Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1."— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1

2 Co nás čeká v zimě? normalita, deviace příčiny vzniku, historický vývoj kriminalita trest, vězeňství sociální práce v trestní justici domácí násilí CAN (komerční) sexuální zneužívání a obchod s lidmi Chudoba

3 Co nás čeká v létě? Bezdomovectví Závislosti Prostituce A další + prezentace vašich referátů

4 Podmínky atestací Zápočet – zápočtový test Zkouška – písemná zkouška + skupinová práce

5 Doporučená literatura Hrča, M. Sociální deviace. Praha: Slon, 2000 Wágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese, Praha: Portál, 2004 Matoušek, O. a kol.: Encyklopedie sociální práce, Praha: Portál, 2014 Válková, H., Kuchta a kol. Základy kriminologie a trestní politiky, Praha: C.H.Beck, 2012 A další …

6 Co je normální?

7 Normalita od lat. Norma – míra, měřítko, pravidlo – kritérium umožňující srovnání, hodnocení X Abnormalita, odchylka od normy, deviace Definice normality je problematická, ovlivňuje jí řada faktorů – kulturních, historických, sociálních atd.

8 Jak dlouho by měla být žena na mateřské dovolené? Jak často by se mělo převlékat ložní prádlo? Jak dlouhé by mělo být vyšší odborné vzdělání? Jaká je přiměřený trest za krádež lahve alkoholu v obchodě?

9 Normy Osobní norma Organizační kultura Legislativa Normy rodiny Normy subkultury Kulturní normy Aktuální společenské klima (média)


Stáhnout ppt "ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google