Základy úpravy digitální fotografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

PowerPoint - hudba na pozadí prezentace
Jak na hromadnou korespondenci
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
snadná tvorba www stránek zadarmo
Prezentační manažer Kapitola 13.0 (Sestavení z externích zdrojů)
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Finální operace editace fotografií: ZMENŠENÍ, KOMPRESE
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Grafický editor GIMP (13)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tvorba tiskové sestavy ve WinBase602 Přehled agentů pro PX50 (Veronika Krůtilová)
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.13/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Grafický editor GIMP (13)
Vypracoval: Petr Němeček
Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková.
Návod na složení jména z písmenkových log
INFORMATIKA 9. ročník.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -
GIMP – úpravy fotografií
TEXTOVÝ EDITOR.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.19 PowerPoint - Vkládání grafických objektů Anotace: Žák se seznámí se zásadami vkládání grafických objektů jako fotek, klipartů.
Počítačová grafika.
GRAFIKA.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úprava šířky sloupce Šířku sloupce lze upravit několika způsoby: Pomocí menu Postavím se do sloupce Formát / sloupec / šířka / napíši velikost Pomocí kontextového.
GIMP : úpravy fotografií
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tímto nástrojem můžeme provést různé doplnění, nebo rozšíření základního obrázku. Pro koláže použijeme ještě nástroje „rozmazání“ a zadáním % rozmazání.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
GIMP : úpravy fotografií
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Změna velikosti obrázku
HTML stránka – vložení obrázku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Book Creator Co se všechno naučíme??? Jak vytvořit elektronickou.
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vektorové tutoriály Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Grafika - základy Co se všechno naučíme???
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
Hromadné úpravy fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc QR kódy Co se všechno naučíme??? Tvorba a skenování QR kódů.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafický editor GIMP (13)
EU_12_sada1_01_Inf_Úpravy obrázků 1_Šeb
Základy úpravy digitální fotografie
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
GRAFIKA.
Počítač a digitální fotoaparát
EU_12_sada1_02_Inf_Úpravy obrázků 2_Šeb
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tvorba webových stránek na google – Sites (10.)
Transkript prezentace:

Základy úpravy digitální fotografie Hromadné zmenšení fotografií, hromadné přejmenování, umístění fotografií na WWW úložiště.

Hromadná změna velikosti souborů Jak jsme již probrali v minulých kapitolách je pro uchování fotografií převážně používán formát JPG. Již víme, že jde o formát, který data komprimuje a tak fotografie zabírá na datovém médiu málo místa. Ale i přes tuto kompresi může nastat situace, že fotografie zabírá příliš mnoho místa (potřebujeme např. zaslat více fotografií jedním e-mailem nebo pro uložení na www úložiště existují limity). V tomto případě opět využijeme teoretické znalosti z předchozích kapitol, kdy víme, že fotografie je rastrový obrázek a tudíž je tvořena velkým množstvím bodů.

Fotografie má od fotoaparátu dané určité rozlišení. Toto rozlišení snížíme. Snížení se pak výraznou měrou projeví na velikosti souboru (kolik fotografie zabírá místa). Tuto operaci nebudeme provádět po jedné fotografii, ale hromadně. Vždy si musíme uvědomit, že proces zmenšení je nevratný a tudíž vždy pracujeme s kopiemi fotografií.

Předpokládejme, že máme fotografie uloženy jako kopie v jedné složce: Ve složce je celkem 88 fotografií, které zabírají 230 MB.

Fotografie mají rozlišení 3888x2592 a každá má velikost několik MB.

Protože v závěru této kapitoly budeme fotografie umísťovat na WWW úložiště, které primárně slouží k prohlížení fotografií, není nutné takové rozlišení. Provedeme hromadné zmenšení: Otevřeme si připravenou složku. Přepneme se do SPRÁVCE. V menu Upravit – změna rozměrů

Otevře se okno:

Změníme šířku. Zde 1920 bodů. Výška se upraví okamžitě sama (zaškrtnuta volby – zachovat proporce). Zde na číslo 1280 bodů.

Vybereme všechny fotografie ve složce (Ctrl+A).

A postup opakujeme Pro potvrzení vybereme volbu – Aplikovat na vše

Po provedení akce se celkový obsah zmenšil na 69MB (Při potřebě většího zmenšení bychom volili menší rozměry)

Hromadné přejmenování. Před uložením bychom chtěli všechny fotografie smysluplně pojmenovat. Jména se budou lišit pouze číslem. Ve správci opět vybereme všechny fotografie. Dále volíme menu Organizovat – Hromadné přejmenování.

Objeví se okno:

Zde do kolonky „Jméno souboru“ napíšeme naše jméno Zde do kolonky „Jméno souboru“ napíšeme naše jméno. Za jméno napíšeme do složených závorek písmeno C. To nám zajistí, že názvy budou číslovány.

Umístění na úložiště Zonerama.

Ve Správci klikneme na položku Zonerama. Okno se rozdělí Ve Správci klikneme na položku Zonerama. Okno se rozdělí. Je vhodné si vytvořit složku. Poklepáním ji otevřeme. Fotografie přetáhneme z horního okna do dolního. Dojde k nahrání fotografií na WWW úložiště.