Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Tepelná výměna prouděním
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti.
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Digitální učební materiál
Měření teploty.
Teplotní roztažnost pevných látek
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Digitální učební materiál
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _656 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _654 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Víte, proč jsou dráty elektrického vedení prověšené?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_03 Název materiáluTeplotní.
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, že kovová kulička po zahřátí zvětšila svůj objem, neprošla.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceFyzikální.
VY_32_INOVACE_05-43 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo Jméno autora:Jaroslava Vondráčková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Objemové změny těles s teplotou
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Tepelná výměna prouděním
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Změny skupenství látek
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výpisky z fyziky − 6. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Termika Téma: Teplotní roztažnost látek Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 28.5.2011 Metodický popis, (anotace):  Materiál vede k popisu pokusů a k procvičení látky na konkrétních situacích VY_32_INOVACE_05-42

Teplotní roztažnost a její praktické důsledky Při zahřátí se prodlužuje délka tyčí a drátů. Tento jev nazýváme Ochlazením se jejich délka zmenšuje. délkovou roztažností. Objem pevných těles, kapalin i plynů se při zahřívání zvětšuje a při ochlazování zmenšuje. Tento jev se nazývá objemová roztažnost. Plyn, který je uzavřen v nádobě, po zahřátí tlačí víc na stěny nádoby. Při zahřívání se hmotnost nemění a objem zvětšuje. Proto se hustota zmenšuje.

Roztažnost kapalin Popiš, co vidíš na obrázku?

Lijeme horkou vodu na baňku s obarvenou vodou.

Pozoruješ rozdíl proti předcházejícímu obrázku?

O čem vypovídá obarvená voda v trubici?

Proč se obarvená voda z trubičky stáhl dolů do baňky?

Roztažnost pevných látek

Proč kulička kroužkem nepropadne?

Umíš vysvětlit, proč už zase kulička kroužkem propadla?

Víš, co posouvá vodou v trubičce?

Roztahují se všechny látky stejně? Umíš odpovědět? Roztahují se všechny látky stejně? Co se stane, když látka nemá místo na to, aby se mohla roztáhnout? Kde je teplotní roztažnost užitečná? Kde by mohla teplotní roztažnost škodit? Proč se nemá nechávat hodně napumpované kolo na slunci? Jak se změní tlak v pneumatikách auta po delší jízdě? Proč? Na odměrném válci je napsáno „20 °C“. Proč? Co se stane, když tímto válcem měříme objem kapaliny při teplotě 40 °C?

Který z kovů má největší teplotní roztažnost a který nejmenší? A hop do pohádky! V pohádkové říši Velurii byly tři pohádkové kovy: álium, bézium a civium. Žáci velurské školy z nich udělali dva bimetalové proužky. Když je zahřáli, proužky se ohnuly, jak vidíte na tomto obrázku. Který z kovů má největší teplotní roztažnost a který nejmenší? civium bézium álium álium

Mají tyto dva obrázky něco společného? Víš, proč jsou dráty prověšené?

Voda běžná, a přece zvláštní Otázka zní: Jak se smršťuje voda při ochlazování? Dáme-li vodu v zazátkované skleněné láhvi do mrazničky, po čase zjistíme, že voda přeměněná v led láhev roztrhla! Led má větší objem než voda, ze které vznikl. Má tedy o trochu nižší hustotu a na vodě plave. Z ledové kry ovšem nad vodu vyčuhuje jen malinký kousek (přesněji jedna jedenáctina). Voda má největší hustotu při teplotě 4 °C. Proto v zimě voda v rybnících a řekách zamrzá na povrchu, ale u dna se stále udržuje voda o teplotě asi 4 °C, v níž přezimují ryby a jiní vodní živočichové.

Použitá literatura RAUNER,Karel. Fyzika – učebnice pro šestý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2004. ISBN 80-7238-210-1 MACHÁČEK, Martin. Fyzika 6 pro základní školy a víceletá gymnázia. 3. vydání. Praha: Prometheus, 1999. ISBN 80-7196-186-8 ROJKO, Milan a kol. Fyzika kolem nás - Fyzika 3 pro základní a občanskou školu. 1. vydání. Praha: Scientia, 1997. ISBN 80-7183-101-8 Fotografie autor Obrázky z www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011-05-28].