Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Deformační účinky síly
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Vzájemné působení těles - síla
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
Fyzika Klid a pohyb.
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Dynamika rotačního pohybu
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Fyzika Účinky síly.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
GRAVITAČNÍ POLE.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_31.
Tuhé těleso, moment síly
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Síla opakování.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Gymnázium Jakuba Škody Septima A 2011/2012.  Cílem tohoto matematicko-fyzikálního projektu byla ukázka využití vektorů v praxi.  Základním úkolem projektu.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Magnetické pole, indukční čáry. Vypracoval: Lukáš Karlík
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Účinky síly na těleso posuvné účinky síly
VY_32_INOVACE_
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OTÁČIVÉ ÚČINKY SIL (str )
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík Fyzika Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík

Účinky síly Zkuste popsat, co vyvolalo působení sil na předchozích ukázkách? Uvedla předmět do pohybu. Jaký účinek síla vyvolala? Posuvný účinek. Otevřela kliku, otočila ji. Otáčivý účinek. Změnila tvar tělesa, zdeformovala jej. Deformační účinek.

Posuvné účinky síly Na předchozích ukázkách jste viděli tři různé účinky posuvné síly. Zkuste je popsat a pojmenovat. Roztlačení vozíku – uvedení do pohybu. Zrychlení vozíku – urychlující účinek síly. Zastavení vozíku – brzdný účinek síly.

Změna směru Čeho a čím jsme dosáhli v předchozí ukázce? Změny směru boční silou.

Proč podruhé dojelo auto dál než poprvé? Síla na něj působila delší dobu, bylo roztlačeno větší silou.

Proč dojelo bližší auto dál než vzdálenější? Mělo menší hmotnost. Aby dojelo vzdálenější auto stejnou vzdálenost, musela by na něj působit větší síla.

Druhý pohybový zákon Působí-li na těleso síla, mění se jeho rychlost. To znamená, že se těleso buď z klidu uvede do pohybu, nebo se pohyb tělesa urychlí, zpomalí či zastaví, nebo se změní jeho směr. Čím větší síla po určitou dobu na těleso působí, tím je změna jeho rychlosti větší. Čím větší má těleso hmotnost, tím je změna jeho rychlosti působením síly po určitou dobu menší.

Brzdné síly Proč se vozík nakonec vždy zastaví? V osičkách kol působí tření, působí na ně odporová síla vzduchu a gravitační síla. Všechny tyto síly lze označit jako brzdné síly.