Hodnocení inovací, výzkumu, vývoje a inovačního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Advertisements

 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Organizace a řízení nadnárodních společností
patentový a známkový zástupce
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Model strategie marketingového mixu
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Marketingový plán podniku
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Rozvoj inovací v EU.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

Hodnocení inovací, výzkumu, vývoje a inovačního prostředí

Statistická šetření o inovacích Obsah přednášky Statistická šetření o inovacích Hodnocení inovační výkonnosti jednotlivých států Hodnocení výzkumu a vývoje Inovační procesy

Oslo manuál Rámcový soubor pokynů, který se používá při tvorbě mezinárodně srovnatelných ukazatelů o inovacích Cíle: poskytnout rámec pro průběh stat. šetření a pomoci novým členům v této oblasti Je jedním z metodologických manuálů známých jako „skupina Frascati manuálů“ Inovační procesy

Skupina Frascati manuálů Směrnice ke sběru a interpretaci dat o technické inovaci navržené OECD – Oslo manuál, druhé vydání (OECD/EC/Eurostat, 1997) Navržené standardní postupy pro šetření výzkumu a experimentálního vývoje - Frascati manuál, páté vydání (OECD, 1993) Hlavní definice a obvyklé postupy pro měření výzkumu a experimentálního vývoje (V&V): Shrnutí manuálu Frascati 1993 [OECD/GD(94)84]. Navržené standardní metody tvorby a interpretace dat o technické platební bilanci - TBP Manuál (OECD, 1990). Měření vědeckých a technických činností: užití dat o patentech jako ukazatelů vědy a techniky - Manuál o patentech [OECD/GD(94)114]. Měření lidských zdrojů ve V&V - Canberra manuál [OECD/EC/Eurostat, OECD/GD(95)77]. Inovační procesy

Historie statistiky o inovacích 1992: 1. verze Oslo manuálu 1993: pilotní statistické šetření o inovacích za referenční roky 1990-1992 – tzv. CIS 1- Community Innovation Survey 1 (země EU) CIS 2 za referenční roky 1994-1996 (země EU a EFTA) 2001: CIS 3 za ref. roky 1998 – 2000 1995 – 1997 – 1. revize Oslo manuálu 2004: právní základ statistiky Inovační procesy

Právní základ statistiky o inovacích Nařízení Komise (ES) č. 1450/2004 ze dne 13. srpna 2004, kterým se provádí rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 1608/2003/ES o tvorbě a rozvoji statistiky Společenství v oblasti inovací. Inovační procesy

Budoucnost statistiky o inovacích Od 2004: dva typy šetření: Tzv. velké CIS – 4letá periodicita Tzv. CIS light – 4letá periodicita (poprvé 2007, jednoleté období) Obě šetření se budou střídat – zkrácení intervalu Inovační procesy

Obsah Oslo manuálu Kapitola 1: Cíle a rozsah manuálu Manuál pokrývá inovace pouze v podnik. sektoru Pojednává o inovacích na úrovni firmy Zaměřuje se na technické výrobní a procesní (TVP) inovace, pro jiné formy inovací poskytuje volitelné směrnice Technická výrobková inovace: realizace/ komercionalizace výrobku se zlepšenými charakteristikami výkonu, které objektivně znamenají poskytnutí nových či zdokonalených služeb zákazníkovi Technická procesní inovace: realizace/přijetí nové či podstatně zdokonalené výroby nebo metod organizace odběru od dodavatele. Mohou zahrnovat změny v zařízení, lidských zdrojích, pracovních postupech nebo jejich kombinace. Subjektový vs. objektový přístup Inovační procesy

Obsah Oslo manuálu Kapitola 2: Potřeby měření inovace Ekonomika inovací, koncepční rámec (rámcové podmínky, vědecká a technická základna, faktory přenosu technologií, inovační dynamo) Kapitola 3: Základní definice Technické inovace výrobku a procesů (TVP) - zahrnují technicky realizované nové výrobky a procesy a významná technická zdokonalení výrobků a zpracování. TVP inovace byly realizovány, jestliže byly zavedeny na trh nebo užity ve výrobním procesu. TVP inovace se týkají řady vědeckých, technických, organizačních, finančních a obchodních činností. TVP inovující podnik je ten, který během zkoumaného období realizoval technicky nové nebo významně technicky zdokonalené výrobky nebo procesy. Organizační inovace Inovační činnosti Inovační procesy

