PEDOSFÉRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
PEDOSFÉRA = půdní obal Země
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA Pedosféra je půdní kryt Země vzniklý přeměnou svrchní části litosféry působením organizmů za účasti slunečního záření, vzduchu a vody. Pedogeografie.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
PEDOSFÉRA.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra.
Půdní typy v ČR.
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
PEDOSFÉRA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
PEDOSFÉRA.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Zeměpis Pedosféra Pedosféra je půdní obal země.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Vlastnosti půdy Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Půdy.
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
PEDOSFÉRA Půdní obal Země
Pedosféra 2 Igor Dostal.
Půdy České republiky Igor Dostal.
PŮDY.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PŮDOZNALSTVÍ.
PEDOSFÉRA ZEMĚPIS 1. ROČNÍK šm. 1. Pedosféra O půdní obal Země O vznik – přeměna svrchní části zem. kůry O význam O základní výrobní prostředek v zemědělské.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Půda - např. písčité, hlinité, jílovité je to nejsvrchnější vrstva zemské kůry, která umožňuje vznik rostlinstva dle zrnitosti = půdní druhy (7) půda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PEDOSFÉRA.
Pedosféra.
David Fischer a Ladislav Odvárka 9.A
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
PEDOSFÉRA - půdní obal země - vzniká postupným rozpadem hornin.
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

PEDOSFÉRA

Planetární členění pedosféry Arktické půdy a půdy tunder v létě rozmrzají jen do hloubky 1 metru. Pod nimi je nepropustná trvale zmrzlá vrstva (permafrost, věčnaja merzlota) Podzoly a podzolové půdy jsou rozšířeny v tajze (Rusko, Kanada) vznikají podzolizací – chemický rozklad horninových nerostů vlivem organických kyselin. Rozložené látky se z horních poloh přesunou spolu s vodou do spodních poloh, kde se hromadí

Hnědé lesní půdy Hnědozemě Jsou nejrozšířenější ve střední Evropě Matečnou horninou je pískovec, žula, andezit Vznikají brunifikací – chemické zvětrávání nerostů, při němž vzniká jíl bohatý na křemík (Si) a současně se uvolňuje železo, které zabarvuje půdu do hněda. Hnědozemě Vyvinuly se v nížinách a kotlinách do 450 m n.m. na spraších Vznikají ilimerizací – přesun nerozložených jírovitých částic a železa s prosakující vodou do nižších vrstev, kde se hromadí. Horizont B je rezavě hnědý

Žlutozemě a červenozemě Černozemě Jsou to půdy travnatých stepí a lesostepí Mají pouze horizonty A a C Vznikly na spraších černozemním procesem, který se vyznačuje hromaděním jakostního humusu z kořenů stepních trav a bylin Humusový horizont může být 60 – 100 cm mocný Jsou to nejúrodnější půdy Žlutozemě a červenozemě Vznikají v tropech a subtropech intenzivním zvětráváním matečných hornin. Vyznačují se žlutým až červeným zbarvením (sloučeniny Fe a Al)

Hnědozem na spraši

Černozem na spraši

Ilimerizovaná půda

Glej na deluviofluviální uloženině

Opakování Čím je ovlivňován vznik půdy a její vlastnosti? mateční horninou (na té se půda vyvíjí) podnebím (zejména teplotou a srážkami) georeliéfem (sklonem svahů a nadmořskou výškou) podzemní a podpovrchovou vodou mikroorganismy, rostlinstvem a živočišstvem činností člověka velkou roli hraje i čas

Výškové členění pedosféry Podél řek se nacházejí nivní půdy Dále od vodních toků lužní půdy Na svazích nížinných pahorkatin se nacházejí černozemě lemované hnědozeměmi Ve vyšších nadm. Výškách převládají hnědé lesní půdy V hornatinách podzoly

Pedosféra a člověk Nejsvrchnější část půdy, kterou zemědělci obdělávají, se nazývá ornice Problémem je její odnos (eroze) Patří sem i desertifikace – rozšiřování pouští (způsobeno pasoucím se dobytkem) Ochrana terasováním, volbou správných plodin, správným obděláváním

Předcházení erozi půdy různými způsoby orání

Eroze v solném krasu v Minzalešti (Rumunsko)

Prtě (oblast Piclele Mici – Rumunsko)

Konec části II.