Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk VY_32_INOVACE_SOUSTAVA TRÁVICÍ_ŽALUDEK, TENKÉ STŘEVO, JÁTRA Číslo projektu: Téma: Žaludek, tenké střevo, játra CZ.1.07/1.4.00/21.0360
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Soustava trávicí – žaludek, tenké střevo, játra. Možnost využití: interaktivní tabule.
Žaludek Tvar hruškovitého vaku Uložen v horní části dutiny břišní Funkce: Zásobník – pro přijatou potravu ( trávenina) Vylučování žaludečních šťáv – obsahují látky bílkovinného původu (enzymy) Pepsin – nejdůležitější enzym (štěpí bílkoviny) Kyselina chlorovodíková – rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko, ničí choroboplodné bakterie Uvnitř žaludku vrstva hlenu ( ochrana)
Tenké střevo Probíhá v něm rozhodující část trávení a vstřebávání Tři úseky: Dvanáctník Lačník Kyčelník Dvanáctník – podkovitě zahnutá trubice ( dlouhá asi 25 cm), ústí zde vývod trávicích žláz ( slinivka břišní, žlučník) Lačník a kyčelník – poskládány v kličky, délka 3-5 m Trávenina rozkládána enzymy ( slinivka břišní) → štěpí se bílkoviny, tuky → vznik emulze
Játra Největší žláza lidského těla Přeměna cukrů, tuků a bílkovin Uložena na pravé straně dutiny břišní Vrátnicová žíla ( živiny) V játrech se tvoří žluč – hromadí se ve žlučovém měchýři Játra zachytávají jedovaté látky (ničí je) Rozkládá se zde i hemoglobin Funkce jater nemůže být jiným orgánem nahrazena
Použitá literatura Žaludek : Zdroj: Atlas anatomie [Svojtka & Vašut, Praha, 1996] [ISBN 80-7180-092-9] Žaludek a dvanáctník: Zdroj: Atlas anatomie [Svojtka & Vašut, Praha, 1996] [ISBN 80-7180-092- 9] Tenké střevo.Atlas anatomie [Svojtka & Vašut, Praha, 1996] [ISBN 80-7180-092-9] Játra. Zdroj: Atlas anatomie [Svojtka & Vašut, Praha, 1996] [ISBN 80-7180-092-9] Játra(umístění v těle). Zdroj: Atlas anatomie [Svojtka & Vašut, Praha, 1996] [ISBN 80-7180-092-9]