Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
Advertisements

PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Tato prezentace byla vytvořena
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Atom Molekula Iont RZ
Stavba atomu.
Chemické prvky..
OPAKOVÁNÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemické značky a vzorce II
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Molekuly a chemické sloučeniny
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemické značky a vzorce
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
Ověřování základních znalostí z chemie
Atomy a molekuly.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Model atomu.
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Soutěžíme před testíkem
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Stavba atomu.
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Částicová stavba látek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Látkové množství, molární hmotnost
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_06.43.10.143 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.143 Předmět Chemie – 8.ročník Téma Atomy a molekuly Autor Mgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Atomy, molekuly, stavba atomu

ATOMY A MOLEKULY 2

ATOMY Všechny látky jsou složeny z nejmenších částic – atomů Známe asi 110 různých druhů atomů Látky, které jsou složeny z atomů jednoho druhu se nazývají prvky  Existuje asi 110 různých prvků 3

Příklady prvků – každý má svou chemickou značku (v závorce)‏ vodík (H), kyslík (O), železo (Fe), zlato (Au), stříbro (Ag), chlór (Cl), dusík (N), uhlík (C), vápník (Ca), hliník (Al) atd. 4

STAVBA ATOMU OBAL ATOMU JÁDRO ATOMU Proton – kladný náboj Elektron – záporný náboj Neutron - neutrální

Čím se liší atomy různých chemických prvků? hélium vodík uhlík Atomy různých chemických prvků mají různé počty protonů v jádru atomu. 6

Procvičení Jak se nazývají dvě základní části atomu? 2. Jaké částice jsou v obalu atomu a jaký mají elektrický náboj? 3. Jaké částice jsou v jádru atomu a jaký mají elektrický náboj? 4. Proč je atom elektricky neutrální? 5. Čím se vzájemně liší atomy různých prvků? 6. Na základě zkušeností se vzájemným silovým působením zelektrovaných těles popiš vzájemné silové působení: a) mezi protonem a elektronem, b) mezi dvěma protony, c) mezi dvěma elektrony. 7. Urči, kolik elektronů je v obalu atomu, jestliže jsou v jádru atomu 4 protony. 8

MOLEKULY Molekuly jsou složeny ze dvou nebo více atomů Molekuly vznikají sloučením atomů Mezi atomy vzniknou vazby Látky z molekul více prvků nazýváme – chemické sloučeniny 9

Molekuly vzniklé sloučením atomů stejného prvku Molekula dusíku Složená ze dvou atomů dusíku N2 Molekula kyslíku složená ze dvou atomů kyslíku O2

Molekuly vzniklé sloučením atomů různých prvků Molekula vody Složená z jednoho atomu kyslíku a dvou atomů vodíku H2O Molekula oxidu uhličitého Složená z jednoho atomu uhlíku a dvou atomů kyslíku CO2

Další zajímavé molekuly Molekula ozónu Tvořená třemi atomy kyslíku O3 Molekula kyseliny sírové Tvořená atomem síry, dvěma atomy vodíku a čtyřmi atomy kyslíku H2SO4 12

Nejsložitější molekula je DNA – deoxyribonukleová kyselina Kde se nachází ?

Použité zdroje Vlastní obrázky http://www.os-pkanavelica-korcula.skole.hr/upload/os-pkanavelica-korcula/images/newsimg/1095/Image/atom.gif http://plantphys.info/organismal/lechtml/images/dna.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Sulfuric-acid-3D-vdW.png/699px-Sulfuric-acid-3D-vdW.png