Desinfekce a sterilizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Advertisements

Desinfekce a sterilizace
Dekontaminační metody
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
4. Sterilizace, dezinfekce. Provozní protiepidemický řád Kolářová Marie podzim 2014.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dekontaminační metody Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c Týden 3 Ondřej Zahradníček.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Týden 14: Mikroby a vnější vlivy Dekontaminační metody Ondřej Zahradníček ICQ
Úhlové brusky Vypracoval: Lukáš Karlík
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DEKONTAMINAČNÍ METODY
VY_32_INOVACE_P6-002 BAKTERIE - OCHRANA Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Dekontaminační metody
Elektrické vodiče a izolanty
PaedDr. Jozef Beňuška
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie – Měření a orýsování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Názvosloví binárních sloučenin
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Ošetření při poranění od jehly
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Dekontaminační metody
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Chemické vlastnosti technických materiálů
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Elektromagnetická slučitelnost
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
K praktickému cvičení pro VLLM0421c
Pátráme po mikrobech Díl V
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Dekontaminační metody s důrazem na oči
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kontrola prostředí a sterility
Konstrukce trojúhelníku
Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012.
Elektrické měřící přístroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dezinfekce a sterilizace
Dekontaminační metody s důrazem na oči
Transkript prezentace:

Desinfekce a sterilizace MUDr. Lenka Černohorská, Ph.D.

Přehled dekontaminačních metod Sterilizace Zničení všech mikrobů v daném prostředí Vyšší stupeň desinfekce Zničení naprosté většiny mikrobů, někt. formy života mohou přežívat Desinfekce Zničení patogenních mikrobů (závisí na okolnostech) Desinsekce Zničení škodlivého hmyzu Deratizace Zničení škodlivých hlodavců

Pojmy asepse a antisepse Asepse: pasivně brání vniknutí infekce do prostředí, které je prosto mikrobů Antisepse: postupy, které aktivně zasahují proti infekci

Zásady správné dekontaminace Vybrat vhodnou sterilizační/desinfekční metodu/prostředek: musí ničit ty organismy, které připadají v daném prostředí v úvahu (u steriliz. všechny) nesmí ničit desinfikovaný či sterilizovaný materiál musí být prakticky použitelný Použít dostatečnou intenzitu faktoru (teplotu, intenzitu, koncentraci) Příslušný faktor musí působit dostatečně dlouho

Desinfekce DESINFEKČNÍ PROSTŘEDKY 1. Kyselina peroctová (Persteril). Na spory, houby, a tuberkulózu; 0,5% roztok = vyšší stupeň desinfekce. Nevýhodou je agresivita, odbarvování textilií a nestabilita roztoků. 2. Peroxid vodíku (H2O2) - podobný, méně agresivní, také ale méně účinný.

Desinfekce – příklady 2 3. Halogenové preparáty – chlornany: chlornan sodný (NaOCl), u nás Savo chlornan vápenatý (Ca(OCl)2; chlorové vápno) – na žumpy 4. Chloramin (Chloramin B) – na ruce, povrchy 5. Jodová tinktura + novější Jodonal B, Jodisol a Betadine, kde je jód vázán v komplexu – na desinekci drobných ran.

Desinfekce – příklady 4 6. Manganistan draselný – oplachy ran 7. Formaldehyd – na textil 8. Kresol (lysol) je účinný, pro zápach a agresivitu se již téměř neužívá. 9. Ethylalkohol – ve směsi, sám není příliš účinný; Nejúčinnější je asi 70 % roztok, 10. Povrchově aktivní látky- Ajatin - běžný pro desinfekci pokožky, Septonex 11. Anorgan. kyseliny a louhy, těžké kovy aj. 12. Kombinované přípravky, např. Incidur

Sterilizace – příklady I 1. Sterilizace horkou parou pod tlakem (autoklávování). Pára musí být právě nasycená. Hodí se na předměty ze skla, kovu, keramiky, kameniny, porcelánu, textilu, gumy a některých plastů. Teploty 121 – 134 °C. 2. Sterilizace horkým vzduchem (u přístrojů s nucenou cirkulací vzduchu 180 °C 20 minut nebo 170 °C 30 minut nebo 160 °C hodinu). Hodí se na kovy, sklo, porcelán a kameninu. 3. Proudící pára (Arnoldův přístroj) – sterilizace kultivačních půd

Sterilizace – příklady II 4. Sterilizace gama zářením: používá se většinou při průmyslové výrobě, např. rukavic na jedno použití. 5. Plasmová sterilizace ve vysokofrekvenčním elektromagnetickém poli (moderní metoda) 6. Chemická sterilizace parami formaldehydu nebo ethylenoxidem (musí být přesně dodržen postup). Používá se tam, kde nelze použít fyzikální metody.

Sterilizace – příklady III 7. Sterilizace ohněm se používá prakticky jen u mikrobiologických kliček, protože většinu materiálů silně poškozuje. Spalování se hodí u odpadů. 8. Ostatní metody: frakcionovaná sterilizace, filtrace roztoků aj. jsou speciální, používají se výjimečně

Před dekontaminací je často nutná příprava – mechanické očištění, zajištění, aby dekontaminace správně proběhla. Po dekontaminaci je v některých případech nutno učinit určité kroky (např. odvětrat zbytek působící chemikálie). Je nutno dbát na pravidla uchovávání dekontaminovaných předmětů. Např. sterilizované nástroje neleží volně na stole po celý rok.

Kontrola účinnosti desinfekce a sterilizace Kontrola sterilizace:chemická využívá indikátorů, které při určité teplotě mění vlastnosti (např. zbarvení), biologická užívá odolné kmeny rodu Bacillus. Ty absolvují celý cyklus a pak se zjišťuje, zda přežily. U desinfekce provádíme stěry z desinfikované plochy nebo necháváme působit prostředek na kontrolní kmeny.