Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Organizace Internetu.
Informatika Internet.
Moderní počítačové sítě iSCSI
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - síťová vrstva I. Ročník:4. Datum vytvoření:srpen.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - úvod Ročník:4. Datum vytvoření:srpen.
Referenční model ISO/OSI
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Základní přehled síťové architektury Ročník:4.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
LonWorks  Otevřené distribuované systémy  Ucelená technologie  Komplexnost  Libovolná topologie  Nízká cena.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-05.
Síť a MS Windows.
Internet.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Operační systémy Počítačové sítě v OS © Milan Keršláger Obsah:
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bezpečnostní technologie I Topologie a modely počítačových sítí, TCP/IP (v4) Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Distribuovaný operační systém pro mikroprocesory
TÉMA: Počítačové systémy
PB169 – Operační systémy a sítě
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Počítačové sítě Natálie Žišková.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod do počítačových sítí
Ze Spořilova do Litoměřic
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Adresace v Internetu (1)
Přednášky z Distribuovaných systémů
Lukáš Melcher, Denis Dusík 4.C
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M

Síťový model Je ucelená představa o tom, jak mají být sítě řešeny. Řeší: Představu o počtu vrstev a představu o tom, co má mít, která vrstva na starosti. Neřeší: Konkrétní představu o tom, jak má která vrstva své úkoly plnit. Např. síťový model ISO/OSI

Síťová architektura Síťová architektura je návrh komunikační sítě. Jedná se o strukturu, která má na starost řízení komunikace v systémech a výměnu dat. Např. síťová architektura TCP/IP

Vrstevnatá filozofie Rozdělení (dekompozice) sítě na menší celky (vrstvy). Výhody: Snazší opravování chyb, snazší přidávání nových prvků, lepší přehled, snazší popis, snadná změna technologie

Model ISO/OSI Vznikl v roce 1984 pod záštitou mezinárodní organizace pro normalizaci (eng.: International Standarts Organization), později přejmenován na OSI (Open Systems Interconnection) Obsahuje 7 vrstev Pouze teoretická představa (referenční model), neobsahuje konkrétní řešení pro vrstvy (protokoly) V praxi se ukázal jako obtížně realizovatelný

Vrstvy ISO/OSI Zdroj: https://www.ms.mff.cuni.cz/~forst/InetNGs.pdf (str. 23)

Architektura TCP/IP Obsahuje 4 vrstvy (původně je jedna vrstva) Vznikala v praxi (nejprve protokoly) Lépe se vyrovnává s výpadky sítě či se změnami technologie

Vrstvy TCP/IP zdroj: https://www.ms.mff.cuni.cz/~forst/InetNGs.pdf (str. 25)

Srovnání ISO/ISO vs TCP/IP Zdroj: https://www.earchiv.cz/l224/gifs/S3603.pdf (str. 35)

Zdroj: https://www.earchiv.cz/l224/gifs/S3603.pdf (str. 33)

Terminologie balíčků Zdroj: https://www.ms.mff.cuni.cz/~forst/InetNGs.pdf (str. 38)

DNS (Domain Name System) Hierarchický systém doménových jmen Úkol: vzájemné převody doménových jmen a IP adres uzlů sítě. Další funkce = de facto distribuovaná databáze síťových informací.

Zdroje https://www.earchiv.cz/l224/gifs/S3603.pdf https://www.ms.mff.cuni.cz/~forst/InetNGs.pdf https://cs.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%AD%C5%A5ov%C3%A1_architektura https://cs.wikipedia.org/wiki/Protokol_(informatika)