Základní pojmy kriminologie a penologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Advertisements

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Trestní právo Trestní zákon
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Sociálně patologické jevy
Sociální deviace a patologie
Trestní právo hmotné II.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Veřejnosprávní činnost
Sociální práce s pachateli trestných činů
Základy správního práva trestního
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Teorie kriminality a zločinnosti
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní pojmy kriminologie a penologie
Kriminalita mládeže.
Sociologie ?.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Základy práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák
Postavení pedagogiky mezi vědami
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Název politologie je složen z následujících slov:
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Výkon trestu odnětí svobody a problematika resocializace a reintegrace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
II. Kriminologické dny České Budějovice, 27. – 28. ledna 2014 Konference pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly České Budějovice 27.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Mladiství (ČR, SR) Jan Geršl JohnBMWseznam.cz. Obsah o Trestní právo o Porovnání o Shrnutí.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1.
N ORMÁLNÍ A PATOLOGICKÉ. N ORMY ve společnosti – socializace odchylka od normy - Deviace přijetí pravidel – INTERIORIZACE (zvnitřnění) Sociální kontrola.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
ČLOVĚK A PRÁVO PRÁVO A STÁT Ing. Lenka Dobešová- PRÁVO, Právní nauka.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Vězení jako totální instituce
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s pachateli trestných činů
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Název školy: Základní škola Městec Králové
KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Název projektu: Moderní škola
Finanční a rozpočtové právo
Úvod do předmětu, normalita a normy PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Finanční a rozpočtové právo
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Úvodní přednáška – základní informace
Práce s vybranými cílovými skupinami 1
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Zkušenosti měst v prevenci kriminality
Transkript prezentace:

Základní pojmy kriminologie a penologie Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Veronika Smutná22.2.2016

Obsah Základní očekávání a požadavky předmětu Základní pojmy kriminologie Základní pojmy penologie Ostatní důležité pojmy oblasti kriminality a vězeňství

Základní očekávání a požadavky předmětu SPR508 Přednášející: Mgr. Bc. Petra Horová, Ph. D., Mgr. Veronika Smutná, Mgr. et Mgr. Lenka Kříčková 6kr. Každé pondělí 9:45 – 11:15 Přednáška + interaktivní výuka Ukončení kurzu: ústní zkouškou Pravidla hodnocení a práce v průběhu roku V průběhu výuky bude možné vypracovávat jednostránkové seminární práce, které jsou dobrovolné, ale bodované (1 bod za práci) Přístup k ústní zkoušce je podmíněn minimálně 2 body Od studentů se očekává zájem a aktivita v hodině

Témata I. Základní pojmy oblasti kriminality II. Věda a výzkum kriminality - kriminologie a její Metodologie III. Teorie kriminality a zločinnosti IV. Vězení jako totální instituce (Foucault) V. Filosofie trestu a dějiny penitenciárních systémů, Druhy trestních sankcí platných podle trestního zákona ČR VI. Psychologická specifika práce s pachateli VII. Sociální práce s pachateli trestných činů   VIII. Probační a mediační služba v ČR, zákon č. 257/2000 Sb., o PMS, mediace v trestní justici"? IX. Prevence kriminality X. Trestní politika České republiky a evropské standardy pro práci s vězni (Mezinárodní úmluva o mučení a nelidském zacházení a Minimální pravidla pro zacházení s vězni unesení Rady Evropy R 78 z roku 1987) XI. Výkon trestu odnětí svobody, problematika resocializace a reintegrace pachatelů po ukončení trestu XII. Srovnání českého a evropského vězeňství

Základní pojmy kriminologie Kriminologie je vědní obor zabývající se kriminalitou a jejím studiem (lat. crimen = zločin, logos = nauka, vědění)

Vznik kriminologie jako vědního oboru Vědní obor v 19. století Topinard (1879) V ČR – 1890 Prušák, 1960 Výzkumný ústav kriminologický, v současnosti IKSP

A. Legální definice kriminality Kriminalita je souhrn takových forem chování , které trestní právo posuzuje jako trestný čin (Coleman in Tomášek 2010) Trestní právo „určuje, která jednání společensky škodlivé jsou trestné činy, stanoví za ně tresty a ochranná opatření a podmínky jejich ukládání a výkonu“. (hmotné x procesní) (Tomancová 2010: 2) Sociální konstrukt vytvořený společností, aby reagulovala chování svých členů (Muncie in Tomášek 2010) Kriminologie je studium procesů, jak jsou vytvářeny zákony, jak porušovány a jak společnost na toto porušování reaguje (E. Sutherland)

Italský kriminolog R. Garofalo – zločiny přirozené – jejich postih je charakteristický téměř v každé zemi nebo historickém období, nebo zločinná jsou svou podstatou (vražda, loupež, znásilnění…) Kritika legálního pojetí kriminality

B. Sociologická definice kriminality T. Sellina poukazuje na význam morálních a sociálních norem Sociální deviace, deviantní chování = chování závažným způsobem porušující platné sociální normy (Zoubková a kol. 2011) (viz také sociálně patologické jevy)

Kriminologie jako věda multidisciplinární Sociologie Speciální pedagogika – etopedie Sociální práce Penitenciární psychologie, forenzní psychologie Právo

Penologie = věda o trestu, jeho výkonu a jeho účincích zaměřen na nepodmíněný trest odnětí svobody = věznění pachatelů, způsoby zacházení a následky uvěznění (Zoubková 2011) penitenciární proces – proces polepšení, nápravy, pozitivní změny chování (penitenciární péče) (Štěrba 2007) Penitenciární péče x postpenitenciární péče

Úkol na příště Seminární práce: Představte jednu odbornou zprávu, výzkum z oblasti kriminality

Literatura a zdroje Publikace: TOMÁŠEK, Jan. Úvod do kriminologie :jak studovat zločin. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010. 214 s. ISBN 9788024729824. ZOUBKOVÁ, Ivana. Kriminologický slovník. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011, 251 s. ISBN 9788073803124. TOMANCOVÁ, Jaroslava. Základy práva (nejen) pro školy. Trestní právo. Albert, 2010 Webové stránky: Institut pro kriminologii a sociální prevenci: http://www.ok.cz/ International center for prison studies: http://www.prisonstudies.org/ Vězeňská služba ČR: http://www.vscr.cz/

Děkuji za vaši pozornost