Princip optických mechanik

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Optická paměťová média
Zařízení pro trvalé uchování dat
Záznamová média.
Hardware- počítačové komponenty
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
David Šimek, Katka Vystrčilová
Základy výpočetní techniky
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Disky Martin Klejch 3.B.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Porovnání technologie CD a DVD
Paměťová média.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Paměťová média.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_11_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
CD mechanika Simona Kužmová 7.A.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Vytvořil: Miroslav Tobyška. Skříne počítačů Skříně počítačů (case) slouží pro uchycení komponent počítače a dále k ochraně těchto komponent proti vnějším.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT20 Vytvořeno:6.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
Paměti typu RAM.
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Standardy CD.
Pevný disk – fyzická struktura
Logická organizace paměti
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Sériové rozhraní RS 232.
Herní zařízení-tablety
INFORMATIKA – záznamová media
Optické disky Čtení z optického disku je prováděno lasero-vým paprskem, který dopadá na médium a odráží se od něj. Následně jsou snímány jeho vlastnosti.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Paměti počítače
Transkript prezentace:

Princip optických mechanik

Princip optických mechanik Princip práce všech optických mechanik (CD, DVD, Blu-ray) je stejný. Liší se pouze použitý laser – jeho vlnová délka (čím menší tím, více dat se na disk vejde). CD má 780 nm (700 MB) DVD má 650 nm (4,7 GB) Blu-ray má 405 nm (25 GB)

Vlnová délka laserů

Princip optických mechanik

Zápis dat na optické médium Zápis dat se provádí ve spirále od středu k okraji disku vypalováním prohlubní (pit) a tím vzniklých výstupků (land)

Optická mechanika Optická mechanika se připojuje k počítači pomocí sběrnice ATA, SATA či USB, které se yužívá u externích mechanik.

Optické médium Na plastovém disku jsou naneseny dvě vrstvy. Vrchní, plně odrazivé z čelní strany má tato vrstva zlatou nebo stříbrnou barvu. Spodní, plně pohlcující světlo laseru bývá většinou zelená. Zápis dat provádí buď výrobce lisováním a nebo uživatel vypalováním.

Pracovní otázky: V čem se liší CD, DVD a Blu-ray? Jaký je princip optické mechaniky pro čtení a zápis dat? Jak se zapisují data na optické médium? Pomocí jakých sběrnic připojíte mechaniku k počítači?

Použité zdroje: HORÁK, Jaroslav. Hardwaer: učebnice pro pokročilé. 3. vydání. Brno: CP Books, a.s., 2005. ISBN 80-251-0647-0.