Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Mediace Radka Janebová.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Pracovní vztahy.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Profesní mlčenlivost Vztahuje se na všechny osoby, které přijdou do styku s údaji osobními, citlivými, utajovanými skutečnostmi, utajovanými informacemi.
Etické kodexy Rady Evropy
Struktura a principy Evropského práva
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Terapeutické komunity Metody sociální práce ETF/Jabok PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Právní řád Pavel Šuranský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Etický kodex Komory auditorů
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Andrea Brožová Doubková
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
PCA Jan Holeyšovský 3. Československé symposium PCA , Žďár nad Sázavou Etické pasti a pastičky.
Úvod do psychologie Halfar Tomáš Berne: Jak si lidé hrají.
Profesní etické kodexy
Kristýna Balátová Diagnostické metody v SP Etika.
POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Práva a povinnosti mezi manželi
Nová služba – nová kultura?
(Ne)etický překladetel
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Správní právo procesní
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do psychologie
Násilná osoba aneb co s ní
ETIKA V DOMOVĚ SENIORŮ Z POHLEDU SESTRY
Financováno Nadací Sirius
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Možnosti jeho regulace.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Specifické metody SP LS 16
GDPR a budoucí redakční praxe
Andrea Brožová Doubková
Transkript prezentace:

Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Etika v psychoterapii Etika je součástí psychoterapie. Etika díky svým principům chrání oba aktéry terapeutického vztahu. Etika udává pravidla, která by měla být v psychoterapii respektována.

Etika v psychoterapii Postoj psychoterapeuta: neutralita nestrannost nehodnotící a nemoralizující přístup aktivní naslouchání (empatie)

Etika v psychoterapii Postoj psychoterapeuta: vázán naprostou mlčenlivostí – týká se osobních informací klienta a jeho blízkých žádnou informaci o klientovi neposkytne bez jeho souhlasu (výjimkou jsou např. nezletilé děti bez právní způsobilosti nebo situace, ve kterých jsou ohroženy další osoby – zde platí oznamovací povinnost a povinnost překazit trestný čin nadřazena terapeutově mlčenlivosti (viz blíže § 167 a § 168 trestního zákona).

Etika v psychoterapii Postoj psychoterapeuta: musí klienta fakticky informovat o průběhu a očekávaných výsledcích terapie nemůže klienta do léčby nutit, klient sám musí s léčbou souhlasit a být poučen o možnostech a limitech psychoterapie (tzv. informovaný souhlas).

Etika v psychoterapii Postoj psychoterapeuta: respektuje skutečné možnosti klienta, se kterými dále pracuje v jeho prospěch klient nese odpovědnost za své jednání a má právo kdykoli ukončit spolupráci terapeut není zodpovědný za výsledek klientovy volby, ale za její svobodu a odpovědnost terapeut má rovněž právo kdykoliv ukončit spolupráci s klientem nebo klienta odmítnout

Etika v psychoterapii Etické zásady České psychoterapeutické společnosti ČLS JEP

Etika v psychoterapii Etický kodex České psychoterapeutické společnosti

Etika v psychoterapii VYMĚTAL, J.: Úvod do psychoterapie, Grada 2003. RŮŽIČKA, J.: Etika a psychoterapie. In: Psychoterapeutické sešity. Praha: Kabinet psychoterapie PK LFUK 1984.