DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ26 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ANJ Tematická oblast Gastronomie a restaurační provoz Téma Menu -vzhled, obsah a náležitosti slavnostního menu Ročník 2, 3 - gastronomie Jméno autora Ludmila Křížová Datum tvorby 3.6.2013 Anotace Prezentace slouží k výkladu tématu menu, vzhledu, obsahu, a náležitosti slavnostního menu , zároveň lze tuto prezentaci využít jako materiálu pro opakování a prověřování znalostí žáků.
Appearance, content, requirements of the festive menu
FESTIVE MENU It is a fixed set of dishes including suitable drinks It has 6 or more courses
FESTIVE MENU Cold Starter Soup Warm Starter Main Course Dessert Afters
The sequence of courses on the menu Cold Starter Soup Warm Starter Fish Main Course Cheese Warm Afters Cold Afters Ice – cream Fruit
The sequence of drinks on the menu Appetizer Beer Wine Coffee Digestive
FESTIVE MENU Easter menu Wedding menu Graduation menu Life Anniversary Christmas menu Easter menu Wedding menu Graduation menu Life Anniversary Birthday menu
Easter Menu Risotto with Artichokes and Potatoes Parmesan Ice – Cream with Ham and Hard - Boiled Eggs Risotto with Artichokes and Potatoes Lamb with Parmesan Cheese and Eggs Seasonal Green Salad Easter Cake
Can you answer the following questions? What is a festive menu? How many courses can it have? Can you name the sequence of meals in a festive menu? What about the sequence of drinks? Can you name the examples of the festive menus? Create the festive menu! – homework
Create the festive menu! – homework
Zdroje: Záhorský, Michal. Záhorská, Terezia. Stolničení- učebnice. Merkur Praha: 1986, č.j. 25 249/85- 220 Obrázky: Galerie Klipart /cit.18.6.2013/, dostupné pod licenci Microsoft Office 2007 na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/