Pivo a jeho výroba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Jana Hanosová a Jan Palán
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Tradiční biotechnologie
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Daniel Matoušek a David Beneš
Přírodní látky - systematizace a opakování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Voda Co o ní víme?.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Výroba piva.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Výroba piva Kopčanová Aneta, 3.B.
Zpracovala: K. Orendáčová
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vliv podmínek rmutování na výtěžek extraktu při výrobě piva
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Pivo a jeho výroba

Kvašený, mírně alkoholický nápoj, který se obvykle vyrábí v pivovaru Rozštěpení škrobu v obilných zrnech Zkvašení pomocí kvasinek 3) Smíchání s vodou → vodní roztok Suroviny potřebné na výrobu piva: obilný slad (ječný) voda chmel kvasnice

Základní pojmy – výroba sladu Humna – to co je ve sladovně – později vyfoukáno v sušárně (do metrové výšky se nasype zrno a zespoda se začne topit – voda je vysušena zpět a klíčky jsou odemlety – čím vyšší teplota tím tmavší) → SLAD

Slad Mladík - Nejdůležitější fáze klíčení - zrno intenzivně dýchá, rozlušťuje se a vytváří potřebné enzymy Stařík – poslední fáze klíčení – později ukončeno hvozděním

Hvozd – místnost kde odchází k sušení sladu Pukavka – na zrnu ječmene se objevují další kořínky, hromada intenzivně dýchá a má výraznou vůni po okurkách

Šrotování - navezený slad se nechává asi 4 až 6 týdnů odležet – zbaví se vlhkosti Náduvníky - kónická nádoba, která slouží k namáčení ječmene → proběhne klíčení Hromady se musí přehazovat, aby klíčky neprorostly skrz – ječmen by se nedal oddělit. Musí mít také všude stejnou teplotu

Bavorský slad - vyšší teplota sladu, černé, karamelizuje, řezaná piva Světlý – piva plzeňského typu Agens – chemické činidlo Rial – světlé nasládlé pivo - Německo

Hvozdění – nejprve se hvozdí při nižší teplotě – okolo 40°C, a poté při vyšší – cca 80°C. Celý proces trvá 24 h.

Varné procesy Slad se dá do pánve/kotel (zahřívá se) Káď - Tam se pivo nezahřívá 1) vystírací pánev – rozšrotovaný slad a nalije se tam voda a zahřívá se 2) 1/3 se zahřeje na 62-75°C = rmutování (rozštípání sacharidů na kratší kousky) 3) tato třetina se vrátí zpět (několikarmutový způsob)

Poté se ozkouší jodem – pokud tam škrob stále je, látka se zbarví do modra → musí se dále zahřívat 4) scezovací pánev – přeteče přes to voda - síto 5) proteče to do mladinové pánve – tam se přidá chmel (často v podobě granulátu → má pak homogenní vlastnosti, ale nevýhoda – pivo je mlátovější)

Poloraný červeňák – chmel rostoucí na železité půdě – minerály Nižší cukrotvorná teplota - 63 °C Vyšší cukrotvorná teplota 72 °C Rozvařený chmel dělá přirozené sítko ve scezovací kádi

Mláto = to co zbylo ve scezovací kádi To co přiteče má v sobě 12% cukru – to se prokvasí (kvasinka si papká ethanol a vylučuje do piva odpadní látky svého těla – ethanol) → 4,5-5,3 piva 12 ° → = vznik mladého piva → odstředí se v odstřezovací místnosti (bílkoviny, …) Více cukru → více alkoholu (max. však 18%)

Kvasné procesy Obrovská káď (musí se chladit) – spodně kvašené pivo za nízké teploty Teplota kvasícího zeleného piva se udržuje na max. 11 ° Hořká chuť – specifická vzácná Příznivé Ph Poté se nechá kvasit ve spilce nebo v CK tanku (skosená nádoba do tvaru cylindru – tam leží ještě 1-3 měsíce - 11 ° pivo až speciály) Zbyteček kvasinek pracuje- lehce probublává CO2 Recyklují kvasinky (usuší se a použijí se znovu třeba 4x)

Nakonec se pivo lahvuje Pivo z ležáckého sklepa je vždy nej – mnohem lepší než chlazené z lednice

Filtrace a pasterizace piva Filtrace piva znamená mechanické odstranění živých kvasinek z nápoje jedním anebo několikerým průtokem piva přes filtrační vrstvu Pasterace (nesprávně „pasterizace“) piva je krátkodobé zvýšení teploty nápoje na teplotu, která způsobí zničení nesporulujících patogenních, ale také lidskému tělu prospěšných organismů

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_piva http://www.pivni-zachranka.cz/pivni-slovnicek/ http://old.pglbc.cz/files/chv/slad/zhvozdeni.html https://www.google.cz/search?q=v%C3%BDroba+piva+slad&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiN-LemkbnUAhWL7BQKHQYsB_4Q_AUIBigB&biw=939&bih=564#imgrc=Co3trH2L10hM4M: Moje drahá polovička – navzdory mladistvému věku dlouholetý konzument piva (národnost: česká) Otec – dlouholetý konzument piva (národnost: česká) Děda – dlouholetý konzument piva (národnost: česká) Matka – dlouholetá konzumentka piva (národnost: česká) Zápisky z rekapitulační hodiny s paní profesorkou Vondráčkovou