 t = 0,13 t = 0,20 s

Dosadíme vypočtený čas do rovnic pro rychlost a zrychlení: v = ω 𝑦 𝑚 cos ωt v = 2 π 𝑇 𝑦 𝑚 cos 2 π 𝑇 t {v} = 2 π 3 . 0,1 . cos( 2 π 3 . 0,2) v = 0,19 m . 𝑠 −1 a = - 𝜔 2 𝑦 𝑚 sin ωt a = - ( 2 π 𝑇 ) 2 𝑦 𝑚 sin 2 π 𝑇 t {a} = - ( 2 π 3 ) 2 . 0,1 . sin( 2 π 3 . 0,2) a = - 0,18 m . 𝑠 −2

Hmotný bod kmitá harmonicky podle rovnice: y = 0,07 sin (π t + π 6 ). Určete amplitudu rychlosti a zrychlení. Rychlost kmitavého pohybu je dána vztahem: v = 0,07 π cos (π t + π 6 ), kde výraz 0,07 π vyjadřuje číselnou hodnotu amplitudy rychlosti 𝑣 𝑚 = 0,07 π m . 𝑠 −1 = 0,22 m . 𝑠 −1 = 22 cm . 𝒔 −𝟏 b) Zrychlení kmitavého pohybu je dáno vztahem: a = - 0,07 π 2 sin (π t + π 6 ), kde výraz 0,07 𝝅 𝟐 vyjadřuje číselnou hodnotu amplitudy zrychlení 𝑎 𝑚 = 0,07 π 2 m . 𝑠 −2 = 0,69 m . 𝑠 −2 = 69 cm . 𝒔 −𝟐

Hmotný bod kmitá harmonicky s amplitudou výchylky 15 mm a s periodou 0,6 s. Určete amplitudu rychlosti a zrychlení. Pro amplitudu rychlosti platí vztahy: 𝑣 𝑚 = ω 𝑦 𝑚 = 2 π 𝑇 𝑦 𝑚 { 𝑣 𝑚 } = 2 π 0,6 . 0,015 𝑣 𝑚 = 0,16 m . 𝑠 −1 Pro amplitudu zrychlení platí vztahy: 𝑎 𝑚 = 𝜔 2 𝑦 𝑚 = ( 2 π 𝑇 ) 2 𝑦 𝑚 { 𝑎 𝑚 } = ( 2 π 0,6 ) 2 . 0,015 𝑎 𝑚 = 1,64 m . 𝑠 −2