Obsah Oslo manuálu Kapitola 4: Základní klasifikace Klasifikace ek. činností, velikost podniku, další klasifikace Kapitola 5: Měření aspektů inovačního procesu Cíle inovace, faktory napomáhající nebo překážející inovaci, vliv inovací na výkon podniku, šíření inovací, Kapitola 6: Měření výdajů na inovace Kapitola 7: Postupy při šetření Soubory (populace), metody měření Příloha 1: Použití objektového přístupu pro sběr dat o inovacích Příloha 2: Sběr dat o netechnické inovaci Inovační procesy

Statistika inovací v ČR Technické inovace ČR v letech 1999 - 2001 (CIS 3) Stejná metodologie Byl využit harmonizovaný dotazník zemí EU k inovačnímu šetření CIS 3 aplikovaný na podmínky ČR Osloveno cca 5800 zpravodajských jednotek podnikatelského sektoru z vybraných oblastí výroby a služeb s alespoň 10 zaměstnanci Technické inovace v ČR za rok 2002-2003 (CIS 3 Light) Osloveno 4678 zpravodajských jednotek podnikatelského sektoru z vybraných oblastí výroby a služeb s alespoň 10 zaměstnanci Technické inovace 2003 – 2005 (CIS 4) Harmonizovaný dotazník zemí EU k inovačnímu šetření CIS 4 Inovační aktivity podniků 2004 – 2006 (CIS 5) Harmonizovaný dotazník členských zemí EU k společnému unijnímu inovačnímu šetření CIS 2006 (6716 podniků) Technické inovace 2006 – 2008 (CIS 6) zpracovávají se výsledky Technické inovace 2008 – 2010 (CIS 7) TI 2003 TI 2005 TI 2006 TI 2008 TI 2010 Inovační procesy

Inovace v ČR – sledované údaje Inovující subjekty Typy inovací Náklady na inovace (vč. tržeb) Finanční podpora Informační zdroje pro inovace Spolupráce při inovacích Výsledky inovací Bariéry inovačních aktivit Práva duševního vlastnictví Inovační procesy

Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Technické inovace Inovace produktu a) inovace výrobku b) inovace služeb Technické inovace Procesní inovace a) inovované metody výroby nebo zpracování výrobků nebo služeb b) inovované metody logistiky nebo distribuce zboží nebo služby c) inovované podpůrné činnosti Organizační inovace a) zavedení inovovaného systému řízení v rámci podniku b) podnik učinil důležitou změnu v organizaci práce c) podnik učinil významné změny ve vztahu k jiným firmám Marketingové inovace a) významné změny v designu zboží nebo služeb b) podstatné změny metod prodeje nebo distribuce zboží nebo služeb Inovační procesy

Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Inovace dle velikosti podniku Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Druhy inovací Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Náklady na technické inovace Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Intenzita inovace Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Intenzita inovace vyjadřuje podíl výdajů (nákladů) nákladů na inovace (technické) k celkovým tržbám inovačních podniků ve sledovaném období. Inovační procesy

Výsledky technických inovací Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Marketingové a organizační inovace Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Bariéry inovací Omezující faktory inovačních aktivit podniků pro inovační podniky; 2004–06 Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

Duševní vlastnictví (inovující podniky) Zdroj: ČSÚ – Inovační aktivity podniků v ČR v letech 2004 – 2006 Inovační procesy

European Innovation Scoreboard Evropský inovační zpravodaj každoroční hodnocení inovační výkonnosti členských států EU + některých dalších států zasedání European Council v Lisabonu v březnu 2000 sumarizuje základní prvky inovační výkonnosti Publikován Directorate-General Enterprise Evropské komise v rámci PRO INNO Europe Inovační procesy

EIS 2008 metodologie obsahuje 29 indikátorů, které jsou rozděleny do 5 kategorií: motory inovací (innovation drivers) tvorba znalostí (knowledge creation) podnikání (entrepreneurship) využití v praxi (applications) duševní vlastnictví (intellectual property) a seskupeny do 3 hlavních témat: aktivátory (enablers), podnikové aktivity, výstupy na základě výše uvedených ukazatelů je pro každou hodnocenou zemi sestaven jeden Sumární (souhrnný) inovační index (SII) mimo hodnoty SII se sleduje i jeho trend rozdělení zemí na: innovation leaders, innovation followers, moderate innovators, catching up countries Inovační procesy

