Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Následky nehod u osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Advertisements

Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
D) Substituční a důchodový efekt
Reakce monetární chudoby na změny v modelu spotřební jednotky v zemích EU 2012 Jitka Bartošová Fakulta managemantu VŠE Jitndřichův Hradec.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Projekce vývoje nákladů na zdravotní péči Jitka Langhamrová Tomáš Fiala Katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Koncept PTJ a modelování mikrofinančních kritérií Jan Škorpík ČSA,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Imigranti na trzích práce v EU
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Vnitřní míra výnosu – souhrnný ukazatel výnosnosti důchodového systému z pohledu jednotlivce Smilovice,
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Analýza hospodářského výsledku
Sociální a ekonomická situace Plzeňského kraje
Politika pracovního trhu
Makrotrendy Zlínského kraje
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu Národní konvent ke stárnutí populace Socioekonomická situace a chudoba seniorů 12. dubna 2017

Míra ohrožení chudobou (65+)

Příjmová mezera chudobou ohrožených osob (65+) (rozdíl mezi průměrným příjmem osob ohrožených chudobou a hranicí ohrožení chudobou)

Relativní mediánový příjem (65+/0-64)

Celkový náhradový poměr (medián důchodových příjmů ve věku 65-74/mediánu výdělečných příjmů ve věku 55-59)

Míra zaměstnanosti ve věkové skupině 55 – 64 let

Míra zaměstnanosti ve věkové skupině 65+ let

Starší osoby jsou v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Shrnutí Starší osoby jsou v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Výrazně méně ohroženy chudobou Příjmy ohrožených chudobou nejsou příliš vzdáleny od hranice ohrožení chudobou Příjmy starších osob ve vztahu ke zbytku populace jsou nižší (ČR se nachází v prostřední třetině mezi ostatními zeměmi EU) Zaměstnanost starších osob je v zásadě průměrná

Vyvolaná debatou nad snížením tempa zvyšování důchodů Studie CERGE EI - 2012 Vyvolaná debatou nad snížením tempa zvyšování důchodů Analyzované scénáře (zaostávání tempa růstu průměrného důchodu za růstem čistých příjmů na hlavu všech domácností) Scénář A – 0 p.b. Scénář B – 2 p.b. Scénář C – 4 p.b. Scénář D – 6 p.b. Scénář E – 8 p.b.

Počty a podíly osob žijících v typických domácnostech starších lidí pod relativní hranici chudoby a odhady nárůstu počtu osob těchto domácností, kteří mohou v důsledku sníženého tempa valorizací spadnout pod relativní hranici chudoby (CERGE EI – 2010)

Projekce podílu starších osob ohrožených chudobou

Závěr K tomu, aby domácnost důchodců nebyla ohrožena chudobou musela mít v roce 2015 příjem vyšší než 10 220 Kč měsíčně u jednočlenné domácnosti 15 330 Kč měsíčně u dvojčlenné domácnosti Modely indikují, že by míra ohrožení chudobou u důchodců mohla v budoucnu významněji růst Prováděné změny ve způsobu zvyšování důchodů mohou tento trend zmírnit, ale pravděpodobně nikoliv zvrátit Studie CERGE z roku 2012 ukazuje, že změny v relativní výši důchodů mohou mít výrazný vliv na míru ohrožení chudobu, přičemž nejvýznamněji by dopadly do jednočlenných domácností důchodců mužů, naproti tomu dopad u domácnosti dvojice důchodců je pozorovatelný až při výrazně změně relativní výše důchodu