Čtenářsky podnětné prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
Projekt Bolzanova kreativní škola • Vývoj školního vzdělávacího programu • Informační centrum (knihovna) • Zvýšení kvality výuky cizích jazyků • Elektronický.
Netradiční formy práce s knihou Knihovna Gymnázia Příbram Netradiční formy práce s knihou Knihovna Gymnázia Příbram Edita Vaníčková Makosová.
Neslyšící jako potenciální uživatelé knihovny
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Naše knihovna se nachází v objektu Obecního úřadu Roubanina.
Vysoké mýto.
Obecní knihovna ve Štítině. Statistická data k čtenářů, z toho 22 dětí do 15 let Vypůjčeno knih, beletrie pro dospělé 1 106, dospělá.
Farní charita Litomyšl
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Součásti: základní škola školní družina školní jídelna
DDŠ, ZŠ a ŠJ Měcholupy 2 Cíle působení
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
ŠKOLNÍ KNIHOVNA  ZŠ Tečovice na Zlínsku má nejlepší školní knihovnu.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR
Knihovny a kampaně na podporu čtenářství
ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN!. „Bez ohledu na to, kolik máš práce, ta nejdůležitější věc, kterou můžeš učinit pro budoucnost svého dítěte, je.
BRÁNA KE VZDĚLÁVÁNÍ: ŠKOLNÍ ČTENÁŘSKÉ KLUBY. ZÁKLADNÍ INFORMACE O NAŠEM PROJEKTU Individuální projekt ostatní, 1.2 – rovné příležitosti.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY KNIH Pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů.
Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64
Knihovníci o knihovnách vážně i nevážně …když se řekne… „KNIHOVNÍKOVA ABECEDA“
Pasování našich žáků na malé a na pokročilé čtenáře.
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Naše školní knihovna. Jsme Základní škola, Liberec, U Soudu 369/8 V naší škole jsou běžné třídy a speciální třídy pro děti s SPU Všechny děti mají k dispozici.
Regionální projekty !?  Čtenářská liga  Škola naruby  SUK: Čteme všichni  Celé Česko čte dětem  Hry bez hranic  Kamarádka knihovna  Kde končí svět.
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Jsme kreativní knihovna? Míla Linc. Kreativita Tvořivost neboli kreativita (z lat. creo = tvořím), či invence, je zvláštní soubor schopností, které umožňují.
Naším cílem je prostřednictvím společného čtení budovat pevné vazby v rodině a podporovat širší přístup dětí a mládeže ke kulturním statkům. Předčítání.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Veřejné knihovny - místa mezigeneračního setkávání PhDr. Ivana Štrossová Krajská knihovna Vysočiny Jihlava, 31.března 2011.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
TVOŘIVĚ DO SVĚTA - vzdělávací program, který je alternativou klasickému pojetí vyučovacího procesu - Základní škola a mateřská škola Třinec, Kaštanová.
„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“ Nakouknutí do světa Laddugandy O projektu Aktivity a vybrané plánované výstupy Milníky správného směru.
Projekty na podporu čtenářství I. děti Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Klub dětských knihoven.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Venkovní aktivity na podporu čtenářství
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Příležitost pro knihovny a společnost
Podpora dětského čtenářství
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
Pedagogická knihovna.
Sekce veřejných knihoven SKIP
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Transkript prezentace:

Čtenářsky podnětné prostředí Zuzana Vlčková

Co si máme pod tímto pojmem představit?

Začíná to v rodině. Rodinná knihovna. Děti vidí rodiče číst. Rodiče čtou dětem. Knihy jako dárek. Navštěvují knihovnu. Knihy se doma povalují prostě všude.

Ale hlavně pro uvědomění si, že číst je normální! Proč to všechno? zdokonalení slovní zásoby rozvoj řeči rozvoj představivosti rozvoj kognitivních funkcí rozvoj paměti emocionální rozvoj Ale hlavně pro uvědomění si, že číst je normální!

Na scénu nastupuje škola. Proč? Protože je druhou šancí pro dítě, jak si najít cestu ke knize!

Jak je to s vývojem čtenářství ve škole. – 3. třída Jsou nejdůležitější! 4. – 5. třída Zájem opadá. (Nastupuje zakuklený nepřítel, zvaný povinná četba.) 6. – 8. třída Čtenářská puberta. 9. a výše Rádi by, ale nevědí co. Dobrý pedagog zvládne všechny překážky.

Přístup k volnému výběru a půjčování knih domů! Co by měla škola udělat? Přístup k volnému výběru a půjčování knih domů! Školní knihovna Čtenářské koutky Třídní knihovničky

Co by měla škola udělat? Základní pravidla: Dejte dětem důvěru. Neklaďte jim překážky. Nesvazujte je přehnanými zákazy. Svobodná volba výběru. Kárejte je s citem a dejte druhou šanci. Kdo chce zapalovat, musí hořet!

Co by měla škola udělat? Co je stále na očích, zůstane na paměti. nástěnky nové knihy doporučení soutěže vyznačte vtipně cestu do knihovny polepte co se dá

Co by měla škola udělat? Zapojení do různých čtenářských projektů. Celé Česko čte dětem Čtení pomáhá Záložka Noc s Andersenem Knížka pro prvňáčka

Co by měla škola udělat? Vlastní školní čtenářské akce. čtenářské a výtvarné soutěže pasování prvňáčků na čtenáře oslava dne dětské knihy čteme dětem ve škole (rodiče a prarodiče, známá osobnost, starší spolužáci ………) besedy maraton čtení využití rozhlasu čtenářský klub literárně dramatická výchova scénické čtení literární kavárna

Co by měla škola udělat? Přehodnocení ŠVP. zařazení dílen čtení do běžné výuky zavést pojem doporučená četba vzdělávání pedagogů doplňování knižního fondu (nové knihy jsou velké lákalo)

Děkuji za pozornost 