Důlní požáry a chemismus výbušniny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Vypařování.
Proč se tělesa zahřívají při tření?
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Mechanická práce a energie
Pevné látky a kapaliny.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Vyučující: Ing. Petra Jeřábková
Kapaliny.
Výbuch, detonace, deflagrace
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Vlastnosti plynů.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_689.
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Důlní elektrické přístroje
E-projekt: Chemie/Biologie
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
PROJEKT:. Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_Racek_ Kyslik
VY_32_INOVACE_Racek_ Zmeny
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_Racek_ Systemy
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Racek_ Priklady3
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Racek_ Zmeny_priklady
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní elektrické přístroje
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Izotermický a izochorický děj s ideálním plynem
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Třída 3.A 15. hodina.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
V. PLYNY.
Transkript prezentace:

Důlní požáry a chemismus výbušniny VY_32_INOVACE_Racek_ 01-2-20-Výkon výbušniny Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Při výbuchu působí velké tlakové síly plynů projevující se jako mechanická síla výbuchu. V tomto materiálu provedeme výpočet výkonu výbušiny na základě energie, kterou výbušina vyvine.

VÝBUCHOVÁ ENERGIE (E) Udává, jaké množství energie se uvolní výbuchem 1 kg trhaviny. Uvádí se v kJ/kg. Běžné průmyslové trhaviny vykazují energii asi 4 000 kJ/kg, vojensky využívané trhaviny dosahují hodnot okolo 6 000 kJ/kg. Uvedený parametr má význam zvlášť pro porovnávání trhavin používaných v uzavřených prostorech.

ENERGIE A VÝKON VÝBUCHU Energie, jež se při výbuchu uvolní je skryta ve výbušnině. Je však mnohem nižší než energie hořlavin. Benzin např. obsahuje 10 krát více energie TNT. Musíme však mít na zřeteli, že hořlavina potřebuje k svému hoření kyslík, který odebírá z atmosférického vzduchu. Hořlavina tedy potřebuje k uvolnění energie vnější kyslík. Výbušnina naproti tomu nepotřebuje žádné vnější látky. Kyslík je uložen v molekule výbušniny(v NO2 skupině) nebo ve formě okysličovadla ve směsi. Hoření probíhá relativně pomalu, výbuch se šíří velmi rychle (přibližně 10 milionkrát rychleji). Právě tímto jsou dány charakteristické účinky výbuchu.

Energie výbuchu se pohybuje zhruba v rozmezí 2100-6300 kJ/kg. Přidáním práškových kovů(Al) lze dosáhnout hodnot převyšujících 8400 kJ/kg.. Výkon výbuchu náloží vzrůstá přiměřeně s jejich velikostí. Samotná velikost energie sama o sobě však ještě nic neznamená. Důležité je, kolik energie se využije k praktickému účelu. U volně odpálené výbušniny se k trhacímu účelu využije okolo 15% E. Lepší využití nastane u nálože uzavřené. Když detonační vlna dosáhne povrchu nálože, která je obalena pevnou stěnou a narazí na tuto stěnu, může tlak prudce stoupat.

Výkon výbušiny Výkon výbušiny je definován jako energie vztažená na časovou jednotku. N výkon výbušiny (kW) L celková energie výbuchu (kJ) G celková hmotnost výbušiny (kg) Qv výbuchové teplo (kJ/kg) t doba výbuchu nálože (s)

Za předpokladu válcové nálože, kterou iniciujeme rozbuškou, vypočítáme dobu výbuchu ze znalostí hodnoty detonační rychlosti D. s dráha výbuchu (délka nálože v m) D detonační rychlost (m/s)

Ukázkový příklad Vypočtěte výkon válcové nálože výbušiny - nitroglycerínu, jestliže délka nálože s=0,25 m; detonační rychlost D=5000 m/s, průměr nálože d=0,025 m, hustota výbušiny δ=1000 kg/m3.

Hmotnost vybuchující válcové nálože: Energie: Výkon

POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981.