EIS 2008 Inovační procesy

Inovační procesy

Inovační procesy

  Inovační procesy

EIS 2007   Inovační procesy

Výzkum a vývoj Hodnocení struktury Hodnocení procesu Hodnocení výstupu Frascati manuál Individuální ukazatele Sdružené ukazatele Inovační procesy

Frascati manuál Metodika statistické šetření VaV 1963, OECD 1970: 2. vydání 1974: 3. vydání 1980: 4. vydání 1983: 5. vydání 2002: 6. vydání Struktura: 8 kapitol Inovační procesy

Individuální ukazatele pro hodnocení VaV 1) Ukazatele pro hodnocení vstupu – zdrojů VaV lidské zdroje ve VaV FTE x head count – dle zaměstnání – výzkumní pracovníci, techničtí pracovníci, pomocní pracovníci dle kvalifikace dle vědní oblasti náklady na VaV Dle sektoru financování – GERD = BERD, GBAORD, VOŠ a VŠ, soukromý neziskový, zahraničí Dle sektoru provádění Často vztaženo k HDP Dle vědní oblasti Dle typu – aplikovaný vs. základní lidské zdroje pro vědu a techniku – Canberra manuál Zásoba Toky LZ ve vědě a technologii Inovační procesy

Individuální ukazatele pro hodnocení VaV 2) Ukazatele pro hodnocení výsledků VaV a jejich účinků bibliometrická analýza Relativní produkce publikací RPP - počet vědeckých publikací ročně (1000 ob.) Relativní produkce citací – RPC - počet citací odvolávajících se na tyto práce (na 1000 ob.) RCI – relativní citační index země Relativní citační impakt vědního oboru země (RCIO) zdroj: ISI Thomson Scientific v USA patentová statistika Počty přihlášek (aplikace) x udělené patenty Národní patenty, EPO, USPTO, triádové patenty Inovační procesy

Individuální ukazatele pro hodnocení VaV 3) Ukazatele pro hodnocení využití VaV technologická platební bilance (TBP Manual OECD) příjmy a výdaje ČSÚ – 4 typy transakcí: Technologické transfery Transfery designů, ochr. známek a prům. vzorů Poskytnutí technických služeb Zajištění průmyslového VaV výrobky a služby náročné na VaV (high-tech výrobky a služby): high-tech, medium-tech, medium-low, low technologie Podíl na exportu, na přidané hodnotě, zaměstnanost, statistika informační společnosti inovační statistika Inovační procesy

Sdružené ukazatele Ukazatel investic do znalostí (OECD: Science, technology and industry scoreboard) Ukazatele vědy a technologie (Science & Technology Indicators, STI) Ukazatele inovační aktivity (European Innovation Scoreboard) Hodnocení konkurenceschopnosti … Inovační procesy

Celkové výdaje na VaV (GERD) v ČR Zdroj: ČSÚ - Ukazatele výzkumu a vývoje za rok 2008 Inovační procesy

Inovační procesy

… pokračování tabulky Inovační procesy

Inovační procesy

Statistika VaV dle ČSÚ Ukazatele výzkumu a vývoje v ČR - každoročně Šetření o využívání informačních a komunikačních technologií – v různých sektorech Lidské zdroje ve vědě a technice Ukazatele vědy a techniky v ČR za období 1995-2002 Technologická platební bilance v ČR v letech 1997-2005 Ochrana průmyslového vlastnictví v ČR v letech 2001-2005 Zahraniční obchod s hi-tech zbožím Hi-tech sektor Inovační procesy

Hodnocení Rady pro výzkum a vývoj Analýza stavu výzkumu a vývoje v ČR a jejich srovnání se zahraničím (každoročně) Základní ukazatele VaV Analýza podpory VaV z veřejných prostředků Analýza údajů informačního systému výzkumu a vývoje (IS VaV) Bibliometrická analýza výsledků VaV Přihlášky vynálezů, udělené patenty Konkurenceschopnost a inovace Realizace Národní politiky VaV Hodnocení účasti ČR v 6. Rámcovém programu výzkumu a vývoje EU Mimořádné výsledky ve výzkumu a vývoji Příloha 1 – Ukazatele ekonomické úrovně Inovační procesy

Doporučená literatura ČSÚ: www.czso.cz www.proinno-europe.eu www.vyzkum.cz Eurostat: http://epp.eurostat.ec.europa.eu Vaněček, J.: Ukazatele hodnocení výzkumu a vývoje ve světě a v ČR. TC AV ČR. Inovační procesy