Restaurační ekologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
KRAJINY U: s. 16 – 18A: s. 11 KULTURNÍ = ovlivněny činností člověka krajina kolem Oder, foto autor.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Typy krajiny.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Krajina a životní prostředí
Chráníme přírodu Chráněná území.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
KRUŠNOHORSKÁ SUBPROVINCIE
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Ochrana přírody ČR.
Přednáška č. 4 controlling pohledávek a závazků
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Autor: Mgr. Ilona Nováková
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
ČESKO a jeho krajina.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Krajina Co to je krajina?
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Evropský sociální fond
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rozhodování jako manažerská funkce
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Ekonomika životního prostředí
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
Ekologie.
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Krajský úřad Středočeského kraje
Člověk mění a vytváří krajinu
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

restaurační ekologie

SER restoration ecology – ekologie obnovy Society for Ecological Restoration www.ser.org „záměrná aktivita či proces, jehož účelem je začít nebo urychlit obnovu ekosystému, který byl poškozen nebo zničen, často přímým nebo nepřímým zásahem člověka“ předpokladem restaurace je degradace!

http://www.ser.org/project_showcase

Baker Park Stream Bank Restoration Project (Frederick, Maryland) Beaver Swamp, New York

Rekultivace uhelného dolu, Španělsko Cheonggyecheon River in Soul, Korea

restoration rehabilitation remediation reclamation obnova původního stavu částečná obnova směrem k původnímu stavu vylepšení stavu (spíše technického rázu) rekultivace – obnova umožňující další využití proměnné: míra respektu vůči původnímu ekosystému míra využití spontánní sukcese – otázka času

reliéf a stanovištní poměry složení těžených hornin mikroklima Hády u Brna reliéf a stanovištní poměry složení těžených hornin mikroklima imigrační možnosti rostlin adaptabilita jednotlivých druhů čas peníze tradiční metoda rekultivace revitalizace řízenou sukcesí přírodní sukcese bez zásahů

Vzhled lomu před rekultivací Lom po provedení technických úprav. první stádium inicializace vegetačního krytu na dně lomu

obnova druhově bohatých luk v Bílých Karpatech

kauza kůrovec na Šumavě Dlouholetý konflikt mezi: ochranou stavu (konzervace, restoration) x ochranou procesu (ochrana přírody v novém pojetí) doporučuji: gg kůrovec na Šumavě

klíčová slova, klíčové problémy cílový stav časové měřítko finanční hledisko společenské (ekonomické) dopady

zdroje www.ser.org www.globalrestorationnetwork.org http://botanika.prf.jcu.cz/restoration Sádlo, Tichý: Sanace a rekultivace po lomové a důlní těžbě Jongepierová, Poková: Obnova travních porostů regionální směsí děkuji za pozornost