ve středověku a raném novověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
Jak psát seminární práci
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
Informace z Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 v Praze se zaměřením na příspěvek Zpracování a zpřístupnění historických dokumentů.
Členění území naší vlasti
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Projekt MISTER Military and Industrial SiTes Reuse Opětovné využití vojenských a průmyslových areálů.
Česká románská kultura
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
III/2 XVI.1 9. C
FACILITY MANAGEMENT Přehled literatury.
Ministerstvo životního prostředí České republiky Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Krajina v mapovém vyjádření Mgr. Peter Mackovčin
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L4 z webové stránky Napíšeme na tabuli!
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Podpora výzkumu a role sbírkotvorných institucí Evidenční systémy o archeologických výzkumech a nálezech.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GIS - úvod Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
České umění po roce 1945 A VĚDA.
Členění území naší vlasti
Dějiny české psychologie
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY Jaro 2010 Mgr. Ondřej Herzán.
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 12. Března – 2. blok  Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska  Kulturní hodnoty, jejich.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. ( ) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Minulost a současnost na mapách. MINULOST A SOUČASNOST NA MAPÁCH Vzdělávací cíle Žáci znají historii města. Žáci jsou schopni číst staré mapy a časově.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Sekce Větrné mlýny v rámci Kruhu přátel Technického muzea v Brně Ing. Doubek Jan.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Památkově plošně chráněná území VPR, MPZ, VPZ a KPZ Libereckého kraje.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
3D REKONSTRUKCE ZANIKLÉ KRAJINY: PŘÍKLAD SÍDLA SKOKY
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Průzkumy území a staveb
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Velká města České republiky.
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví
Cíl práce VYTVOŘIT FYZICKÝ POPIS A CELKOVÝ SOUPIS EXISTUJÍCÍCH I NEDOCHOVANÝCH SOCH A OBRAZOVÝCH ZTVÁRNĚNÍ NEPOMUCENSKÉ ÚCTY NA FRÝDLANTSKU A LIBERECKU.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Pravidla citování v absolventské práci
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Členění území naší vlasti
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

ve středověku a raném novověku Vesnický dům ve středověku a raném novověku Mgr. Jiří Pokorný jiripokorny@mail.muni.cz Masarykova univerzita, FF, Ústav evropské etnologie

půdorysné typy vesnic / sídla a podoba plužiny

Literatura LÁZNIČKA, Zdeněk: Typy venkovského osídlení v Československu. In Kol. aut. Práce brněnské základny ČSAV, sešit 3, spis 338, ročník XXVIII, 1956, s. 95-134. LÁZNIČKA, Zdeněk: Typy venkovského osídlení na Moravě, (Spisy odboru Čes. společnosti zeměpisné v Brně, řada 8, spis 10), Brno 1946. ŠTĚPÁNEK, Miroslav: Plužina jako pramen dějin osídlení. Příspěvky k dějinám osídlení 1. Československý časopis historický. 1967, ročník XV, č. 5, s. 725-746. ŠTĚPÁNEK, Miroslav: Plužina jako pramen dějin osídlení. Příspěvky k dějinám osídlení 2. Československý časopis historický. 1968, ročník XVI, č. 2, s. 247-274. PEŠTA, Jan: Několik poznámek ke studiu půdorysné struktury venkovských sídel na území Čech. Průzkumy památek. 2000, č. II, s. 153-168. Atlas krajiny České republiky. MŽP 2010. KUČA, Karel: Oblasti dochovaných strukturálně významných plužin v České republice. Zprávy památkové péče. 74, 2014, č. 1, s. 34-49.

Mapy Císařské otisky stabilního katastru http://archivnimapy.cuzk.cz/cio/data/main/cio_main_02_index.html, (ČÚZK, Archivní mapy, prohlížení archiválií Ústředního archivu zeměměřičství a katastru) ©2009 ČÚZK mapa II. vojenského mapování 1842 – 1852, 1:28 000 (Geoportál Cenia)© 1st (2nd) Military Survey, Austrian State Archive/Military Archive, Vienna © Laboratoř geoinformatiky Univerzita J.E. Purkyně http://www.geolab.cz http://kontaminace.cenia.cz/ http://naki.vectormap.cz/

Operativní průzkum a dokumentace OPD se uplatňuje u časově limitovaném zpřístupnění nedostupných partií historických budov zaměřeno na povrchové zásahy do staveb (při opravách omítek, zásazích do konstrukcí, bourací práce, zásypy podlah a kleneb atd. OPD nutno provádět i u dlouhodobě neudržovaných stave, kde hrozí fyzický zánik nálezových informací metodika dostupná na www.npu.cz Kol. autorů: Operativní průzkum a dokumentace historických staveb. Praha 2005.

Stavebně-historický průzkum Kašička, František: Stavebně historický průzkum. ČVUT 2002. SHP nedestruktivní SHP širších územních celků SHP urbanistické SHP jednotlivých objektů a jejich souborů textová část grafická část obrazová příloha SHP prohloubené, dodatkové – zaměřené nedestruktivně na konkrétní část stavby SHP destruktivní SHP hloubkové (sondážní) SHP speciální (restaurátorský průzkum, datování)

Metodiky na stránkách NPÚ http://www.npu.cz/ke-stazeni/pro-odborniky/pamatky-a-pamatkova-pece/svazky-edice-odborne-a-metodicke-publikace/gallery/ Webové stránky http://www.svornik.cz/

Macek, Petr - Razím, Vladislav (eds): Zkoumání historických staveb Macek, Petr - Razím, Vladislav (eds): Zkoumání historických staveb. Praha 2011.