Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Blanka Krejsová Název : VY_52_INOVACE_35_Teplota.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Vlastnosti plynů.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_24_FYZIKA
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Skládání sil, rovnováha sil
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
VY_32_INOVACE_
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
všechny animace a obrázky - archiv autora
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Změny skupenství Tání a tuhnutí
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Teplotní objemová roztažnost
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
VLASTNOSTI KAPALIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Vztlaková síla.
Povrchová vrstva kapalin
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Molekulová fyzika Sytá pára.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Mgr. Dagmar Hajdová Tematická sada: Opakování základních poznatků středoškolské fyziky (vybrané tématické celky) + bonus Téma: Molekulová fyzika a termodynamika kapalin Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01_11

Anotace: Prezentace je určena k opakování tématického celku Molekulová fyzika a termodynamika kapalin. Obsahuje osmnáct otázek různé obtížnosti (1-3 body) ukrytých v interaktivní tabulce. K přechodu na snímek s odpovědí slouží obrázek pod otázkou, zpět na základní tabulku „smajlík“ v pravém dolním rohu snímku s odpovědí. Otázka, která již byla řešena, v tabulce zbělá.

Na závěrečný snímek celé prezentace lze přejít přes nadpis nad tabulkou. Doprovodné obrázky (ty, které nejsou přímo součástí otázky nebo odpovědi) jsou přiřazeny s humorným nadhledem, nikoliv jako ilustrace příslušného fyzikálního jevu.

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA KAPALIN 1bod 1bod 1bod 1bod 1bod 1bod 2body 2body 2body 2body 2body 2body 3body 3body 3body 3body 3body 3body

Porovnej kinetickou a potenciální energii částic v kapalinách.

(Částice nejsou tak volně pohyblivé jako u plynu, ani tak uspořádané jako u pevných látek. Kmitají kolem svých rovnovážných poloh, které se ale s časem mění, a to tím častěji, čím vyšší je teplota.)

Vysvětli, proč se povrchová vrstva kapaliny chová jako tenká pružná blána.

Na každou molekulu působí v podstatě pouze nejbližší molekuly z tzv Na každou molekulu působí v podstatě pouze nejbližší molekuly z tzv. sféry molekulového působení (oblasti o poloměru cca 1nm). Je-li tato sféra celá uvnitř kapaliny, výslednice těchto sil je nulová. Je-li ale částečně nad hladinou (tam je molekul méně a méně na sebe působí), výslednice působí směrem do kapaliny. Na molekuly v povrchové vrstvě tedy působí výsledná síla směrem do kapaliny a volný povrch kapaliny se proto chová jako tenká pružná blána. vzduch voda

Uveď, jak se nazývá a značí veličina, která souvisí s tím, jak výrazně se povrchová vrstva dané kapaliny projevuje (kulový tvar kapek rtuti…)

Tato veličina se nazývá povrchové napětí a značí se σ.

Uveď názvy jevů na obrázcích.

Kapalina smáčí Kapalina nesmáčí stěny nádoby stěny nádoby

Uveď, čím je způsobeno zakřivení povrchu kapaliny v blízkosti stěn nádoby (viz obrázky) a co je určující pro to, který případ nastane.

Částice v blízkosti stěny nádoby je přitahována ostatními částicemi kapaliny, ale i částicemi nádoby. Pro zakřivení povrchu kapaliny je důležité, kam směřuje výslednice těchto sil.

Uveď, čím je způsoben kapilární tlak a kde se především projevuje.

Kapilární tlak je způsoben zakřivením povrchu kapalin (výslednice povrchových sil je díky zakřivení nenulová), projevuje se proto především v tenkých trubičkách (kapilárách).

Uveď vztah pro výpočet kapilárního tlaku.

R – poloměr kulového povrchu kapaliny; pouze při dokonalém smáčení se jedná současně o poloměr kapiláry

Uveď, co se stane, jestliže otevřeme spojovací trubičku mezi oběma bublinami, a vysvětli proč.

Menší bublina zanikne, působí na ni totiž větší kapilární tlak.

Uveď název vyobrazeného jevu.

Jedná se o KAPILÁRNÍ DEPRESI.

Uveď název vyobrazeného jevu.

Jedná se o KAPILÁRNÍ ELEVACI.

Uveď vztah, ze kterého by šla určit výška sloupečku kapaliny v kapiláře nad hladinou ve velké nádobě.

Uveď vztah popisující objemovou teplotní roztažnost kapalin.

Uveď, jak se značí a v jakých jednotkách se udává součinitel objemové teplotní roztažnosti kapalin.

Součinitel objemové teplotní roztažnosti kapalin se značí β, jeho jednotka je K-1.

Porovnej velikost součinitelů objemové teplotní roztažnosti pevných látek a kapalin.

Součinitel teplotní objemové roztažnosti je u kapalin obecně větší než u pevných látek. Jestliže zahřejeme nádobu zcela naplněnou kapalinou, přeteče.

Uveď vztah, který vyjadřuje závislost hustoty kapaliny na její teplotě.

Vysvětli, co označujeme termínem ANOMÁLIE VODY.

Kapaliny s rostoucí teplotou zvětšují svůj objem, jejich hustota se zmenšuje. Výjimkou je voda v intervalu 0-4ºC, což nazýváme anomálií vody.

Vysvětli, proč mají kapky rtuti kulový tvar a proč splynou v jednu větší kulovou kapku, jestliže je k sobě přiblížíme.

Částice v povrchové vrstvě kapaliny mají tzv. povrchovou energii Částice v povrchové vrstvě kapaliny mají tzv. povrchovou energii. Kapaliny se proto snaží zaujímat vždy tvar s co nejmenším povrchem.(U rtuti je tento jev výrazný, protože má velké povrchové napětí.)

Může se stát, že při zasunutí dvou trubiček do kapaliny v nádobě bude situace odpovídat obrázku? Vysvětli.

Ano, takto situace vypadat může, např Ano, takto situace vypadat může, např. v případě rtuti ve skleněné nádobě, do které ponoříme měděnou trubičku (rtuť měď smáčí) a skleněnou trubičku (rtuť sklo nesmáčí).

Díky za spolupráci a těším se zase příště… Autorka: Dagmar Hajdová Zdroj doprovodných obrázků: Galerie MS Office