Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Stravovací služby cíl: uspokojování základní potřeby: výživy zvyšují podíl volného času účastníků CR, napomáhají zotavení poskytovány stravovacími zařízeními více kategorií rozdělení stravovacích služeb: služby základního stravování: prodej kompletního menu (oběd, večeře) a nápojů služby doplňkového stravování a občerstvení společensko-zábavní služby kulturní program, hudební produkce, další aktivity
Rozdělení stravovacích zařízení podle místa působnosti: stabilní (stacionární) mají stálé sídlo pohyblivá (ambulantní) pojízdná prodejna, kiosek pochůzkový prodej na pláži, ve vlaku doplněk stabilní sítě reakce na sezónní poptávku
podle časové působnosti: celoroční sezónní podle funkce: se stravovací funkcí (základní stravování) restaurace, motorest, samoobslužná restaurace s funkcí doplňkového stravování a občerstvení bistro, bufet, denní bar se společensko-zábavní funkcí kavárna, vinárna, bar
Prostorové uspořádání stravovacích zařízení odbytová část (části) realizace spotřeby jídel a nápojů samostatná část stravovacího zařízení přístupná hostům může být: součástí ubytovacího zařízení kategorie hotel, motel, penzion samostatný objekt určený pro účastníky cestovního ruchu a místní obyvatele výrobní část teplá, studená, kávová kuchyně, cukrárenská dílna umývárna bílého a černého nádobí
část zásobování vstupní prostory sklad potravin, inventáře šatny, hygienická zařízení, telefon
Stravování v cestovním ruchu společné stravování stravovací služby individuální stravování v místech bez pohostinských zařízení při pobytu ve vlastních ubytovacích zařízeních výhoda: relativně nižší cena nevýhoda: časová náročnost, nízká úroveň výživové kvality (sušené nebo konzervované potraviny)
Stravovací služby během přepravy poskytují pohostinská zařízení služby základního a doplňkového stravování uskutečnění: přímo v dopravních prostředcích: sortiment částečně omezen restaurační nebo bufetový vůz, restaurace na lodi, paluba letadla kratší letecká přeprava: občerstvení delší letecká přeprava: stravování při silničních tazích: hostinská zařízení (příprava, prodej jídel a nápojů)
Stravovací služby v cílovém místě poskytují stravovací zařízení jedná se o objekty s prostory: pro přípravu a prodej pokrmů a nápojů pro doplňkový prodej polotovarů potravinářského charakteru jsou zde poskytovány i související služby stravovací zařízení může být složeno z více odbytových částí (restaurace, bar)
Kontrolní otázky: Vysvětlete pojem stacionární stravovací zařízení. stabilní, mají stálé sídlo Vysvětlete pojem ambulantní stravovací zařízení. pohyblivá: pojízdná prodejna, kiosek, pochůzkový prodej na pláži, ve vlaku doplněk stabilní sítě reakce na sezónní poptávku Jak jsou rozdělena stravovací zařízení podle časové působnosti? celoroční sezónní
Jak jsou rozdělena stravovací zařízení podle funkce? se stravovací funkcí s funkcí doplňkového stravování a občerstvení se společensko-zábavní funkcí Jmenujte části stravovacího zařízení. výrobní, odbytová část, část zásobování, vstupní prostory Co je cílem stravovacích služeb? uspokojování základní potřeby: výživy Jaké možnosti stravování má účastník CR? společné nebo individuální stravování Popište stravovací služby během přepravy. přímo v dopravních prostředcích, při silničních tazích
Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, 1999. IBSN 80-85970-27-9. ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, 2010. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).