Gustav Flaubert Paní Bovaryová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osnova rozboru uměleckého textu
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Realistický román.
Divadlo konce 19.století.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Kritický realismus v literatuře
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Český jazyk a literatura
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SZŠ a VOŠZ Zlín Realismus a naturalismus ve francouzské literatuře – vybraní autoři Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století,
Victor Hugo ( ).
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
Blaise Pascal Žil v: stol..
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Surrealismus.
Božena Němcová Český realismus.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
HONORÉ DE BALZAC Otec Goriot Veronika Vojtajová Sexta.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
REALISMUS polovina 19. století. Základní anotace  Dějepis - Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.13  Autor: Mgr. Soňa Blažková 
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
GE - Vyšší kvalita výuky
Středověká literatura - úvod
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Kritický realismus v literatuře
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Světová literatura 2.pol.20.stol.
Spisovatelé a ilustrátoři
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Francie
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18 Realismus Francie
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Transkript prezentace:

Gustav Flaubert Paní Bovaryová

Gustav Flaubert 12.12.181-9.5.1880 -francouzský romanopisec -řadí se i do naturalismu -o 11let starší platonická láska -otec chirurg -matka spjata s normanskými rodinami -1840-nedokončené studium práv v Paříži -1846-návrat do Rouenu -odsouzen za pohoršení mravnosti

Díla -romány: Paní Bovaryová Citová výchova Salambo Bouvard a Pécuchet - povídky: Pokušení svatého Antonína Prosté srdce -dramata: Paměti bláznovy Kandidát Herodias Zámek srdce

Paní Bovaryová -realistický román poprvé vydaný v roce 1857 -napsaný podle reálného života Francouzů v druhé polovině 19.století -rozdělený na 3 části I.nudný život na venkově II.Eminy milostné zápletky III.problémy

Hlavní postavy Ema Bovaryová Karel Bovary Leon pan Homais

Děj - Karel se nejprve ožení se zámožnou paní Dubucovou - paní Dubucová umírá,Karel ošetřuje Emino otce - po svatbě se Ema stěhuje na venkov - po plese vyšší vrstvy se Ema začíná na venkově nudit a přemluví Karla,aby se odstěhovali do městečka Yonville -v Yonville Ema porodí malou Bertu a zamiluje se do Leona -peníze,které si užívá s Leonem přivedou Karla do zadlužení -Ema neunese dluhy a otráví se,brzy na to zemře Karel na infarkt a Berta se stěhuje za babičkou

Znaky směru v knize -dlouhé popisy -autor se nevrací do minulosti -vývoj a rysy postav -zobrazení každodenní reality -autor se nijak nezasazuje do děje

Jazyk -dlouhá souvětí -spisovný jazyk -přechodníky -odborná slova

Hlavní myšlenka -analýza života měšťanstva -kritika licoměrnosti obyvatel maloměsta -vznik a růst romantických iluzí vlivem odlišných vztahů -konfrontace světa snů x realita

Vlastní zhodnocení -celkem zajímavý děj až na některé pasáže a dlouhé popisy

Citace FLAUBERT,Gustav.Paní Bovaryová. Přeložil Miloslav Jirda.1.vyd.Praha: Státní nakladatelství krásné literatury a umění,1961.