Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_05_Podstatná jména 4.ročník_Vzor moře Téma: Vzor moře CZ.1.07/1.4.00/
VYROBILA MGR. EVA ŠTOROVÁ ZŠ J. E. PURKYNĚ A ZUŠ LIBOCHOVICE.
Mluvnické kategorie jmen. Mluvnické kategorie = mluvnické významy Mluvnický význam vyjadřuje podstatné jméno svým tvarem = pádovou koncovkou, číslem,
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_stroj Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE AUTOR: MGR.IRENA PŘEUČILOVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ROD PODSTATNÝCH JMEN TEMA: URČOVÁNÍ RODU PODSTATNÝCH JMEN ČÍSLO PROJEKTU:OPVK.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_26_ČJ4 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vzory podstatných jmen 6 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor : Jaroslav Bezděk, 2012 – 12 – 01 Název : VY_32_INOVACE_05_Český jazyk Téma : Skloňování.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 3 – podstatná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_VZORY_PODSTATNYCH_JMEN_RODU_MUZSKEHO
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Český jazyk – Slovní druhy
STROJ.
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Podstatná jména Rod mužský neživotný
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
KOST.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
MLUVNICKÉ KATEGORIE PODSTATNÝCH JMEN
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor: Mgr. Jana Šulcová
VY_32_INOVACE_03_Přípony –ný, -ní
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 09_Určování podstatných jmen
OPAKUJEME SLOVNÍ DRUHY
PÁN.
MUŽ.
VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK
Název školy Autor Název Téma Číslo projektu Anotace Plavská škola
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
VY_32_INOVACE_47_TK projekt v rámci vzdělávacího programu
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Podstatná jména Rod mužský životný
Procvičování skloňování podstatných jmen rodu mužského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Monika Hřavová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Rozdělení zemí podle vyspělosti
Autor: Mgr. Milena Závorková
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_32_ČJ4
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Rod podstatných jmen Mgr. Iveta Vališková
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_muž Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování CZ.1.07/1.4.00/21.1135 Žáci se seznámí se skloňováním vzoru muž. Procvičí si skloňování na příkladech. Vysvětlení pojmu muž, mezipředmětové vztahy Rozvoj logického a tvořivého myšlení. Využívání animace.

PODSTATNÁ JMÉNA muž Ten, ta, to

VZORY podstatných jmen Mužský rod pán hrad muž stroj Dnes si probereme vzor Ženský rod žena růže píseň kost muž Střední rod město moře kuře stavení

Mužský rod – vzor muž Podle vzoru MUŽ se skloňují podstatná jména rodu mužského životná, která končí v 1. p. č. j. měkkou nebo obojetnou souhláskou a ve 2. p. j. č. koncovkou –e.

Zkusíme společně vyskloňovat slovo kupec. Mužský rod – muž Jednotné číslo 1. pád – kdo? co? muž --- kupec 2. pád – koho? čeho? (bez) muže kupce 3. pád – komu? čemu? (k, ke) muži (mužovi) kupci (pro) muže 4. pád – koho? co? kupce 5. pád – oslovujeme, voláme --- muži! kupci! (o) muži (mužovi) kupci 6. pád – (o) kom? (o) čem? Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly) – když se dostaneme na tuto stránku jako k nápovědě při řešení příkladů. Jinak nejdříve opakujeme pády, potom skloňujeme. mužem kupcem 7. pád – kým? čím? (s, se) Zkusíme společně vyskloňovat slovo kupec.

Najděte podstatná jména, která se skloňují podle vzoru muž, a vyskloňujte je společně v jednotném čísle. hroznýš vážka strom chlapec svišť zub Kliknutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – stránku s přehledem skloňování v jednotném čísle. Obrázky se objevují postupně. Žáci určují, jestli je skloňují podle vzoru město, v případě, že ne, obrázek zase zmizí. V kladném případě žáci skloňují. Je možnost užít nápovědu (hvězdička). Odůvodněte svůj výběr.

Množné číslo Mužský rod – muži 1. pád – kdo? co? muži kupcům --- kupci 2. pád – koho? čeho? mužů (bez) kupců kupcům 3. pád – komu? čemu? (k, ke) mužům muže 4. pád – koho? co? (pro) kupce muži! 5. pád – oslovujeme, voláme --- kupci! mužích (o) kupcích 6. pád – (o) kom? (o) čem? muži Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly). (s, se) kupci 7. pád – kým? čím? Zkusíme teď společně vyskloňovat slovo kupci (mn. č.).

Vyskloňujte společně podstatná jména podle vzoru muž v množném čísle. hroznýš chlapec svišť Klepnutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – skloňování podstatných jmen v množném čísle. Vyberte si jedno z těchto podstatných jmen a vyskloňujte ho za domácí úkol v jednotném I množném čísle.

SHRNUTÍ: Podle vzoru MUŽ se skloňují podstatná jména rodu mužského životná, která končí v 1. p. č. j. měkkou nebo obojetnou souhláskou a ve 2. p. j. č. koncovkou –e. Vzor muž je vzor měkký, v koncovkách jsou všechna –i/-í měkká.

Doplňte uvedené tvary podstatných jmen 4. p. č. j. Pro koho, co? 1. p. č. mn. 7. p. č. mn. S kým, čím? hroznýš hroznýše hroznýši hlasatel hlasatele hlasatelé hlasateli přítel přítele přátelé přáteli hráč hráče hráči učitel učitele učitelé učiteli Odkrýváme řešení po řádcích.

Víte, znáte…? muž Muž je dospělý jedinec mužského pohlaví. V naší republice je to od 18 let. V jiných zemích to může být jinak, například v USA se člověk stane dospělým až ve věku 21 let. Symbolem pro muže v biologii je symbol pro planetu Mars… Jde o znázornění štítu a oštěpu boha Marta. Znáte tyto muže? Doplňující úkol – zjistěte co nejvíce informací o Masarykovi a Komenském (internet, encyklopedie…). …od kterého roku se definuje u nás dospělost? muž Jan Amos Komenský Jaromír Jágr - hokejista T. G. Masaryk

Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4 Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4. Praha: Alter, 1996, ISBN 80-85775-47-6. Informace – muž: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%BE Obrázky: www.office.microsoft.com Jaromír Jágr - S.YUME. Wikipedia.cz [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Jagr_Czech1.png?uselang=cs J. A. Komenský - HEDNING. Wikipedia.cz [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Johan_amos_comenius_1592-1671.jpg T. G. Masaryk - AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG