Přeshraniční poskytování zdravotní péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Nová směrnice o energetické účinnosti
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Historické milníky evropského práva
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Evropský podnikatelský konzultační panel - EBTP EBTP je konzultačním nástrojem Evropské komise Umožňuje podnikatelským subjektům sdělit své názory Evropské.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
Lamfalussyho proces.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Kvalita v českém zdravotnictví
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Společná obchodní politika EU
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právní režim nakládání s odpady
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Východiska evropské úpravy
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Standardizace odborné zdravotní péče
Celní správa České republiky
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích
Evropská družstevní společnost
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Digitální učební materiál
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Právo EU - nové „Základní nařízení“
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Přeshraniční poskytování zdravotní péče MUDr. Miroslav Ouzký Evropský parlament 14. dubna 2011 Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích Ústí nad Labem

Historie 2003 jurisdikce Evropského soudního dvora 2004 směrnice o službách na vnitřním trhu (Gebhardt) 2005 zpráva Evropského parlamentu o pohybu pacientů a vývoji zdravotní péče v EU (Bowis) 2007 zpráva o dopadu a důsledcích výjmutí zdravotnických služeb z působnosti směrnice o službách na vnitřním trhu

Současnost Směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči návrh předložen Komisí v roce 2008 duben 2009 první čtení červen 2010 dosažena politická dohoda (Španělsko) leden 2011 prohlasován společný postoj EP říjen 2013 závazek implementace pro čl. státy

Obsah směrnice cíl směrnice (vymezení rámce a odstranění překážek přeshraniční péče) rozsah působnosti (veškeré způsoby zdravotní péče bez ohledu na to jak je poskytována, organizována a financována) oblast odpovědnosti orgánů členského státu právo na náhradu nákladů na zdravotní péči vymezení požadavku předchozího povolení

mimonemocniční péče nemocniční péče procedurální záruky informace pro pacienty a vnitrostátní kontaktní místa pravidla platná pro zdravotnické služby povinnosti spolupráce uznávání předpisů vydaných v jiném členském státě

Evropské referenční sítě a hodnocení zdravotnických technologií elektronické zdravotnictví (e-Health) sběr údajů prováděcí výbor

Závěrem zdravotnictví v EU je komoditou velmi nehomogenní a politicky senzitivní stávající norma zdaleka nenaplňuje představy pacientů ani zdravotníků o volném trhu jistě se ale jedná o vykročení správným směrem.

Děkuji za pozornost. www.ouzky.cz