Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
POHYB.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Elektromotor a jeho využití
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
Pístové spalovací motory
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Další součástky s jedním přechodem PN
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hustota-výpočet objemu
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné opakování-VESMÍR
Hustota-výpočet objemu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 10/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.08_Pohyb_telesa Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Pohyb tělesa Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva.

Co je pohyb? pohyb je typický pro živočichy, pohybují se i rostliny, mraky ve vzduchu nebo molekuly vody v řece, vesmírná tělesa se pohybují, atd.

Pohyb těles: Jedno těleso mění svoji polohu vzhledem k jinému tělesu (nebo tělesům): Pohybuje se automobil vzhledem k silnici, Moucha vzhledem k místnosti, Pstruh vzhledem k břehům potoka, Země vzhledem ke Slunci atd.

Těleso v klidu: Jestliže se poloha tělesa vzhledem k jinému tělesu nemění, je těleso V KLIDU: Řidič vzhledem k automobilu, Kaktus vzhledem ke květináči, Semafor vzhledem k silnici, Dům vzhledem k zemi atd.

Pohyb je RELATIVNÍ: Určité těleso může být současně v pohybu vzhledem k jednomu tělesu a v klidu vzhledem k tělesu jinému. Dokonce i když je těleso v klidu, pohybují se v něm neustále atomy i částice uvnitř atomů.

Vztažná soustava: Těleso, vůči kterému posuzujeme, zda je jiné těleso v klidu, či zda se pohybuje. Nejčastěji je spojena s povrchem Země.

Trajektorie: Stopa, Souhrn všech poloh, ve kterých se hmotný bod nachází: stopa lyžaře, stopa hlemýždě, čáry za letadlem, stopy v trávě atd. Délka trajektorie = DRÁHA

Rozdělení pohybů Pohyb posuvný-všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu. Pohyb otáčivý-každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část, všechny tyto body mají stejný střed (osu) otáčení. Rovnoměrný pohyb-těleso urazí za stejné, libovolně malé doby vždy stejné dráhy. Nerovnoměrný pohyb-těleso urazí za stejné, libovolně malé doby různé dráhy. Pohyb přímočarý-trajektorií je přímka. Pohyb křivočarý-trajektorií je křivka.

Otázka: Jak se nazývá stopa, kterou za sebou ve sněhu zanechává pohybující se lyžař? Vyber správnou odpověď: traktorie trajektorie trasorie

nerovnoměrný rovnoměrný křivočarý přímočarý posuvný otáčivý Otázka: Jaký pohyb vykonává autíčko na pouťovém autodromu? Vyber správnou odpověď: (správně může být i více odpovědí) nerovnoměrný rovnoměrný křivočarý přímočarý posuvný otáčivý

V následující tabulce rozdělte pohyby na rovnoměrné a nerovnoměrné: Písek na pásovém dopravníku Cyklista jedoucí po městě Kabina lanovky Eskalátor v obchodním domě Chůze člověka Lyžař ve svahu Řešení

Kabina lanovky Chůze člověka Lyžař ve svahu Pohyb: rovnoměrný nerovnoměrný Písek na pásovém dopravníku Cyklista jedoucí po městě Kabina lanovky Eskalátor v obchodním domě Chůze člověka Lyžař ve svahu

Popiš tvar trajektorie a rozhodni, zda jde o pohyb přímočarý, nebo křivočarý: kulička padající k Zemi míč vržený svisle vzhůru kriketový míček při hodu na cíl koncový bod ručičky hodin

Otázka: Které části jízdního kola konají pohyb přímočarý a které části konají pohyb křivočarý vzhledem ke stojícímu pozorovateli, jede-li jízdní kolo po přímé dráze?

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Síla a její účinky-Pohyb těles, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2008. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office www.office.microsoft.com http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Solar_sys.jpg/550px-Solar_sys.jpg [cit:2012-10- 05]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pozná, že pohyb či klid tělesa je relativní a závisí na volbě soustavy souřadnic. Naučí se podle tvaru trajektorie rozlišovat přímočarý a křivočarý pohyb. Rozliší pohyb rovnoměrný a nerovnoměrný. Žák zná rozdíl mezi pohybem posuvným a otáčivým. Žák si pochopení učiva procvičí na otázkách a úkolech. Žák sám tvoří odpovědi nebo správnou odpověď vybírá. Žák dokáže vyplnit tabulky rozdělení pohybů těles.