Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
Vytvořila Beata Duchková
Zájezd do Paříže.
Významné památky ČR.
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
ZÁMEK KONOPIŠTĚ.
Reims Cathedral Remeš, francouzsky Reims je město ležící v samotném srdci vinařského kraje Champagne, asi 150 kilometrů severovýchodně od hlavního města.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středočeský kraj a Praha.
Kostelec nad Černými lesy
PRAHA-hlavní město ČR.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Zámek Dobříš Od Kačky H..
Zámek Poruba.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Hrady a zámky.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Kouřim– naše domovské město
Jih Čech Zajímavá místa: Tábor, Český Krumlov Třeboň, Jindřichův Hradec Prachatice, Strakonice Hluboká, Zvíkov, Rožmberk nad Vltavou Vyhledávejte ve své.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kubásková Petra Prezentace 5MB

Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
rozsáhlé území v Čechách i na Moravě
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_07_Hrady.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Letecké snímky zajímavých objektů byly pořizovány při vyhlídkových letech, které prováděli Karel Dyntera a Vladimír Hudec z ultra lehkého letounu typu.
Pozdně gotická architektura v Čechách
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Architektonické směry
Matematické operace do
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou

Ledečský hrad Historie Původně gotický hrad Ledeč nad Sázavou, přestavěný v 16.století na renesanční zámek, je vystavěn na skále ve stejnojmeném městě, ležícím blízko řeky Sázavy.Byl založen ve 2.polovině 13.století a patří tak k nejstarším šlechtickým sídlům. V roce 1440 přešlo panství do rukou Ledečských z Říčan. Po tragédii roku 1509 přešel na čas pod vládu Meziříčských z Lomnice. V roce 1634 bylo panství zkonfiskováno a rozděleno. O více než 200 let později, zachvátil hrad mohutný požár a byl znovu přestaven ovšem ne do původní podoby. Součastnost Zachovalo se zde množství architektonických prvků, např.: válcová věž,renesanční lodžie, dvě brány. V jednom ze sálů současného muzea je původní renesanční sgrafitová výzdoba. V přízemí paláce jsou renesanční klenby. Uprostřed bývalé terasovité zahrady zde najdeme i barokní letohrádek ze 17.století.

Původní hrad

Dnešní hrad

TESTÍČEK Připravili jsme si pro Vás testík, kdo se chce zúčastnit, ať si připraví papír a tužku a pečlivě odpoví na naše otázky. 1. Na čem je hrad vystavěn a blízko, které řeky? 2. Jaké jsou architektonické prvky? 3. V jakém stylu byl hrad původně postaven? 4. Vyhořel hrad? A pokud ano, co s nim bylo potom? 5. Přešel hrad někdy do soukromého vlastnictví a popř. v jakých letech?

VÝSLEDKY, HODNOCENÍ Výsledky 1)na skalnatém útvaru, řeka Sázava 2)válcová věž, renesanční lodžie, dvě brány 3)gotický 4)ano vyhořel, znovu přestavěn, nikdy do původní podoby 5)ano, v 90letech 20.století Hodnocení =D 5 bodů – velmi dobré, máte výbornou paměť =) 4 body – výborně, jste skvělý =] 3 body – dobře, máte dobrý průměr =/ 2 body – docela to jde =0 1 bod – moc jste si nepočetl =( 0bodů- mohlo to být lepší

PŘEKVAPENÍ 1. 2. 3. 4. 5. 1. V přízemí paláce jsou renesanční……. 2.Co zachvátilo hrad? 3.Najdeme zde i …....letohrádek. 4.V jednom ze sálů hradu je dnes současné …… 5.Přešel do soukromého ……….. 1. 2. 3. 4. 5.

ODPOVĚDI 1. K L E N B Y 2. P O Ž Á R 3. A Í 4. M U Z 5. V S T I C

Pracovaly na projektu Buchtová Aneta Francová Eva Kárníková Brigita Petrusová Aneta Vadinská Lucie