Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
“Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky.”
Matematické modelování a operační výzkum
Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Regresní analýza a korelační analýza
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Rozbor přesnosti vytyčení
Hypotézy ve výzkumu.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologický výzkum.
Vlastnosti motorických testů a baterií
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Principy konstrukce norem a základní statistické pojmy
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
PŘIPRAVUJEME KVANTITATIVNÍ VÝZKUM
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Dokumentace informačního systému
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Základy zpracování geologických dat
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Pedagogická diagnostika
Téma Hypotézy ve výzkumu
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Elektrické měřící přístroje
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Úvod do praktické fyziky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Ukazatele kvality Program školení.
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Násilná osoba aneb co s ní
Základy statistiky.
Metody pedagogiky.
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?

Psychometrika Psychometrika je disciplína zaměřená na tvorbu, adaptaci, úpravy a hodnocení psychodiagnostických metod. Obor zabývající se teoretickými otázkami měření v psychologii, a teprve druhotně aplikací těchto teoretických principů v praxi. K tomu účelu používá množství matematických a statistických postupů, které byly v průběhu vývoje této disciplíny vytvářeny pro konkrétní potřeby psychologické praxe. Normativní měření – výsledky jsou interpretovány z hlediska chování či výkonů jiných osob ve stejné situaci Ipsativní měření – se interpretuje na základě výkonu stejné osoby v různých situacích

Stevensova definice měření Měření jako přiřazování číslic objektům a událostem na základě pravidel (přesně definovaných)

Měření = přiřazování!??

přiřazování Jaký význam má změřit pohlaví? Nebo národnost?

Měření v psychologii a příbuzných vědách Stevensova definice měření – přiřazování číslic objektům a událostem na základě pravidel Tato definice je problematická, ne každé přiřazování číslic je měření, ale klasická psychometrika s ní stále pracuje, proto je potřeba tento koncept pochopit, ač je pomýlený a být si jeho nedostatků vědom Stevensovy úrovně měření Nominální Ordinální Intervalová Poměrová Kontrolní otázka – jaké jsou jejich míry středu?

ProblémY stevensova pojetí Nikdy neověřený předpoklad (nebo neověřitelný?), že psychologické atributy jsou kvantitativní povahy Přijetí chybné definice měření oproti klasickému pojetí Klasické (přírodovědné) pojetí měření - měření jako proces odhadování míry nějaké velikosti kvantitativního atributu ve vztahu k dané jednotce (kolikrát se jednotka vejde do hodnoty nějaké veličiny) Adekvátní rozvoj věcných teorií v humanitních oborech – sebelepší teorie měření nestačí, pokud jsou teorie toho co chceme měřit vágní či špatné (např. jak měřit schopnosti, stačí výkonové testy?, historie vzniku EQ)

Měření v psychologii a příbuzných vědách Přímé (porovnání dvou stejných atributů) x nepřímé měření (srovnání konkrétního atributu s jiným atributem) Na míry psychických charakteristik se usuzuje prostřednictvím odpovědí na nějaké otázky či reakcí na určité situace, tzn. jedná se vždy o nepřímé měření! Problém – vztah mezi výsledky té dané reakce a hodnotami měřeného atributu. Výsledky měření navíc ovlivňovány mnoha nežádoucími vlivy. K jejich alespoň částečné eliminaci slouží popis chyb měření aneb Co dělat nechceme-li se měření úplně vzdát.

Klasifikace chyb měření Konstantní (systematické) chyby – nejzávažnější chyby týkající se samé podstaty měření v psychologii, existuje vůbec to, co měřím? „Inteligence je to, co měří inteligenční testy.“ S jejich eliminací souvisí validita. Osobní chyby – zapříčiněné osobou zadavtele či hodnotitele. S jejich eliminací souvisí objektivita.

Klasifikace chyb měření Náhodné (proměnné chyby) – odlišnost naměřených hodnot v závislosti na velikosti měřené hodnoty a přesnosti použitého měřidla. Eliminací se zabývá reliabilita. Interpretační chyby - spočívají v nedodržení požadavku, aby se hodnota naměřená testem vždy interpretovala v nějakém vhodném kontextu. Eliminací se zabývá normalizace (standardizace).

K prostudování a zamyšlení Urbánek, Denglerová, Širůček: Psychometrika strany 17-52