Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Výpočty z chemických rovnic
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Kinetická teorie látek
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Klasifikace chemických reakcí
Chemie Přednášející: Doc. Ing. Petr Exnar, CSc.
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
CHEMICKÉ REAKCE.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
„Svět se skládá z atomů“
PaedDr. Ivana Töpferová
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Redoxní reakce.
Josef Erben 3.A.  Vychází z Avogadrovy konstanty (N A )  Vztahujeme k ní relativní atomovou a molekulovou hmotnost (A r a M r )  Definována jako klidové.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Látkové množství, molární hmotnost
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Roztoky a jejich složení
Molární hmotnost, molární objem
Chemické výpočty RZ
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočet procentového složení sloučenin Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Základní chemické pojmy
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ. Fyzikální těleso reálný objekt konečných rozměrů látkové skupenství – pevné – kapalné – plynné – Plazmatické spojité a dále dělitelné.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Stavová rovnice ideálního plynu
Základní pojmy.
Redoxní reakce.
… aneb oxidace a redukce dohromady
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
Výpočet relativní atomové hmotnosti
„Svět se skládá z atomů“
Obecná a anorganická chemie
celková hmotnost roztoku
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Agrochemie – 7. cvičení.
„Svět se skládá z atomů“
Látkové množství, molární hmotnost
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Transkript prezentace:

Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty

Obecné pojmy- hmotnost m(1 H) = 1,67355 . 10-27 kg m(12 C) = 1,99267 . 10-26 kg m(63 Cu) = 1,04496 . 10-25 kg Atomová hmotnostní jednotka u 1 u = 1,66057 . 10-27 kg její hmotnost má Atomová hmotnostní konstanta mu, která je definována jako dvanáctina klidové hmotnosti atomu nuklidu uhlíku 12 C: mu = m(12 C)/12 = 1,66057 . 10-27 kg

Obecné pojmy- hmotnost Relativní atomová hmotnost Ar(X) Ar(X)= m(X)/ mu je rovna podílu hmotnosti m(X) a atomové hmotnosti konstanty Mr(X) …relativní molekulová hmotnost Množství částic v látce je vyjádřeno veličinou nazvanou látkové množství n a jeho jednotkou je mol Avogadrova konstanta NA … vzorek ze stejnorodé látky má látkové množství 1 mol, obsahuje–li právě tolik částic (atomů, molekul, iontů, …), kolik je ve vzorku nuklidu uhlíku 12C o hmotnosti 12 g NA= 6,023 . 1023 n= N/ NA

Látkové množství Molární hmotnost je v podstatě hmotnost jednoho molu částic M s jednotkou kg/mol – dílčí jednotka g/mol. Přímé měření látkového množství není prakticky proveditelné. K jeho výpočtu se používá následující vztahy:

Základní pojmy w = hmotnostní zlomek M = molární hmotnost (g/mol) n = látkové množství ( mol) Vm = molární objem 22,4 dm3 (p=101,3 kPa) NA = počet částic v jednom molu ( 6, 022 . 1023)

Látkové množství n = m (g)/ M (g.mol-1) n =Ni/NA (mol-1) c = n (mol)/V( dm3)

Hmotnostní zlomek w(s) = m(s)/ m® Složení roztoku ( hmotnostní zlomek látky rozpuštěné v roztoku) w(s) = m(č)/ m© Složení sloučeniny ( hmotnostní zlomek části k celku Φ= Včásti /Vcelku

Redoxní děje Definování pojmů oxidace a redukce Oxidace – název podle slučování s kyslíkem děj při kterém dochází ke zvyšování oxidačního čísla atomů Redukce, děj při kterém dochází ke snižování oxidačního čísla atomů V jedné reakci dochází vždy k redukci a oxidaci současně – Redoxní reakce

Redoxní děje Definování pojmů oxidace a redukce na základě přesunu elektronů Oxidace – děj, při kterém dochází k uvolňování elektronů a tím ke zvyšování nábojového čísla částic Redukce, děj při kterém dochází k přijímání elektronů a tím ke snižování nábojového čísla částic. Počet přijatých a uvolněných elektronů v jedné reakci je vždy stejný.

Úprava redox rovnic 1. Napsat známé reaktanty a produkty 2. Napsat poloreakce (není-li znám průběh reakce, je možné jej stanovit podle výše redokčního potenciálu: Poloreakce s vyšším redukčním potenciálem porbíhjí ve směru redukce a poloreakce s nižším redukčním potenciálem probíhají ve směru oxidace.

Redoxní děje Oxidační činidlo Druhou částici oxiduje tím, že jí odebírá elektrony. Dochází u ní ke zvýšením nábojového nebo oxidačního čísla. Oxidační činidlo se samo se redukuje přibranými elektrony Kyslík, kovy a podobně

Redoxní děje Redukční činidlo Druhou částici redukuje tím, že jí předává elektrony. Dochází u ní ke snížení nábojového nebo oxidačního čísla. Redukční činidlo se samo oxiduje odevzdanými elektrony Uhlík, koks, kovy a podobně

Redoxní děje Schéma Redukuje se Činidlo oxidační (oxidovadlo) přijímá elektrony od činidla redukčního (redukovadla) oxiduje se