Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká Morava.
Advertisements

1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Velká Morava 9. století n. l.. Velkomoravská říše – první stát na našem území. Trvala téměř 100 let. Moravané pronikají do okolních území, zároveň se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_31_ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA Č. 21 Číslo.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE historie Velké Moravy a přijetí křesťanství na jejím území Vypracovala Alžběta Bajerová, 4.C.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Sámova říše a Velká Morava
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
Velká Morava Petr Procházka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
První státní útvary na našem území
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TÉMA: Počítačové systémy
Vznik česky psané literatury
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Naše nejstarší dějiny v pověstech
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Velkomoravská říše Počátky Velké Moravy Knížectví nitranské – Pribina Knížectví moravské – Mojmír 830 – spojení – základ Velkomoravské říše Nejmocnější.
Název a číslo materiálu:
VY_ 32_ INOVACE _12_10_stěhování národů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Opakování č. 2 Vlastivěda 4. ročník
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03 Hlavní události nejstarších Českých dějin - VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Zařazení: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ITC  Autor, škola: Mgr. Zapletalová Renata, ZŠ Hrubčice, příspěvková organizace Cílová skupina: 8 -10 let Druh učebního materiálu: Prezentace Časová náročnost: 20 minut Metodický návod: Výukový materiál slouží k prezentaci probíraného učiva, ujasnění pojmů pomocí obrázků – Velkomoravská říše, Konstantin a Metoděj, hlaholice, kníže Mojmír, kníže Rastislav, kníže Svatopluk  

Velkomoravská říše Velkomoravská říše z 9. stol. vznikla v oblasti Moravy, Slovenska a Dolních Rakous. Byl to ranně středověký útvar. Vznikla v letech 830 – 833, a to spojením oblastí slovenského nitranska a soustavy hradišť Starého města na Moravě. Hlavními sídly se stal moravský Velehrad a Děvín u Bratislavy.

Počátky Velkomoravské říše V počátcích formování Velkomoravské říše za Mojmíra I. 830 – 846 se ukázalo, že se Velkomoravská říše ocitla uprostřed boje dvou liturgií, západní řezenské a solnohradské, která přinášela křesťanství v jazyce latinském a německém, a východní byzantské, pro niž se velkomoravští panovníci rozhodli. Stalo se tak v r. 862, kdy se nový panovník Rastislav 846 – 871 obrátil na byzantského sultána Michala III. o poskytnutí mise dvou věrozvěstů, kteří by u nás kázali a rozšiřovali křesťanství v jazyce staroslověnském. Spona Velko. Říše Originál je datován do 9. století,

Konstantin a Metoděj Konstantin a Metoděj V r. 863 jsou k nám vysláni bratři (nejen duchovní, ale i pokrevní) Konstantin a Metoděj, z oblasti Soluně – Thesálie. Byli absolventy cařihradské univerzity. Zejména Konstantin patřil k nejvzdělanějším lidem tehdejšího světa. Na Velkou Moravu přišli dobře připraveni. Vytvořili písmo – hlaholici, a tu zde uplatňovali. Byli úspěšní i v tom, že překonávali pohanskou tradici a pohanské zvyky. Brzy proti nim vznikla opozice ze strany německých kněží . Posílali na ně stížnosti do Říma. Nakonec jsou Konstantin a Metoděj povoláni papežem do Říma. Tam museli své učení obhájit, což se jim také podařilo. Konstantin a Metoděj

Ukázka Hlaholice

Zánik Velkomoravské říše Po Svatoplukově smrti soupeřili jeho synové o moc nad velkou říší. Tyto spory Velkomoravskou říši velmi oslabily. Bohatství říše lákalo kočovné kmeny z východu. Nejsilnější byl kmen Maďarů . Oslabená říše se nedokázala nájezdům ubránit a na počátku 10. století zanikla.

OTÁZKY 5/ Jakou víru šířili Konstantin a Metoděj na Velké Moravě 1/ 1. státní útvar v 9. století v o r l á e V m k a s o k řKeťsvaínts e ř š í 6/ Jaké jméno měl Konstantin v Římě 2/ 1. Slovanské písmo c e l o H i l h a l i C r y 3/ Věrozvěstové na Velké Moravě 7/ Do kterého města odjely Konstantin a Metoděj obhajovat svoje učení n t o s K a t n i n a t e j o d e M m í Ř 8/ Nástupce Mojmíra 4/ 1. vládce Velkomoravské říše t i l a v R s a s r M o m j í

PANOVNÍCI Kníže MOJMÍR První historicky doložený vládce Velkomoravské říše. Porazil slovenského knížete Pribinu a připojil k Moravě část Slovenska.

PANOVNÍCI Kníže RASTISLAV - nástupce Mojmíra, za jeho vlády se stala Velká Morava jednou z nejbohatších zemí ve střední Evropě. Byl křesťan a podporoval křesťanství ve své říši.

PANOVNÍCI Kníže SVATOPLUK -nástupce Rastislava, rozšířil území Velké Moravy. Nechal vybudovat paláce, kostely. Po jeho smrti Velkomoravská říše zaniká.

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Velkomoravsk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e http://www.drakkaria.cz/sperky/stribrne-sperky/sperky---repliky-import/?page=9&vp-page=1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Cyril_a_Metod%C4%9Bj http://spisovatele-dila.blog.cz/0803/cyril-konstantin-a-metodej http://www.gamepark.cz/velkomoravska_rise_408241.htm http://lidstvo.blog.cz/1203