Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Vymezení slovních druhů
Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Slovní druhy Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Název sady:
Digitální učební materiál
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Větné členy, základní větné členy
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_304_Slovní druhy AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 6.,
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Hrátky s češtinou.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
SLOVNÍ DRUHY.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_333_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Komplexní jazykový rozbor
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
Tvarosloví – slovní druhy
CJL mluvnice Tvarosloví Mgr. Zina Omelková
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 2 – jmenné kategorie Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 6 - číslovky Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 3 – podstatná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
Autor: Mgr. Monika Hřavová Název : VY_32_INOVACE_2A05Čj4_Slovní druhy
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 13 – slovesa –slovesné třídy,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 11 –slovesa – slovesný vid
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
5 Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_15.TVAROSLOVÍ Téma:
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_Slovní druhy
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této sadě výukových materiálů s názvem Tvarosloví se budeme zabývat tvořením tvarů slov, slovními druhy, jejich tříděním a mluvnickými kategoriemi. Učivo má rozšířit znalosti, které žáci získali v ZŠ a je určeno pro žáky 2. ročníku učebních oborů SOU. Tato prezentace vysvětluje, na jaké části lze rozčlenit slovo, zabývá se rozdělením na slova ohebná a neohebná, na plnovýznamová a neplnovýznamová a využitím slov ve větě.

TVAROSLOVÍ MORFOLOGIE

TVAROSLOVÍ část mluvnice(gramatiky), která se zabývá tvořením tvarů slov pojednává o slovních druzích, jejich třídění a o mluvnických kategoriích, tj. o tvarech slov a jejich mluvnických významech

Členění slovního tvaru každé slovo můžeme rozdělit na minimální části nesoucí význam (lexikální nebo gramatický), tzv. MORFÉMY tvar učitelem můžeme rozdělit na morfémy: uč – i – tel - em

Členění slovního tvaru Pro tvarosloví je důležité především dělení tvaru slova na dvě části: - tvaroslovný základ, tj. část slova která se při ohýbání nemění a je společná pro všechny tvary slova koncovku, která se u jednotlivých tvarů liší př. učitel = tvaroslovný základ učitel – i, -em, -é = koncovky

Třídění slovní zásoby třídění podle tvaroslovného(morfologického) hlediska – rozdělují slova podle toho, zda mění nebo nemění tvar: SLOVA OHEBNÁ – skloňují se (skloňování jmenné, zájmenné, nebo složené) : podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky časují se: slovesa SLOVA NEOHEBNÁ – příslovce, předložky, spojky, částice, citoslovce

Třídění slovního tvaru třídění podle obsahového (sémantického) hlediska – hodnotí význam slov, dělí slova na významově samostatná (ve větě bývají větnými členy) a slova významově závislá (ve větě funkci větných členů neplní): SLOVA PLNOVÝZNAMOVÁ – podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky, slovesa, příslovce SLOVA NEPLNOVÝZNAMOVÁ – předložky, spojky, částice, citoslovce

Třídění slovního tvaru třídění podle skladebného (syntaktického) hlediska – sleduje využití slova ve větě – kterým větným členem bývá, jakou funkci ve větě plní ( např. spojky nejsou větnými členy, ale vyjadřují větné vztahy mezi větnými členy a větami)

Slovní druhy podle tvaroslovného hlediska rozlišujeme 10 slovních druhů: SLOVA OHEBNÁ SLOVA NEOHEBNÁ 1.podstatná jména 6. příslovce 2.přídavná jména 7. předložky 3. zájmena 8. spojky 4. číslovky 9. částice 5. slovesa 10. citoslovce

ZÁPIS: TVAROSLOVÍ Tvarosloví se zabývá tvořením tvarů slov, pojednává o slovních druzích, jejich třídění a o mluvnických kategoriích. Morfém = část slova, která má slovní a gramatický význam. Tvaroslovný základ = část slova, která se při ohýbání nemění a je společná pro všechny tvary slova. Koncovka = u jednotlivých tvarů slova se liší.

Slova dělíme podle tvaroslovného hlediska na ohebná (podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky - skloňují se, slovesa - časují se) a na slova neohebná ( příslovce, předložky, spojky, částice, citoslovce). Slova plnovýznamová = jsou významově samostatná a ve větě bývají větnými členy - podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky, slovesa, příslovce. Slova neplnovýznamová = závislá, neplní funkci větného členu – předložky, spojky, částice, citoslovce.

Otázky pro opakování 1. Čím se zabývá tvarosloví? 2. Co jsou morfémy? 3. Jaký rozdíl je mezi tvaroslovným základem a koncovkou? 4. Jak se česká slovní zásoba dělí podle tvaroslovného hlediska? 5. Jaký rozdíl je mezi slovy plnovýznamovými a neplnovýznamovými? 6. Které slovní druhy jsou ohebné, které neohebné?

Zdroje: MUŽÍKOVÁ, Olga, MARKVARTOVÁ, Barbora, KLUSÁČKOVÁ, Lenka, JEŘÁBKOVÁ, Eleonora, ADÁMKOVÁ, Petra. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 082 – 9 DOBEŠOVÁ, Věra, FIALOVÁ, Vladimíra. Průvodce českým jazykem. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7538 – 019 – 5 SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 253 – 0298 – 0