5-denní jídelníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
„EU peníze středním školám“
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Výživa.
Příprava stravy v rodině
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Výživa I..
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název projektu: Moderní škola
Výživa.
Transkript prezentace:

5-denní jídelníček

Základy sestavování / hodnocení jídelníčku Léčebná výživa – cvičení Mgr. Jana spáčilová

Co musí splňovat správně sestavený jídelníček? Energetická a biologická hodnota stravy Přiměřenost věku, pohlaví, pohybové aktivitě, zdravotnímu stavu Při přípravě stravy upřednostňovat čerstvé suroviny a dle možností využívat sezónních a regionálních potravin. Co nejvíce omezit polotovary (konvenience) vyššího stupně a dochucovací přípravky. Pravidelnost Pestrost Přiměřenost „3P“ Různorodost pokrmů ve vztahu ke: Konzistenci Barevnosti Chuti Technologické úpravě Sytosti a stravitelnosti pokrmů Estetika aneb Jíme i očima V některých případech cena jako kritérium

pravidelnost Snídaně – 25 % Svačina – 10 % Oběd – 30-35 % Večeře – 25 % 2. večeře - 5 % Zdroj obrázku: PaV Dle výživových doporučení Společnosti pro výživu – „Je nutno dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 25 - 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5 - 10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.“ Platí i v léčebné výživě - při některých onemocněních dvojnásob!!! DM, vředová choroba žaludku

pestrost LÉČEBNÁ VÝŽIVA??? Potravinová pyramida Zdroj: Pyramida výživy pro děti (PaV) LÉČEBNÁ VÝŽIVA???

přiměřenost Potravinová pyramida – počty porcí Energetická potřeba jedince - výpočet dle různých rovnic např. Harris-Benedictova rovnice Muži: BEE = 66,5 + 13,8W + 5,0H – 6,8A (výška v cm) Ženy: BEE = 655,1 + 9,6W + 1,8H – 4,7A 60-75 % celkového denního výdeje Mifflin-St. Jeor rovnice Muži: REE = 10W + 6,25H – 5A + 5 (výška v cm) Ženy: REE = 10W + 6,25H – 5A - 161

přiměřenost Muži ≥19 let (BMI 18,5 – 25 kg/m2) EER = 662 – 9,53A + PA * (15,91W + 539,6H) výška v metrech PA = 1 (sedentary) PA = 1,11 (low active) PA = 1,25 (active) PA = 1,48 (very active) Ženy ≥19 let (BMI 18,5 – 25 kg/m2) EER = 354 – 6,91A + PA * (9,36W + 726H) PA = 1,12 (low active) PA = 1,27 (active) PA = 1,45 (very active) Zdroj: Krause´s Food and the Nutrition Care Process, str. 27 GDA - Ženy 2000 kcal (8400 kJ), Muži 2500 kcal (10500 kJ) GDA - Guideline Daily Amounts, v překladu doporučené denní množství GDA 2000 kcal - pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností, střední fyzickou aktivitou a dobrým zdravotním stavem.

Úkol – kolik můžu sníst? Vypočítejte dle uvedených rovnic a dopočítejte celkovou energetickou potřebu. Vypočtené hodnoty srovnejte.

Optimální poměr živin ve stravě redukce hmotnosti trojpoměr živin Sacharidy 55-60 % 40-50 % 1g S = 17 kJ = 4 kcal 4 Tuky do 30 % do 30 % 1g T = 38 kJ = 9 kcal 1 Bílkoviny 15 % 20-30 % 1g B = 17 kJ = 4 kcal 1

konzistence NEvhodné Vhodné Mleté maso a bramborová kaše

barevnost NEvhodné Vhodné Dýňová polévka a svíčková na smetaně

chuť NEvhodné Vhodné Fádní pokrmy kombinovat s chuťově výraznějšími

Technologická úprava NEvhodné Vhodné Využívat různé úpravy vaření, pečení, dušení, smažení dle nových technologií apod.

Sytost a stravitelnost pokrmů NEvhodné Vhodné Sytá polévka a sytý hlavní pokrm Nadýmavá polévka a nadýmavý hlavní pokrm

Na všechno zmíněné pamatujme při sestavování jakéhokoliv jídelníčku V PREVENCI I LÉČEBNÉ VÝŽIVĚ