Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst."— Transkript prezentace:

1 ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst převypráví. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák pracuje s časovými údaji, vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody a kultury a jednoduše posoudí jejich význam. Zdůvodní význam chráněných částí přírody z hlediska regionu. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 4.a 5. ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 20.11..2011 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – U Dušiček Český jazyk, vlastivěda, 4. a 5. ročník VY_32_INOVACE_137, 7. sada, ČJ2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 POVĚSTI Z REGIONU U DUŠIČEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Jedno pole v Drásově se jmenuje U Dušiček. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Nachází se pod kopcem jménem Vinohrad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Poblíž drásovské myslivecké chaty. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 O tomto poli se dochovala následující pověst: Jednou v noci se přes pole vracel domů jakýsi strýc z Drásova. Vyšlapoval si polní cestou a najednou za sebou uslyšel ohromný dupot. Jako kdyby utíkali splašení koně. Najednou za ním někdo zavzdychal a muž uslyšel divnou otázku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 „Kam jej dám?“ Strýc bez zaváhání odvětil: „Kdes vzal, tam jej dej!“ Sotva stačil odpovědět, tu se ozval pád něčeho těžkého. Vedle něj dopadl na zem veliký sád – hraniční kámen. A strýc uslyšel poděkování. „Děkuji Ti člověče, tys mě vysvobodil!“ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 „Dvě stě padesát let nosím na zádech sád za trest, protože jsem uorával cizí pole. Mnozí tudy šli, mnohých jsem se ptal jako Tebe, ale všichni mlčeli a nedovedli mně odpovědět, až Ty.“ V dáli strýc tušil nějakou postavu, ta se změnila v bílou páru a zmizela. Strýc svým důvtipem vysvobodil lidskou duši. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Tomuto zákoutí se říká U Dušiček. V dávných dobách prý tu býval hřbitov. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Existuje i další verze stejné pověsti: Madlenka Ambrožová pracovala na poli pod Špačkovou horkou. V trní se jí zjevila dušička, celou ji dotrhala a přikázala jí, že jí musí po šest týdnů denně nosit jídlo a musí být bíle oblečena. Po celou dobu o tom kam chodí nesmí nikomu říct. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Každý den Madlenka musela s jídlem prolézat samým trním. Svůj úkol dobře provedla a po šesti týdnech vysvobodila lidskou dušičku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Les vlevo – Špačkova horka, pole vpravo nahoře – U Dušiček. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Pověst je pověst, ale názvy zůstaly. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14

15 Odpověz na otázky: 1. Jaký je název pověsti? 2. Které vesnice se pověst týká? 3. Jak se jmenuje kopec? 4. Zkus popsat, kde se místo děje nachází? 5. Krátce pověst převyprávěj. 6. Ukaž vesnici a jmenovaná místa na mapě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Použité zdroje: FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 31.10.2011 Mapa Drásov a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.427163&y=49.351580&z=11&c=27-28-65-t&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst."

Podobné prezentace


Reklamy Google