PhDr. Irena Martínková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
GRAFY SLOŽENÝCH GONIOMETRICKÝCH FUNKCÍ
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU
Voda v anorganické chemii
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU HYBNOST - příklady
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
SLOVANÉ.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Výsledky benchmarkingových analýz v rámci zakázky „Zpracování strategie a funkčních strategií úřadu města“ v rámci projektu „MÚ Nový Bydžov – úřad pro.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Plošné spoje Obor:Elektrikář.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Skládání barev RGB Skládání barev.
JAK KŘEMÍLEK A VOCHOMŮRKA ZASADILI SEMÍNKO Polytechnika v dětské pohádce.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Kameny Příroda kolem nás.
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Pracovní list k procvičení základních poznatků o práci a výkonu Autor
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Etika mezilidských vztahů
Kumuč – kutík - kulík.
Číselná řada 1 – 5 ZAČÍT HRÁT
Učení, praktické aplikace principů učení
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Krajina kolem nás START: Hraniční přechod Hartava-Hrádek nad Nisou 21
Tato prezentace byla vytvořena
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Inovované podklady ke cvičením ze ZK1
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Rýmy Jazykový cit.
Pozornost, diagnostika pozornosti
Dopravní prostředky.
ČESKÁ REPUBLIKA - KRAJE
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
TECHNIKA KRAUL – základní a kotoulová obrátka Lekce č. 9
Technika kraul – činnost horních končetin Lekce č. 6
Orientace v řadě.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektřina pomáhá, ale pozor!!!
Malí umělci a jejich pracovní nástroje
Transkript prezentace:

PhDr. Irena Martínková, Ph.D. 5. Technika PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Co je to technika? Technika (obvykle): Prostředek k určitým účelům Naučená dovednost Konání člověka

Terminologie Poiésis (πίησις) = konání, tvoření, působení, básnění = poskytování výskytu = přivádění do zjevu Skýtání výskytu: Fýzis (φυσις) = příroda, přirozenost to, co vychází samo od sebe; φυσις je πίησις v nejvyšším smyslu Techné (τέχνη) = řemeslo, umění, umělecké dílo, prostředek = odkrývá to, co si samo výskyt neposkytuje Epistémé (επιστημη) = vědění, znalost, věda, umění = otevírá věci - podává vysvětlení

Pravda Pravda jako odkrytost Alétheia (αληθεια) – odkrytost Různé druhy odkrytosti Hermeneutické „jako“: něco jako něco

Druhy odkrytosti něco jako prostředek (příručnost) něco jako výskyt něco jako věc člověk jako existence (Heidegger, Einleitung in die Philosophie, s.71)

Technika (Heidegger) jeden ze způsobů odkrývání odkrývání v rámci určitého porozumění jsoucnu v dnešní době směrodatný způsob odkrývání dnešní technika x technika dříve (technika strojová) (technika rukodělná)

Rukodělná technika odkrývání jako obdělávání (bestellen) jako starání a péče řemeslník, sedlák Příklady: - sedlák přenechá setbu silám růstu a dohlíží na to, aby se jí dařilo - větrný mlýn – odkázán na vanutí větru

Moderní strojová technika odkrývání jako vymáhání (herausfordern) uvolnění  přetvoření  hromadění  rozdělování  přeměňování ovládání dělník, technik, inženýr Příklady: - energie – vydobývaná ze země, např. atomová elektrárna - vydobývání uhlí ze země - země jako uhelný revír

Ge-stell Obvyklý význam: podstavec, podvozek, stojan, kostlivec GE-stell = shromažďování stellen = stanovovat her-stellen = zhotovit be-stellen = zjednávat dar-stellen = před-stavit

Ge-stell Všechna stellen, která člověka staví do pozoru a požadují po něm, aby skutečné odkrýval na způsob zjednatelného stavu zásob připraveného k použití (Heidegger, 2004, p.20) Způsob odkrývání, který vládne bytnosti moderní techniky Ustanovující zjednávání

Věda a technika Souvislost techniky s vědou Souvislost s hospodářstvím Souvislost s člověkem Souvislost s odpovědností

Nebezpečí „Ať už úděl odkrývání vládne jakýmkoli způsobem – neskrytost, v níž se všechno, co jest, vždy ukazuje, nese s sebou nebezpečí, že člověk se v neskrytém přehlédne, zmýlí a vyloží si je chybně.“(Heidegger, 2004, p.26)

Doporučená literatura k tomuto tématu Heidegger, M. Věda, technika a zamyšlení. Oikoymenh, Praha 2004. Sokol, J. Malá filosofie člověka. Vyšehrad, Praha 1998.