Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

důsledky v krajinné sféře
Pohyby Země a jejich důsledky
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Oběh Země kolem Slunce.
Geografie jako věda a její využití
Vítek Urban prosinec 2004 prima
P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko.
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Tvar, velikost a pohyby Země
POHYBY ZEMĚ.
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Rovnoběžky.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
POHYBY ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ opakování učiva 6. ročníku Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
Proč se střídá den a noc.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Otáčení Země kolem své osy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: 13.1. 2014 Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_12_Polární den a polární noc Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3534 Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Atmosféra Ročník: 6.ročník Klíčová slova: polární den, polární noc

Anotace Žáci se seznámí s důsledky sklonu zemské osy. Dozví se, co je polární noc a polární den.

V letním půlroce ( od jarní rovnodennosti do podzimní rovnodennosti ) je severní polokoule tak přikloněna ke Slunci, že v oblastech kolem severního pólu Slunce vůbec nezapadá. Celých 24 hodin je nad obzorem. Víš, jak se jmenuje tento jev, kdy Slunce nezapadne pod obzor? Je to polární den. Co je na jižním pólu, když je na severním pólu polární den? Je to polární noc. Dokážeš vysvětlit, co je polární noc? Slunce nevyjde nad obzor.

Je-li ke Slunci přikloněna jižní polokoule, je situace opačná. Jak dlouho trvá na pólech polární den a polární noc? Je to půl roku.

1 den Která polokoule je přikloněna ke Slunci? Co to znamená pro severní pól? Je zde polární den. Prohlédni si obrázek. Od které rovnoběžky nastává polární den? Víš, jak dlouho trvá polární den nebo noc na polárních kruzích ? 1 den

Která polokoule je odkloněna od Slunce? Co to znamená pro severní pól? Na SPK je 1 den v roce polární noc. Který den v roce je zde polární noc? Jak se tento den jmenuje? Co je v tento den na JPK ?

Kdy je na severním pólu polární den? Kdy je na severním pólu polární noc? Jak dlouho trvá? Jak dlouho trvá? Na kterých rovnoběžkách je 1 den v roce polární den a 1 den v roce polární noc? Kdy je na SPK 24 hodin polární den? Kdy je na SPK 24 hodin polární noc?

Délka dnů a nocí na Z je během roku a v různých zeměpisných šířkách rozdílná. Na které rovnoběžce je den i noc stejně dlouhá po celý rok? Čím dále od rovníku směrem k pólům – tím se zvětšuje rozdíl mezi délkou dne a noci. Je toto tvrzení pravdivé? Jaký je největší rozdíl mezi dnem a nocí u nás?

Sklon zemské osy a jeho důsledky ve dnech rovnodenností a slunovratů.

Dráha Slunce dne 21.6. nad krajinou severního pólu. Výška Slunce v poledne a jeho dráha v našich krajinách ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti, letního a zimního slunovratu. Výška Slunce v poledne a jeho dráha po obloze v krajinách na rovníku ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti, letního a zimního slunovratu.

Během polární noci je možné dobře pozorovat polární záři.

Půlnoční Slunce v Norsku. Půlnoční Slunce je jev vyskytující se za polárním kruhem. Je součástí tzv. polárního dne, kdy na polárním kruhu je mezi východem a západem Slunce 24 hodin. S postupem směrem k pólu se tato doba prodlužuje a na samotných pólech trvá půl roku.

V období polárního dne Slunce nezapadá za obzor a i v nočních hodinách je proto v celé oblasti světlo. Půlnoční Slunce lze (na severní polokouli) pozorovat v období kolem letního slunovratu. Půlnoční Slunce na Špicberkách. Najdi tyto ostrovy na mapě. Ke kterému evropskému státu patří?

Na rovníku – trvá den i noc stejně ( 12 hodin ). Délka dnů a nocí zápis do sešitu Délka dnů a nocí na Z je během roku a v různých zeměpisných šířkách rozdílná. Na rovníku – trvá den i noc stejně ( 12 hodin ). Čím dále od rovníku směrem k pólům – tím se zvětšuje rozdíl mezi délkou dne a noci. U nás – nejv. rozdíl 16 a 8 Za polárními kruhy rozdíl 24 hodin - slunce vůbec nezapadne ( polární den ) nebo nevyjde ( polární noc ). Na pólech trvají ½ roku. Na SPK a JPK trvají 1 den.

Citace: BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN 80-7168-475-9 BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN 80-7168-475-9 KONTIS, S.R.O.. www.google.cz [online]. [cit. 25.12.2013]. Dostupný na WWW: www.e-learn.cz/demonstrace/multimedia/earth.htm Animace 1 Galerie Microsoft Office – klipart

DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN 978-7235-362-0. ČERVENÝ, Pavel; DOKOUPIL, Jaroslav; KOPP, Jan a kol. Zeměpis, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2009, ISBN 978-80-7238-915-5. PETTERSEN, Sigmund. Wikipedia.org [online]. [cit. 15.1.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aurora_Borealis_Salangen1.jpg

ZHANG, Yan. Wikipedia. org [online]. [cit. 15. 1. 2014] ZHANG, Yan. Wikipedia.org [online]. [cit. 15.1.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Midnight_sun.jpg DAGNY. Wikipedia.org [online]. [cit. 15.1.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Midnight_sun_Longyearbyen.JPG