Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

NĚMECKO KONSTANZ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice.
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Znojmo
I T A L I E ASSISI (Umbrie).
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Kultura raného středověku
12.Ezau poznává, že ho bratr podvedl. Jakub před ním utíká
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Prezentace Praha.
PŘÍBĚH PATRICIE Z HAITI. Tak tohle je Patricia… HAITI se nachází v západní části velkého ostrova na západní polokouli Oblast, kde bydlí Patricia.
Rytířské řády.
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Všeználek vypravuje o středověku.
Baroko Život v barokní době.
MikulÁŠovice Zdeněk Plešinger.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
BEZDĚZ.
ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst.
PAMÁTKY PRAHA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tři prasatka Autor: Josef Hrůša.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Svatá Anežka Česká Základní údaje a otázky jejího života
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Mistr Jan Hus.
Husova ulice - Benešov Webová stránka: [cit. 2007–9-15] Fotografie: Lubor Brázda.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
Pyramidy.
Od Karla IV. k husitským válkám
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
Prvouka – historické město. Vyberou si obrazec, kliknou na něj levým tlačítkem myši a přidržením levého tlačítka s ním mohou manipulovat (posouvat, otáčet).
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.

GOTIKA.
JAN HUS.
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
D o b ř i c h o v i c e - Karlík - K a r l š t e j n
D Ř E V Í Č POVĚST. I. Dřevíč pověst. Se vznikem Pochvalova úzce souvisí i toto uvedení do problému. Založení a ostatní pověsti příště. Vysoko nad pravým.
Pověst II. o vzniku Pochválova Pověst o Pochvalovu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autoři: Fojtík David Sobotka David
Symboly města Pečky..
Heřmánkovice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Románský sloh.
Hrad Bezdez zvuk mono.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Královské město Rakovník
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Transkript prezentace:

Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově. Když už tady stálo pár hezkých domků a lidé se chodily modlit ke kříži . Zajížděl sem na kázání kněz z Dřevíče jménem Volkmar. Kázal prý dobře a dovedl zaujmout. Taky podnítil stavbu dřevěné kapličky na místě kříže. Ale během času se spíše začal točit kolem ženských. Obzvláště nějaká Bětuška se jemu zamlouvala a tak během času byla Bětuška najednou s Volkmarem těhotná. Nejhorší bylo ,že už byla vdaná za Josefa Mládence. Byla mezi nimi velká rozepře. Pak se tu objevili vojáci z Dřevíče a co mohli vzali, vypalovali, shořela i kaplička. Lidé před nimi utíkali a schovávali se v lese. Začalo se říkat, že je to Volkmarova odplata. .Do vesničky našli cestu i kupci. Ti přišli ze severu od německých hranic. Za nimi se objevili křížovníci s červenou hvězdou z Chlumu Svaté Maří .Po dohodě z vesničany nabídli pomoc a že je vezmou pod ochranná křídla proti Dřevíčskému kastelánovi Petrovi z Maštova. Začala se na vyvýšenině budovat tvrz. Nyní tam bydlí Bohatý a Majer. Měli v plánu, místo kapličky shořelé postavit kapli kam by lidé chodili na bohoslužby. Komodor řádu rozhodl postavit kapli kamennou. A vedle postaví komendu pro ubytování bratří a gasthaus pro pocestné. Když byla kaple dostavěna a postaven kamenný dům pro komendu rytířů, kaple byla vysvěcena sv. Prokopovi. Ale byla potíž při stavbě. Základní kameny musely být přivezeny až z Cítova a stavitel požadoval do základu vchodu zazdít kočku. Nevím kdo ji najde v základech. Měla sloužit jako ochrana před Volkmarem a jemu podobných. Tak se stalo, že na kopečku u lípy byla zbudována kaple sv. Prokopa. Původní kříž byl přemístěn na druhou stranu údolí a dodnes se tam říká na kříži. Tvrz byla dobudována, stala se součásti brány a severní strana dědiny se také změnila, zde se stavěla hradba od brány až po cestu k rybníku kde se měla postavit druhá branka.. Rytíři si dali postavit velký dům zvaný komenda ve kterém byla velká sněmovní místnost a takzvaný špitál pro pocestné. Ale jak to dopadlo s zkaženým mnichem Volkmarem. Volkmar se dostal před královský soud a za smilstvo, konkubinát a plýtvání klášterním majetkem byl potrestán vizitací a přeložen do Zbýšova. .