CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Přírodopis – Neživá příroda Koloběh vody Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o neživé přírodě. Jejím obsahem je koloběh vody. Jednoduchými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výživa a hygiena potravin
INFORMATIKA – použití počítačů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Změny skupenství látky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Strojní zařízení – Zhutňování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Ekonomika– národní hospodářství
Strojní zařízení – Test 1
Gastronomická zařízení - HACCP
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Stroje a zařízení - spoje
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Ekonomika– národní hospodářství
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Moderní škola
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHEMIE - Chemická vazba
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
CHEMIE - Test-obecná chemie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Získávání energie pro život
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0311.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Metabolismus Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s průběhem metabolismu a reakcemi probíhajícími při trávení Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Metabolismus, biochemické reakce, energetická přeměna, anabolismus, katabolismus, Datum 7. 12. 2012

Metabolismus

V organismu dochází k neustálé látkové výměně a přeměně. Tento proces se děje na základě složitých biochemických reakcí, které jsou podněcované činností nervové soustavy. Metabolismus má přesná pravidla. Probíhá uvnitř všech buněk.

Tyto reakce probíhají pouze ve vodním roztoku, jeho koncentraci ovlivňuje množství minerálních látek.  Jedná se zejména o koncentrace některých iontů (Na+, K+, Cl-, Ca2+), ale i kyselost pH a tělesnou teplotu.

Látky vznikající v průběhu metabolismu přecházejí do tkáňového moku, z něho se odvádějí mízním a z něho krevním oběhovým systémem.

Obr. č. 1: http://commons. wikimedia Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grafik_blutkreislauf.jpg Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_lymphatic_system.jpg

Metabolismus živin je soubor je soubor všech enzymových procesů, které probíhají v různých částech trávící soustavy, probíhá při nich látková a energetická přeměna.

trávící soustava Metabolismus přeměna– složitých látek na jednoduché, které přechází portální krví k jednotlivým orgánům   trávící soustava  Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg

portální žíly Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray591.png

Katabolická přeměna je štěpení složitých organických látek, které organismus získává výživou. Přitom vznikají látky jednodušší a uvolňuje se energie. Příkladem katabolického procesu je dýchání.

Anabolická přeměna je výstavba nových látek z látek jednodušších, které organismus získává většinou z katabolických procesů. spotřebovává se energie, uvolňovaná rovněž z katabolických procesů. anabolismus převažuje v buňce, která roste a rozmnožuje se.

otázky Co je základem metabolismu ? Vysvětli katabolickou přeměnu. Vysvětli anabolickou přeměnu. Co je portální krev a jaký je její význam ?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A