Estery karboxylových kyselin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTERY.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Chemické reakce karboxylových kyselin
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Chemické složení organismů
LIPIDY.
„Co má rum společného s vínem?“
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Alkoholy a fenoly.
Deriváty karboxylových kyselin
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Estery Kyslíkaté deriváty
CZ.1.07/1.1.10/
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Deriváty karboxylových kyselin
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
DEFINICE BIOMASA – produkty živých organismů rostlinného nebo živočišného původu FYTOMASA – biomasa rostlinného původu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kyselina jablečná, vinná
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Estery 13. leden 2014 VY_32_INOVACE_130213
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Deriváty uhlovodíků Fridex Trinitroglycerol Účinky fenolu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
II. Karboxylové kyseliny
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Estery.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Karboxylové kyseliny.
Jejich příprava a reaktivita
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Alkoholy, fenoly hydroxyderiváty uhlovodíků (obsahují jednu nebo více –OH skupin) názvosloví: Alkoholy: pokud je –OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického.
Transkript prezentace:

Estery karboxylových kyselin

Estery karboxylových kyselin Jsou organické sloučeniny Vznikají ESTERIFIKACÍ ESTERIFIKACE = reakce karboxylové kyseliny s alkoholem, při které vzniká ester dané kyseliny a voda

Příklad esterifikace CH3COOH + C2H5OH CH3COOC2H5 + H2O Kyselina octová + ethanol ethylester kyseliny octové + voda CH3COOH + C2H5OH CH3COOC2H5 + H2O

Estery V přírodě běžné (v tucích a voscích) Estery: A) Nižších karboxylových kyselin a nižších alkoholů jsou kapalné. Příjemně voní. Využití: parfemovací látky (potravinářství, kosmetika)

B) Vyšších karboxylových kyselin = vosky Rostlinné vosky Živočišné vosky

Tuky= nejvýznamnější estery Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu.