Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_635_ŘEZ_OSTATNÍCH_OVOCNÝCH_DRUHŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Bc. Soňa Pělová Průřezové téma Rozmnožování a údržba dřevin Tematický celek Odborný výcvik - Ovocnictví Ročník 1. Datum tvorby 31. 8. 2012 Datum a místo ověření 21. 1. 2013 odborný výcvik 1. Za, skupina číslo 6 Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Výklad nové látky - názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva, opakování předchozího učiva (základní druhy ovocných dřevin) Klíčová slova tvary ovocných dřevin, řez peckovin, Zahnův řez, řez teplomilných peckovin, řez skořápkovin Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Řez OSTATNÍCH hlavních ovocných druhů
Základní druhy ovocných dřevin : OPAKOVÁNÍ : 1) jádroviny 2) peckoviny 3) skořápkoviny 4) drobné ovoce
Tvary ovocných dřevin podle výšky kmene: keře – školkařské výpěstky bez kmínku ovocné stěny – palmety, kordony (40-80 cm) – jabloně, hrušně, někde meruňky (vřetenovitý zákrsek (40-60 cm) – na drátěnce – mohou tvořit stěnu zákrsek (50-70 cm) čtvrtkmen (90 – 110 cm) polokmen (asi 140 cm) vysokokmen (asi 180 cm) pro alejovou výsadbu (220 cm, do městských výsadeb i 400 cm)
Zvláštnosti tvarování a řezu hlavních ovocných druhů : Peckoviny – lze řezat jen za vegetace, minimálně po narašení, špatně hojí velké rány – maximálně 6-10 cm.
Zvláštnosti tvarování a řezu hlavních ovocných druhů (Sus, 1999, s třešně – nesnášejí přísné tvarování ani hluboký řez, proto kromě řezu 1. rok po výsadbě omezíme tvarování na odstraňování konkurenčních výhonů a řez postranních výhonů do jedné roviny. Řezat stačí jednou za 2 - 3 roky. Úhel kosterních větví musí být větší než 45° - jinak vylomení a klejotok.
Zvláštnosti tvarování a řezu hlavních ovocných druhů : višně – potřebují pravidelný prosvětlovací řez slivoně – první roky pro výsadbě se provádí výchovný řez. V dalších letech zkracujeme jen pokud jsou přírůstky delší než 0,6 m. Jinak jen prosvětlování koruny
Zvláštnosti tvarování a řezu hlavních ovocných druhů : silné větve třešně, višně i slivoně je nutno řezat Zahnovým řezem – čím je větev, kterou odstraňujeme silnější, tím ji necháme delší. Je to řez na „dlouhý, oslabeně aktivní čípek“ až 1 m dlouhý odstraníme ho až se změní poměr tlouštěk. Čípek musí být tenší než větev, která zůstává – celý proces může trvat 2-3 roky.
Zvláštnosti tvarování a řezu hlavních ovocných druhů : Teplomilné peckoviny – řez nejlépe v době květu, ale je možno také až po odkvětu Skořápkoviny ořešák – nesmí se řezat v zimě ani na podzim. Pokud je nutno řezat, je vhodné období, kdy narostou 20 cm letorosty – květen, červen
Úkol : V produkčním sadě najděte vhodnou dřevinu a naznačte provedení Zahnova řezu.