9. Tvorba individuálního plánu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

INTEGRACE A LEGISLATIVA
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Individuální integrace směřující k inkluzi
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
MAP – Místní akční plán ORP RK
9. Tvorba individuálního plánu
Organizace předškolního vzdělávání
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

9. Tvorba individuálního plánu Inkluze Integrace Segregace

Inkluze Stav, kdy se člověk s postižením rodí do společnosti, která akceptuje jeho odlišnost a odlišnost každého svého člena, kdy je tedy normální být jiný; takové dítě se rodí do společnosti, která se nad jeho stavem vůbec nepozastavuje.

Inkluze Přístup usilující o jednotný školský systém vzdělávání všechny žáky dohromady, a to při zachování stejné úrovně kvality, ve vhodných věkových skupinách Vychází z principu, že všichni by měli patřit k jedné sociální, akademické a kulturní skupině a participovat na jejím životě.

Inkluze se chápe jako integrace všech žáků do běžné školy a v důsledcích je spojena se zřeknutím se jakékoli formy etiketování žáků a s rozpuštěním speciálních zařízení a speciální pedagogiky

Integrace Obecné pojetí - sjednocení či sjednocování (z latiny - znovu vytvoření celku) Sociologické pojetí - jde zpravidla o problém vztahu minorit a majorit (hendikepovaných s většinovou společností). Lze ji chápat jako spojování osob, skupin a podmínek. Pedagogické pojetí - v pedagogické praxi označuje společné vzdělávání žáků s postižením i bez něj

Opakem integrace je segregace - oddělení, odloučení postižených od intaktní populace Segregace ve vzdělávání – zařazování žáků do „speciálních“ škol

Legislativní podmínky integrace Školský zákon 561/2004 Sb., §16 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vyhláška 73/2005 Sb. O vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Integrace jako forma speciálního vzdělávání žáků se zdravotním postižením: Individuální integrace Skupinová integrace

Žák se ZP se přednostně vzdělává formou individuální integrace v běžné škole, pokud to odpovídá jeho potřebám a možnostem a pokud to odpovídá podmínkám a možnostem školy

Individuální vzdělávací plán IVP je pracovní materiál sloužící všem, kteří se podílejí na výchově a vzdělávání žáka. Je závazným dokumentem pro zajištění vzdělávacích potřeb žáka. Je součástí dokumentace žáka. Vzdělávání podle IVP musí být doporučeno školským poradenským zařízením. Vzniká na základě spolupráce mezi učitelem, pracovníkem poradenského zařízení, vedením školy a rodiči žáka (ve vyšším věku i žáka)

Školní poradenské zařízení sleduje a dvakrát ročně vyhodnocuje plnění IVP. Bývá vypracován zpravidla pro individuálně integrovaného žáka, žáka s hlubokým mentálním postižením, méně často pro skupinově integrovaného žáka nebo pro žáka speciální školy Bývá vypracován před nástupem žáka do vzdělávacího zařízení, nejpozději 1 měsíc po nástupu nebo od zjištění speciálních vzdělávacích potřeb žáka Může být doplňován a upravován dle potřeby a vývoje vzdělávání

IVP vychází ze: ŠVP dané školy Závěrů pedagogicko-psychologického vyšetření školským poradenským zařízením Případně vyjádření odborného lékaře, zákonných zástupců žáka Za zpracování zodpovídá ředitel školy; rozhoduje o vypracování IVP na základě písemné žádosti zákonných zástupců žáka

Obsah IVP: Cíle vzdělávání (vzdálené – příprava pro nástup povinné ŠD; dlouhodobé – Co by se měl naučit v daném školním roce, v pololetí?; krátkodobé ) - Vychází ze ŠVP - Měly by být formulovány konkrétně jako kontrolovatelné výstupy Časové a obsahové rozvržení učiva Volbu pedagogických postupů (aplikovat individuální přístup) Způsob zadávání a plnění úkolů, způsob hodnocení Vyjádření potřeby dalšího pedagogického pracovníka nebo další osoby podílející se na práci se žákem a její rozsah - Asistent pedagog x osobní asistent Seznam kompenzačních, rehabilitačních a reedukačních pomůcek Jmenovité určení pedagogického pracovníka školského poradenského zařízení, se kterým bude škola na plnění IVP spolupracovat Předpokládanou potřebu navýšení finančních prostředků Závěry speciálně pedagogických vyšetření

LITERATURA BAZALOVÁ, B. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v zemích Evropské unie a v dalších vybraných zemích. Brno: MU 2006. ISBN 80-210-3971-X VÍTKOVÁ, M. (ed.) Integrativní školní (speciální) pedagogika. Základy, teorie, praxe. Brno: SMD, 2003. ISBN 80-86633-07-1. Školský zákon 561/2004 Sb., §16 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vyhláška 73/2005 Sb. O vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2007. 9788073673260 JUCOVIČOVÁ, D a kol. Individuální vzdělávací plán pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Praha: Portál, 2008.