VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Výlet do české literatury
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_04.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Digitální učební materiál
Karel Čapek a Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Logaritmické rovnice Ročník:2.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Božena Němcová – povídka Karla
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Literatura 19.století - shrnutí
LITERÁRNÍ KVÍZY 17 VY_32_INOVACE_A17
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Estetické vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Česká próza a drama 20. století Název materiálu Představitelé české prózy a dramatu 1. pol. 20. století Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_08(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby 10. 03. 2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca. 20 - 25 min.

Větou „Tak nám zabili Ferdinanda“ začíná román: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Bylo nás pět Lovci mamutů Cirkus Humberto

Autorem této knihy je Jaroslav Hašek Eduard Bass Eduard Štorch Karel Poláček Jaroslav Hašek

O jakou válku se v románu jedná? O 2. světovou O 1. světovou O třicetiletou O žádnou – slovo válka je jen v názvu

Kdo je vypravěčem v knize „Bylo nás pět“? Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Hlavní hrdina Petr Bajza Spisovatel Karel Čapek Dospělý vypravěč Spisovatel Karel Poláček

Jak se snaží Péťa hovořit? Velmi hrubě, vulgárně; předvádí se. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Hovoří velmi nespisovně. Hovoří pouze nářečím. Velmi spisovně, někdy volí knižní i nářeční výrazy.

V čem je hlavní význam románu „Cirkus Humberto“? Oslavuje českou šikovnost. Oslavuje tulácký a svobodný život lidí od cirkusu. Zdůrazňuje bohatství a majetek cirkusáků. Varuje před lidmi od cirkusu.

Kdo je autorem děl „Bílá nemoc“ a „Matka“? Karel Poláček Karel Čapek Jaroslav Hašek Jan Werich

Tato díla jsou: Divadelní hry Oslavuje tulácký a Romány svobodný život lidí od cirkusu. Romány Dětské knížky Básnické sbírky

Jaký je jejich hlavní námět? Varují před nakažlivými chorobami. Varují před válkou - jsou protiválečná. Zobrazují rodinné vztahy. Zdůrazňují bohatství a majetek lékařů.

Jaké knihy psal Eduard Štorch? Oslavuje českou šikovnost. Historické - válečné Humoristické Historické – hlavně z pravěku Pohádkové

Kterou knihu E. Štorch nenapsal? Lovci mamutů Oslavuje českou šikovnost. Minehava Osada Havranů Klabzubova jedenáctka

S kým spolupracoval J. Werich? S Eduardem Bassem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války S Karlem Čapkem S Eduardem Štorchem S Jiřím Voskovcem

A pokračujeme…

Alquist motá se k nim: Lidé. Vy – vy- vy- jste lidé Alquist motá se k nim: Lidé? Vy – vy- vy- jste lidé? Helena vykřikne a odvrátí se. Alquist: Vy jste snoubenci? Lidé? Odkud se vracíte? Hmatá na Prima. Kdo jste? Primus: Robot Primus. Alquist: Jak? Ukaž se děvče! Kdo jsi! Helena: Robotka Helena. Jak se jmenuje dílo, ze kterého je ukázka? Kdo je jeho autorem? O jaký žánr se jedná? Názor odůvodni. Jak se nazývají části, které jsou psány proloženě? Které slovo z této ukázky přešlo do mnoha dalších jazyků? Používáme i my slova z cizích jazyků? Proč? Uveď příklad.

Pokud jste byli úspěšní, patří vám

Použité zdroje: PAROLKOVÁ, Eva; SPURNÁ, Marie. Literární výchova pro odborná učiliště. Praha: Nakladatelství PARTA, s.r.o., 2005, ISBN 80-7320-074-0. http://office.microsoft.com